Късър (Kisir) е турска салата от ситен булгур и зеленчуци. Подобна на арабската салата Табуле, но с мнооого по-малко магданоз и добавени сос от нар, чушково и доматено пюре. На вид не прилича на традиционните наши зеленчукови салати :) , но вярвайте, доста е вкусна и засищаща. Може да се хапва както като салата, така и като гарнитура, а г-ца Стоева заради булгура напоследък я хапва и за обяд. За ползите и предимството на булгура пред ориза може да прочетете повече, ако вече не сте убедени в неговата полезност и богатство на фибри.
Салата е добре да престои готова в хладилник час преди хапване, за да се овкуси по-добре булгурът. Ако имате чушково пюре може да си я приготвите в оригинал с него, но аз нямах пасирах 1 печена червена чушка с доматеното пюре. Хубавото е, че количествата зеленчуци могат да варират и да се сложат повече от по-харесваните.
Продукти:
1 чаша от 200мл смлян булгур (за кюфтета и салати)
350 мл гореща вода
2 листа маруля
3-4 стръка зелен лук
2 месести домата
1/2 краставица (или 1 малка)
1 зелена чушка (салатна, Сиврия)
2 ч.л. доматено пюре
3 ч.л. чушково пюре (или пасирана печена червена чушка )
3 с.л. сос от нар
3 с.л. прясно изцеден сок от лимон (не от бутилка :))
3-4 с.л. зехтин
сол
Приготвяне:
* Булгурът се поставя в купа (с капак), щипка сол и залива с горещата вода.
* Купата се затваря и оставя така за 50-60 мин (време, през което булгурът набъбва.)
* През това време се нарязват на дребно всички зеленчуци и подправки - краставицата обелена, на доматите се отстранява семенната част, ползва се само месестата, за да не разводни много салатата.
* Когато булгурът е накиснат, към него се прибавят сосът от нар, зехтина, лимоновия сок, пюретата и разбърква много добре.
* Прибавят се и нарязаните зеленчуци, още щипка-две сол и обърква внимателно.
Готова е :) Прибира се в хладилника за час.
Може ли да сложа лютеница , вместо пюретата?
ОтговорИзтриванеМоже, дано да няма много патладжан в нея, че ще промени вкуса.
Изтриване