22 юни 2011 г.

Грахово пюре


Или пюре от грах.
Какъвто и да е словореда, пюрето е много вкусно, а точно сега е времето на пресния грах. Проверете пазарите :))
С консервиран няма същия вкус на зелено; със замразен долу горе е, ама wink1wink1 най-вкусно е пюрето с пресния. Факт.



Обикновено го правя с прясно мляко или течна сметана, но в случая нямах, затова прибавих заквасена сметана и повече ни хареса. Пък и стои по-добре в чинията :)) не се разлива, а позволява да се моделира :)))

Продуктите са ~
400 гр. пресен грах
1 ч.л. захар; 1 с.л. сол

50 гр. масло и 1-2 с.л. зехтин
3-4 ск. чесън
малка кофичка заквасена сметана (200гр)/// или 150 мл. прясно мляко или 100 мл готварска сметана 
5-6 стръка копър

Приготвяне: 
* Около 1.5л. вода се кипва със захарта и солта; изсипва се вътре граха и оставя да поври около 10 мин. - за пресен те са му достатъчни. Изсипва се в гевгир, да се отцеди врялата вода и веднага прехвърля в купа със студена вода (може и няколко бучки лед вътре). Захарта се поставя, за да запази свежия зелен цвят при варенето на зеленчука, а бързото охлаждане в ледено студена вода го държи, да си остане такъв :)
* Отцежда се 5-6 мин.. 
* През това време скилидките чесън се наряззват на ситно;  загрява маслото със зехтина и чесъна запържва в него за 1-2 мин. Отстранява се от котлона. Прибавя се копъра.
* Граха и маслената смес се поставят в голяма купа за пасиране, прибавя се сметаната (или млякото). 
* Всичко се пасира до получаването на еднородна смес.

Като допълнение ще кажа, че ние го обичаме студено. 

А в допълнение на допълнението, че предпочитам  да направя по-голямо количество пюре, защото част от него използвам за грахови кюфтета, които :))) нищо, че са постни, също обичаме. Е, не като да ги хапваме всеки ден, но за няколко пъти в годината са чудни newsm03newsm03   

16 коментара:

  1. Остави ме без думи, Пепи! Че е вкусно, не се съмнявам, но пък само как си го поднесла - истинска прелест! Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи,ама хубава градинка си спретнала!
    Пюре от грах-много любимо!
    Като сладолед си го аранжирала :)!

    Поздрави,скъпа!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, Еви, прегръдка и за теб и много усмивки :)
    Роси, пълна сладоледена измама :) като видиш на кого е гарнитура и се сещаш, че допълва мръвка :)
    Хубав и усмихнат ден на теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Красота, Пепи!
    Много свежо, цветно и лятно предложение - чудесна рецепта, обожавам грах.
    Поздрави и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Прелестна картинка :)
    АЗ готвих вече пресен грах с телешко и за твоя
    радост сложих няколко джанки!
    Стана страхотно!
    А пюренцето ти бих го хапнала като сладолед с лъжичка.
    Поздрави, Пеп и прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. В първия момент ми се стори, че ще ядем сладолед, но добре, че хората са измислили буквите :))
    Много добре изглежда, особено така топчесто оформено :)

    Хайде, хубава вечер, грахова принцесо :))

    ОтговорИзтриване
  7. Пеп, много хубава рецепта. Обичам грах във всякаква форма. Пресният наистина е незаменим :)

    ОтговорИзтриване
  8. Зори, Дани и Дианка,
    Радвам се, че сме на едно мнение относно пресния грах. Тук се сещам за поредицата "Прясно и вкусно" на Фиеста, която е една от любимите ми (за жалост скоро не е била в свободния ми часови пояс)
    Иночка, не всичко което лети хвърчи :)))
    През последните години винаги ползвам лъжицата за сладолед за гарнитури. Кефи ме. Преди това събирах разни малки чашки и формички... и се чудех къде да слагам.

    Лека нощ, дами!

    ОтговорИзтриване
  9. Това пюре ме изкуши! Рецептата е страхотна! Ние сме големи фенове на граха, така че ще се пробва!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Ти да не приключи с ремонта най-после :)
    Ще чакам отзиви, Гуинет :) и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. И аз го взех за сладолед в първия момент :-) Страхотен начин да камуфлирам граха, че вкъщи имам два броя, които упорито отказват да го хапват :-)Много ми хареса идеята, Пепи! Благодаря!

    Весел уикенд :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Ох, обожавам пюре от грах, но младежът вкъщи чисто зелени храни не яде - та ще си го спретна само за себе си ;)...

    ОтговорИзтриване
  13. Или на грахови кюфтета, че там не се вижда и следа от граха (освен леко стрранния цвят :)
    Хубава седмица и на вас, Мина, Миленка!

    ОтговорИзтриване
  14. Това пюре ме изненада проятно с деликатния си вкус. Горещо го препоръчвам като една по-нестандартна и изискана гарнитура. Правила съм няколко пъти варианта със заквасена сметана, но само с пресен грах. Тези дни ще пробвам и със замразен грах, дано се получи. Специално заради него си купих лъжица за сладолед...АНА

    ОтговорИзтриване
  15. За да го ползвам през зимата, бихте ли дали информация за времетраенето на стерилизация?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Грахът се бланшира за 3-4 мин, след това в буркани, със съвсем малко вода и сол и стерилизират 1 час. Но ако имате възможност бланширайте и замразете.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...