Днес ще си поговоря за умните уреди в кухнята Обичам ги тези умни уреди , тъй като с тяхна помощ често си спестявам висенето пред котлон, пред фурна, или мускулната треска на ръцете от рязане, кълцане и чукане в хаванчета. А и много често си признавам, че у нас времето за вечеря започва още след излизането от асансьора на съответния етаж. Или поне въпросите, свързани с времето и обекта на вечерята. Затова съм избрала през седмицата да готвя аламинути, или с бавноготвещи тенджери.
Монологът ми ще бъде за един такъв умен уред - Мултикукъра на Panasonic, с който се оказа до 60 мин. след излизането от въпросния асансьор вечерята беше на масата.
Приех предложението Panasonic да тествам с различни рецепти уреда - функционалност, потребителски качества и възможности. Техническата характеристика за мултифункционалност на Multicooker ( SR-TMJ501) позволява да се съвместяват няколко уреда в едно – за варене, задушаване, готвене на пара, пържене, печене, затопляне и модното в последните години - квасене на кисело мляко. На мен лично ми трябваше малко време да обмисля предложението след презентацията, че Multicooker ( SR-TMJ501) се използва лесно, тъй като е достатъчно да бъдат сложени съставките в него, да се включи подходящата програма и ........да се изчака звуковия сигнал, който ще оповести, че готвенето е приключило. Готвене в три лесни стъпки, а самия уред има сензори, които автоматично настройват температурата на съответната програма.
Тези дни видях едни чеснови пилешки бутчета при Юлка и им се заканих а снощи прибирайки се, се сетих, че нямаме измислена вечеря :) и само това, че пътя ни за в къщи минава покрай един добър месарски магазин, ни спаси от яйцата :) А рецептата на Юлка претърпя сериозни промени извън бутчетата.
Чеснови пилешки бутчета с плодова бира и лимон
Продукти:
- 7 пилешки долни бутчета (и няколко изтървани трътки)
3-4 л. соев сос
100 мл плодова бира (тази беше боровинки с лимон)
настъргана кора и сока на един лимон
5-6 пресовани скилидки чесън
3-4 стръка салвия *
сол, смлян черен пипер
Приготвяне:
* Пилешките бутчета се измиват и подсушават.
* Поставят се в плик, заедно с всички продукти без салвията.
* Разтръсква се добре с ръка, за да се смесят подправките и всичко изсипва в съда за готвене на кукъра.
* Поставят се листата салвия отгоре и затваря капака на уреда.
* Натиска се бутона MENU (средния от дисплея, с тенджерката) и избира програма за готвене 6 (Запичане, или Експрес ). на дисплея се появява 40 (мин.) С копчето за време (вдясно от менюто) времето се увеличава на 60 мин..
* Следва натискане на бутона START ......
..... и времето започва да отброява назад; обявяване на вечерята за 19.30ч. :) и свободно време за човекЪт аз. Шега. Малко тъпа. Но е факт - за около 7-8 мин. продуктите вътре завряха, след трийстата минута обърнах бутчетата (със силиконова щипка), след 10-на мин. още веднъж и тъй като към 50-та минута месото беше вече крехко, спрях програмата и извадих.
Соса, който остана беше съвсем малко (нали отворих 5 пъти) и го отстъпихме на девойчето Ж. Следващия път - с повече сос.
Когато програмата приключи, автоматично се преминава в режим KEEP WARM (запазване храната топла). Ястието може да се извади веднага, или да се остави в кулинарна готовност в рамките на 12 часа. В упътването обаче препоръчват да не се оставя толкова дълго, а да се извади/прехвърли в друг съд веднага, за да не оказва влияние тази функция върху вкуса на ястието.
Е, у нас чакаха в готовност и изобщо не се налагаше да го оставям в режим "готовност" до вечеря :)
Е, у нас чакаха в готовност и изобщо не се налагаше да го оставям в режим "готовност" до вечеря :)
-------------------------------------
* салвията може да бъде заменена с друга любима подправка - мащерка, риган, магданоз. Благодарение на Иглика обаче съм горд собственик на цяла саксия със салвия и сега ще си сготвя доста месца с нея.
** Ако нямата мултикукър технологията и в традиционен режим на приготвяне е същата - бутчетата в тава, завити с фолио, или следвайки рецептата на Юлка , но времето за фурната ще трябва да се увеличи. Имайки опит от друг път - за около час и половина на 200*. Но непременно го изпечете с плодова бира и лимон.
*** Ако искате бутчетата да бъдат с повече тен - когато са готови в мултикукъра извадете ги в тава и сложете под горните реотани в загрята на 220* фурна за 5 мин.