7 юни 2020 г.

Чеснова питка с моцарела

       Една питка, която може да направите с любимо Ваше тесто, само да  надрежете така, "ароматизирате" и гарнирате с моцарела преди печене.  Важно е тестото да остане по-меко. Моето любимо тесто е с прясно мляко :nyam: Затова пак  него използвам за тази пита. Пестото ми е от босилек, собствено производство :), което съхранявам в почти готов вид от миналото лято в камерата - сега, когато изваждам, добавям още малко ядки, сирене и зехтин и отново  пасирам. Но може да намажете с  друга подправка - мащерка, или магданоз, като ги пасирате и прибавите в ароматното масло. Тестото е много приятно за работа и вкусно, но дозата е малка - за една пита от около 24 см. Спокойно може да замесите двойна доза, а останалата половина да оформите на кифлички, пърленка, или на пица
Продукти:  
250 г брашно (бяло, или типово) 
10-15г жива мая (или 5 суха)
1 ч.л. захар 
1/2 ч.л. сол 
1 средно голямо яйце 
40 мл олио 
30 мл вода 
100 мл прясно мляко 

1 топка 125 г моцарела  (или друг много добре  топящ се при печене кашкавал)

още малко брашно за доизмесване 

За ароматното масло: 
2 с.л. разтопено масло 
2 скилидки чесън 
щипка сол 

Приготвяне
* Маята се разтваря в топлото прясно мляко. 
* Всички продукти се смесват и омесват в голяма купа (може да ползвате хлебопекарната на функция "месене", но тъй като тестото не иска много месене и в купа е лесно :))
* Прехвърля се на поръсен с брашно и омесва и оформя на топка - в зависимост от яйцето може да поеме малко повече брашно, но трябва да се получи меко, нелепнещо по ръцете тесто :)
* Оформената топка се поставя на лист хартия за печене в тава и покрива отгоре с лист фолио за свежо съхранение и кърпа. 
* Оставя се така, докато си удвои обема - около 30 мин. 
* Топката моцарела се изважда на лист кухненска хартия, на която да се отцеди - за по-бързо я поставям в повече листи хартия и притискам с ръце. 
* Топката се сплесква леко и внимателно с ръце - да не се накъсва, а само да се изтегля в страни и оформи на плоска пита с дебелина около 2 см. 
* За ароматното масло - скилидките чесън се пасират и смесват  на кашица с разтопеното масло, солта и пестото. 
* С остър и тънък нож (и друг път съм писала, че ползвам за рязането собствено макетно ножче ;D  ) се правят нарези на квадрати - ок 2,5 см. по горната част на  питата  - не до долу. За да не лепне ножчето и да задира по тестото, хубаво е да се намокря в олио преди всеки ряз. 
* Ароматното масло се намазва равномерно  отгоре с  четка, или лъжица.
* Процепите отново могат да се дооформят, за да влиза по-лесно сиренето, но това съвсем не е толкова важно :)  Във всеки процеп се поставя тънко малко парче от нарязаната моцарела. 
* Пече се в предварително загрята на 200* само на включени долни реотани  за ~15 мин  и още 10-12 мин (до зачервяването отгоре) на включени горни и долни реотани.  Скарата е поставена на 1 ниво над дъното :) или 1 под средата ;D  

Хубава е и като изстине, но топла, с разтопеното сирене е просто :nyam::nyam:

Ако се притеснявате дали ще се изпече питата  със сравнително мократа моцарела, сложете само една топка.  Но ако се доверите на мен :) ще сложите една и половина. 

6 коментара:

  1. Правя подобно нещо с готово хлебче, но така, освен на маймунското хлебче не съм пробвала. Изглежда толкова вкусно, Пеп! Не съм гладна, вечерях вече, но събуди апетита ми:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, да, с готово хлебче преди време много често го правих и аз. А на маймунското хлебче се каня отдавна. Радвам се, че намина, Кате :!)

      Изтриване
  2. Страхотно! Невероятно вкусно! Ще го правя често. всичките Ви рецепти са супер! Благодаря! :)

    Поздрави и бъдете жива и здрава!

    ОтговорИзтриване
  3. Най вкусната питка,която харесват и мойте канибали.Благодаря за прекрасната рецепта!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...