28 юни 2011 г.

Банан-шоколадови бисквитки


 Добре известно е, че черния шоколад действа като аспирина за сърцето - намалява съсирването на кръвта и запушването на артериите. Това не означава, че трябва да се тъпчем с шоколад, използвайки горното оправдание, но пък е повод да разнообразим начините за приемането на дневното парченце шоколад :) 
Тези бисквитки освен, че съдържат приема на необходимата дневна доза черен шоколад (предполагам никой няма да изяде наведнъж цялото количество готови) са и с овесени ядки, типово брашно и малко по-малкото зло на захарта - кафявата, което ги прави здравословни, на фона на всички останали рецепти в този блог smile3505 Лично аз следващия път бих ги направила с подсладтел дори, но като за първи път исках да видя каква ще бъде гъстота на тестото им.

Текстурата на готовите бисквитки е мека. Докато се пекат ухаят божествено на банан и шоколад. 
Гореизложеното трябва да е напълно достатъчно, да ви убеди да ги направите :)))



Продукти (от тази доза излизат около 45-50 бисквитки)
100 гр. добре узрели, меки банани (чисто тегло, това са 2 средни банана)
100 гр. масло
110 гр. кафява захар
1 яйце - среден размер
140 гр. брашно (не, че има значение за количеството, но моето е типово)
1 ч.л. (5 гр)  бакпулвер
щипка сол
70 гр.овесени ядки - фино смлени
100 гр. черен шоколад, нарязан на малки парченца (или цели онези малки копчета, шоколадов чипс)

Приготвяне:
* Фурната се загрява  до 350*F (180*). Две тави (моите правоъгълни, на фурната) се застилат с хартия за печене (или намасляват) 
* На лист хартия се смесват: брашното, бакпулвера,  солта, овесените ядки и парченцата шоколад.
* В купа се намачква банана, прибавя се маслото - размекнато на стайна (лятна :)) температура всичко размачква добре с вилица.
* Прибавя се яйцето; разбърква отново с вилицата. Следва захарта и отново разбъркване. 
* Изсипват се на 2-3 части сухите смеси и бърка толкова, колкото да ги поемат.
* Чаена лъжица се пълни със сместа и с помощта на показалец :) се изсипва на хартията, леко заглаждайки тестото, ако е много "рошаво". Поставят се на ок. 3 см. едно от друго.
* След като се напълни тавата се поставя в загрятата фурна и пече до бледо зачервяване на второто ниво от долу/нагоре на фурната (да не е най-долу) - около 20 минути. Като се пипнат с ръка бисквитките са меки, но сухи.
* Изваждат се на решетка и охлаждат, преди да се (ако се) приберат  в кутия. 

36 коментара:

  1. Тук се нареждам на опашка и чинно си чекам реда :P

    ОтговорИзтриване
  2. Запрятай ръкавите и забъркай :)
    Като гледам тези все нахапани ги подават :)

    ОтговорИзтриване
  3. Всичкото 'убаво, само дето моЙта дневна доза черен шоколад е колкото всичките бисквити.(blush) С една дума, като ги направя ще си ги излапам самичка, а за другите ще има само снимки.:D
    Страхотни са Пепи, макар и здравословни и нерастящи на кокъл, пак не бих им простила! :D

    ОтговорИзтриване
  4. Да взема и аз да нахапя една :)
    Заставам зад Ивчето и да не си помисля някой
    да ме пререди!
    Поздравления, Пеп за вкуснотийките!

    ОтговорИзтриване
  5. Давай, ако не те изловят с тази миризма на банани, която се разнася, докато се пекат :)))
    Да ти е сладко, Сладка :))

    ОтговорИзтриване
  6. Вземай, Дани, да ти е сладко :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Мен ли да изловят? Абсурд! Аз ще ги направя денем, когато съм самичка. Хихихи:)

    ОтговорИзтриване
  8. Пак ще стана 100 кила, срама нямаш!

    ОтговорИзтриване
  9. Ще се пробват задължително. Може и аз сама да си ги излапам :)
    И... не обичам думата здравословно, много се изтърка и криворазбра в последно време :) Според мен твоите ястия по-голямата част с истински продукти са много по-здравословни от други да не цитирам какви неща за ядене :)
    Поздрави от мен :)

    ОтговорИзтриване
  10. Пепи,ама си невероятна изкусителка:)))!! Задължително ще се пробват тези твои невероятни бисквитки ;) и може би направо двойна доза!!! Чудни са!

    ОтговорИзтриване
  11. О, изглеждат страшно апетитни! Аз като шокохоличка не мога да си представя ден без шоколад :-)

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Пепи, толкова хрупкави и истински изглеждат тези бисквитки. Дори усещам аромата им.
    А що се отнася до шоколада - за мен е като светлина за цветята. Купувам винаги 10 броя, за да има и за сладкиши, и за директно хапване.
    П.С. Всеки път пропускам да се похваля, че миксерът работи безотказно.

    ОтговорИзтриване
  13. Ммм, много изкусителни тези бисквитки! И как само си ги снимала, да му се прииска на човек да си гризне веднага:)

    ОтговорИзтриване
  14. Тя девойката затова гризнати ги подава :)
    The witch, много се радвам за успешната покупка! Дано ти служи по-дълго и вярно! А бисквитките на са много хрупкави. Всъщност хрупкави стана една партида, която малко поотнесох във фурната..
    Миленка, похвала от човек като теб на изящните торти и бисквити звучи много! Благодаря!
    Мина, може и двойна, няма да е чак толкова огромно количество :)
    Зори, ти ме успокои. Много. Вече няма да хапвам с угризение месцето. Поне не домашното. Но си права, наистина прекалено много навлезе в речника ни тази дума. Благодаря ти!
    Хапке, с девойките ли ще се мериш на кантара :)

    Хубава вечер, мили дами и благодаря, че се отбихте :)

    ОтговорИзтриване
  15. Банани и шоколад! Току що си спечели вечен фен в лицето на мъжа ми :) Ясно е какво ще се прави утре. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  16. Прекрасна рецепта, Пепи!
    Много апетитно изглеждат, а съставките са ми любими - чудесни снимки и ...изящен маникюр.
    Сърдечни поздрави и хубав празник днес, Диана

    ОтговорИзтриване
  17. Надявам се да допаднат и на вас, Габи!
    Благодаря ти, Диди! (маникюра не е мой :))
    Хубав празник и на теб!

    ОтговорИзтриване
  18. Взех си мислено веднага няколко бисквитки,Пепи!
    И какъв хубав маникюр има госпожицата/предполагам:)/,харесвам такъв с цветенца!
    Забелязвам,че отпочваш пак десертчетата,макар и диетични,време беше!

    Поздрави и за двете!

    ОтговорИзтриване
  19. А защо твоите изглеждат по-хубави от тези на източника на рецептата:)?
    Йонка

    ОтговорИзтриване
  20. Закопа ме с този въпрос, Йонка :) Не знам, въпрос на виждане е сигурно :) моя шоколад беше доста ситно накълцан... Пък и може да сме били по-гладни, когато ги снимах :)
    Еликсир, верно беше време за малко сладки :) днес правя едни други, да видим какво ще излезе...
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  21. Честит Имен Ден, Пепи и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  22. Страхотни са! Поздрави!
    И маникюрът е чуден:)

    ОтговорИзтриване
  23. Честит Имен Ден! Да ти е живо и здраво името :)

    ОтговорИзтриване
  24. Честит имен ден, Пепи :)
    Следващият път гледай да не ти се вижда маникюра, че се разконцентрирам от гледката :)))
    Шегата настрана - много е готин, но и бисквитките не му се дават :)))

    ОтговорИзтриване
  25. Благодаря ви, Ина, Габи, Иве!
    Траяна, ще предам на притежателката му :)

    ОтговорИзтриване
  26. Честит имен ден! С бисквитки ще ни почерпиш :)) И аз се разконцентрирам :)))

    ОтговорИзтриване
  27. Пепи, честит имен ден! Здраве, нестихваща радост и вдъхновение ти желая от сърце! Взимам си веднага от бисквитките, изглеждат фантастично! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  28. Благодаря ти, Евка!
    Хубава вечер на теб!
    Кате, с бисквитка де, но с шоколад :) Получих книгати ВИ вчера, тези дни ще прочета.

    ОтговорИзтриване
  29. pep-4o за колко време долу-горе се приготвят? След около 2 седмици имам рожден ден и искам нещо бързичко за приготвяне (за почерпка на колегите) а хич не ми се седи в кухнята напоследък...

    ОтговорИзтриване
  30. Деси, тези ги направих в обедната почивка :) Ако предварително си начупиш шоколада (това е най-трудоемко, освен ако нямаш шоколадов чипс) - бъркането става за 10 мин, останалото е печене.

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен2 юли 2011 г., 0:15

    Направих двойна доза и си заслужаваше!Не успях да смеля овесените ядки, но аз и без това обичам да ги усещам в бисквитките. Ароматът е неустоим - напомня ми на бебешката бананова каша, която трудно се намираше едно време и дояждах с удоволствие остатъка на племенницата ми ,а допълнението от черен шоколад е върха...
    Благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
  32. Много се радвам, че са ти допаднали!
    Вярно аромата е на банановите каши, аз се чудех от къде ми е познат :)
    И :) благодаря за доверието в предложението ми!

    ОтговорИзтриване
  33. Можем ли да заместим кафявата захар с кристална бяла? :) И да не добавяме овесените ядки?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Захарта да, но овесените ядки - не. От тях текстурата на бисквитките става по-въздушна. Позната дама ги прави и пробвах и съвсем не бяха същите нито на вид, нито на вкус. Защо те притесняват овесените ядки?

      Изтриване
  34. Правя ги за втори път. Уникални на вкус! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...