Пастата в случая е фусили, но може да бъде всякаква.
Рецептата е основно за сос Болонезе, който е приготвен в мултикукъра на Панасоник - а накрая добавена и пастата при него, вместо да се вари отделно, в друг съд. Това е най-голямото удобство за приготвяне на пастата с какъвто и да е сос.
Продукти:
400 г. фусили (или друга паста)
500 г.кайма (смляно месо е най-добре)
600-700 г. белени домати (пресни или консерва)
1 глава лук
150 г. гъби,
5-6 скилидки чесън
парче от ок 100г от глава целина
50 мл. червено вино
50 г. пармезан за поръсване
сол и черен пипер
риган или босилек (или и двете)
~ 50-60 мл олио
Приготвяне:
* Лукът, гъбите, целината и чесъна се нарязват на ситно;
* Заедно с каймата, мазнината и виното се поставя в съда за готвене на мултикукъра
* Натиска се бутона MENU (средния от дисплея, с тенджерката) и избира програма за готвене 6 (Запичане, или Експрес ). на дисплея се появява 40 (мин.) С копчето за време (вдясно от менюто) времето се увеличава на 60 мин..
* През това време пастата е поела течността и соса се е сгъстил. Прибавя се солта, черния пипер, ригана и малко захар, ако доматите са били по-кисели.
* Затваря се за още 5-10 мин. (вече може да се остави на режим "подгряване" .
* Преди да се сервира се настъргва с пармезан :) по желание. Или кашкавал.
Ние обичаме пастата добре сварена; ако трябва да ал*денте, времето и за готвене трябва да се намали малко, или да се проверява.
50 мл. червено вино
50 г. пармезан за поръсване
сол и черен пипер
риган или босилек (или и двете)
~ 50-60 мл олио
Приготвяне:
* Лукът, гъбите, целината и чесъна се нарязват на ситно;
* Заедно с каймата, мазнината и виното се поставя в съда за готвене на мултикукъра
* Натиска се бутона MENU (средния от дисплея, с тенджерката) и избира програма за готвене 6 (Запичане, или Експрес ). на дисплея се появява 40 (мин.) С копчето за време (вдясно от менюто) времето се увеличава на 60 мин..
* Следва натискане на бутона START ......
* Каймата се размачква, за да стане на трохи.
* След като започне да ври се разбърква 10-на минути, да се запърже каймата, след което се прибавят настърганите, или ситно нарязани домати.
* Затваря се съда и оставя да се готви около 20 мин.
* Прибавя се пастата, налива се вода да я покрие и отново затваря съда. Оставя се да се готви около 40 мин.
* През това време пастата е поела течността и соса се е сгъстил. Прибавя се солта, черния пипер, ригана и малко захар, ако доматите са били по-кисели.
* Затваря се за още 5-10 мин. (вече може да се остави на режим "подгряване" .
* Преди да се сервира се настъргва с пармезан :) по желание. Или кашкавал.
Ние обичаме пастата добре сварена; ако трябва да ал*денте, времето и за готвене трябва да се намали малко, или да се проверява.
Приготвяне в обикновена тенджера:
Каймата се размачква с малко от доматите, ситно нарязания лук и мазнината в съд, в който ще се приготвя соса.
Каймата се размачква с малко от доматите, ситно нарязания лук и мазнината в съд, в който ще се приготвя соса.
Задушава се, докато остане на мазнина - около 5-6 мин.; прибавят се гъбите, нарязаните ситно скилидки чесън, виното и пасираните домати ( най-добре е с предварително приготвен доматен сос)
Оставя се сместа да ври, докато течността се изпари наполовина и соса сгъсти.
През това време пастата се сварява според указанието на опаковката, отцежда и прибавя към готовия сос Болонезе, поръсва се с риган и разпределя в чиниите :) където се поръсва с пармезан (или друго твърдо сирене)
***Вместо да се вари отделно пастата може да се прибави в тенджерата при соса, но тогава се стои до котлона и внимава да не остане суха пастата - ако трябва се долива гореща вода.
Пепи, заслужава си да обядвам втори път заради вкусната ти чинийка. :)
ОтговорИзтриванеГолям помощник си имаш обаче, добре се справя. Но... ти си майсторът!
Поздрави!
Гери, за младо момиче като теб този уред ще ти бъде от полза :) спестява няколко вида тенджери и тигани.
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Страхотна е Пепи! Толкова сочна изглежда. Поздрави и хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеблагодаря ти, Кате :) хубава нова седмица на теб!
ИзтриванеИзглежда много вкусно, Пеп :)
ОтговорИзтриванеИма ли още? От мен виното :)
не, Ил :) но тези дни пак ще ядем, този път спагети Болонезе :) заповядай :)
ИзтриванеПаста обичам всякаква, а сосът е чудесен! Мултикукърът явно доста те улеснява!
ОтговорИзтриванеПрохладна вечер!
Да, Инче, улеснение е :) А ние се възползваме от съвременните уреди :)
ИзтриванеИ у нас я хапваме добре сварена,Пепи,никакво ал-денте,така че мога да се разположа с охота пред една чинийка от твоята сочна паста!Този уред "разцъфна" в твоите ръце,толкова разнообразна експлоатация му приложи,комплименти!
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен и нека ти е една ползотворна нова седмица,мила!
Благодаря ти, Роси, хубава седмица и на теб :)
ИзтриванеЩе разцъфне уреда :) няма начин, няма да го оставя да скучае, я :)
Нещо става с коментарът ми днес Пепи, така че може и да се дублира...
ОтговорИзтриванеА паста Болонезе е една от най-любимите ми. Много съблазнителна порцийка, мила! Огладнях!!! :)
Тук е, Ирме :) един на брой.
ИзтриванеДобре, че у нас младите харесват паста, та покрай тях и аз хапвам. :))
Разкошотия!
ОтговорИзтриванедавай, прави паста в кукъра :)
Изтриване