Най-бързите печени пилешки крилца. С минимум продукти, хрупкава кожа и крехки. Доказано е, че простичките неща почти винаги са най-вкусни. Понякога на човек не му се събират 123-те подправки и продукти, описвани в някоя рецепта, а понякога няма и някоя от тях. Аз крилца обичам всякакви; авджи Стоев малко им се дърпаше през последните две години, но слава Богу му се размина. Тези се приготвят много бързо - за час от започването им да се мият до изваждането им от фурната.
Продукти:
~1кг пилешки крила
100 мл бяло вино
100 мл вода
сол на вкус (1 равна ч.л. )
1 с.л. червен пипер
60 г масло
Не съм любител на миене на пилешкото месо, но когато не ми е с доказан произход :) го мия и подсушавам с кухненска хартия. От там нататък
Приготвянето:
* Фурната се загрява на 220*С.
* Крилата се почистват и ако имат тънка част (крайната) - се изрязват. Тези части ги слагам в бульона за супа.
* Поръсват се с пипера и солта, разбъркват се с ръце и нареждат в тава за печене.
* Наливат се виното и водата и тавата се завива добре с лист алуминиево фолио.
* Поставят се в загрятата фурна и пекат 30 мин. на тези градуси, след което тавата се изважда и премахва фолиото.
* Маслото се размазва по крилата (съвсем грубо) с лъжица и тавата се връща във фурната.
* Пекат се още 15 мин, през които тавата се изважда още 2 пъти и крилата заливат със соса.
През това време си подготвяте гарнитура по избор - от пресни зеленчуци, задушени, пържени, или печени зеленчуци... У нас днес бяха с пържени картофи (рядкост) и прясно опукани люти чушки в сладко кисела марината от копър, чесън ,оцет и захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар