Продукти:
250 г брашно (бяло, или типово)
10-15г жива мая (или 5 суха)
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
1 средно голямо яйце
40 мл олио
30 мл вода
100 мл прясно мляко
1 топка 125 г моцарела (или друг много добре топящ се при печене кашкавал)
още малко брашно за доизмесване
За ароматното масло:
2 с.л. разтопено масло
1 с.л. песто от босилек
2 скилидки чесън
щипка сол
Приготвяне:
* Маята се разтваря в топлото прясно мляко.
* Всички продукти се смесват и омесват в голяма купа (може да ползвате хлебопекарната на функция "месене", но тъй като тестото не иска много месене и в купа е лесно :))
* Прехвърля се на поръсен с брашно и омесва и оформя на топка - в зависимост от яйцето може да поеме малко повече брашно, но трябва да се получи меко, нелепнещо по ръцете тесто :)
* Оформената топка се поставя на лист хартия за печене в тава и покрива отгоре с лист фолио за свежо съхранение и кърпа.
* Оставя се така, докато си удвои обема - около 30 мин.
* Топката моцарела се изважда на лист кухненска хартия, на която да се отцеди - за по-бързо я поставям в повече листи хартия и притискам с ръце.
* Топката се сплесква леко и внимателно с ръце - да не се накъсва, а само да се изтегля в страни и оформи на плоска пита с дебелина около 2 см.
* За ароматното масло - скилидките чесън се пасират и смесват на кашица с разтопеното масло, солта и пестото.
* С остър и тънък нож (и друг път съм писала, че ползвам за рязането собствено макетно ножче ) се правят нарези на квадрати - ок 2,5 см. по горната част на питата - не до долу. За да не лепне ножчето и да задира по тестото, хубаво е да се намокря в олио преди всеки ряз.
* Ароматното масло се намазва равномерно отгоре с четка, или лъжица.
* Процепите отново могат да се дооформят, за да влиза по-лесно сиренето, но това съвсем не е толкова важно :) Във всеки процеп се поставя тънко малко парче от нарязаната моцарела.
* Пече се в предварително загрята на 200* само на включени долни реотани за ~15 мин и още 10-12 мин (до зачервяването отгоре) на включени горни и долни реотани. Скарата е поставена на 1 ниво над дъното :) или 1 под средата
Хубава е и като изстине, но топла, с разтопеното сирене е просто
Ако се притеснявате дали ще се изпече питата със сравнително мократа моцарела, сложете само една топка. Но ако се доверите на мен :) ще сложите една и половина.
Правя подобно нещо с готово хлебче, но така, освен на маймунското хлебче не съм пробвала. Изглежда толкова вкусно, Пеп! Не съм гладна, вечерях вече, но събуди апетита ми:). Поздрави!
ОтговорИзтриванеО, да, с готово хлебче преди време много често го правих и аз. А на маймунското хлебче се каня отдавна. Радвам се, че намина, Кате :!)
ИзтриванеСтрахотно! Невероятно вкусно! Ще го правя често. всичките Ви рецепти са супер! Благодаря! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и бъдете жива и здрава!
Благодаря Ви! Живи и здрави!
ИзтриванеНай вкусната питка,която харесват и мойте канибали.Благодаря за прекрасната рецепта!
ОтговорИзтриванеМоля :)
Изтриване