27 юни 2014 г.

Пилешки бутчета с плодова бира и лимон в мултикукър

     

     Днес ще си поговоря за умните уреди в кухнята smile1  Обичам ги тези умни уреди , тъй като с тяхна помощ  често си спестявам висенето  пред котлон, пред фурна, или мускулната  треска на ръцете от рязане, кълцане и чукане в хаванчета.  А и много често си признавам, че у нас времето за вечеря започва още след излизането  от асансьора на съответния етаж. Или поне въпросите, свързани с времето и обекта на вечерята. Затова съм избрала през седмицата да готвя аламинути, или с бавноготвещи тенджери. 
       Монологът ми ще бъде  за един такъв умен уред - Мултикукъра на Panasonic, с който се оказа до 60 мин. след излизането от въпросния асансьор вечерята беше на масата. 
      Приех предложението Panasonic да тествам с различни рецепти уреда -  функционалност, потребителски качества и възможности.   Техническата характеристика за мултифункционалност на Multicooker ( SR-TMJ501)  позволява да се съвместяват няколко уреда в едно – за варене, задушаване, готвене на пара, пържене, печене, затопляне и модното в последните години -  квасене на кисело мляко.   На мен лично ми трябваше  малко време да обмисля предложението  след презентацията, че Multicooker ( SR-TMJ501) се използва лесно, тъй като е достатъчно да бъдат сложени съставките в него, да се включи подходящата програма и ........да се изчака звуковия сигнал, който  ще оповести, че готвенето е приключило. Готвене в три лесни стъпки, а самия уред има  сензори, които автоматично настройват температурата на съответната програма.  
   
      Тези дни видях едни чеснови пилешки бутчета при Юлка  и им се заканих smile1 а снощи прибирайки се, се сетих, че нямаме измислена вечеря :) и само това, че пътя ни за в къщи минава покрай един добър месарски магазин, ни спаси от яйцата :)  А рецептата на Юлка претърпя сериозни промени извън бутчетата. 



Чеснови пилешки бутчета с плодова бира и лимон

Продукти: 
  • 7  пилешки долни бутчета (и няколко изтървани трътки) 
3 с. л. олио
3-4 л. соев сос
100 мл плодова бира (тази беше боровинки с лимон)
настъргана кора и сока на  един лимон
5-6 пресовани скилидки чесън
3-4 стръка салвия * 
сол, смлян черен пипер



Приготвяне: 

* Пилешките бутчета се измиват и подсушават.
* Поставят се в плик, заедно с всички продукти без салвията. 
* Разтръсква се добре с ръка, за да се смесят подправките и всичко изсипва в съда за готвене на кукъра
* Поставят се листата салвия отгоре и затваря капака на уреда. 
Натиска се бутона MENU (средния от дисплея, с тенджерката) и избира програма за готвене 6 (Запичане, или Експрес ).  на дисплея се появява 40 (мин.) С копчето за време (вдясно от менюто)  времето се увеличава на 60 мин.. 
Следва натискане на бутона START  ...... 

..... и времето започва да отброява назад;  обявяване на вечерята за 19.30ч. :) и свободно време за човекЪт аз. Шега. Малко тъпа. Но е факт - за около 7-8 мин. продуктите вътре завряха, след трийстата минута обърнах бутчетата (със силиконова щипка), след 10-на мин. още веднъж  и тъй като към 50-та минута месото беше вече крехко, спрях програмата и извадих. 
Соса, който остана беше съвсем малко (нали отворих 5 пъти) и го отстъпихме на девойчето Ж. Следващия път - с повече сос.


Когато програмата приключи, автоматично се преминава в режим KEEP WARM (запазване храната топла). Ястието може да се извади веднага, или да се остави  в кулинарна готовност в рамките на 12 часа. В упътването обаче препоръчват да не се оставя толкова дълго, а да се извади/прехвърли в друг съд веднага, за да не оказва влияние тази функция върху вкуса на ястието.
Е, у нас чакаха в готовност и изобщо не се налагаше да го оставям в режим "готовност" до вечеря :) 

-------------------------------------
* салвията може да бъде заменена с друга любима подправка - мащерка, риган, магданоз.  Благодарение на Иглика обаче съм горд собственик на цяла саксия със салвия и сега ще си сготвя доста месца с нея. 

** Ако нямата мултикукър технологията и в традиционен режим на приготвяне е същата - бутчетата в тава, завити с фолио, или следвайки рецептата на Юлкано времето за фурната ще трябва да се увеличи. Имайки опит от друг път - за около час и половина на 200*. Но непременно го изпечете с плодова бира и лимон. 
*** Ако искате бутчетата да бъдат с повече тен - когато са готови в мултикукъра извадете ги в тава и сложете под горните реотани в загрята на 220* фурна за 5 мин. 

17 коментара:

  1. Ах, че хубаво! Страхотно изглежда, Пеп! Браво!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудни са станали! Скоро и аз ще опитам точно в такъв кукър:)

    ОтговорИзтриване
  3. Мултикукър няма да си купя :), но бутчетата ми харесват!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасно изглеждат бутчетата! Честита придобивка, дано ти служи добре :)

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесни са! Не разполагам с такъв уред, но вярвам, че ще станат също толкова апетитни и в друг съд, покрит с фолио. Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. благодаря ви, дами! Радвам се, че ви допадат тези бутчета :)
    Хубав уикенд и на вас!

    ОтговорИзтриване
  7. Оле, Пепчо, нави ме с този мултикукър, все повече се изкушавам:))) тези бутчета са чудни просто! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи, честит имен ден! Желая ти здраве и за теб, и за близките, и много щастие!
    Всичко най-добро и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  9. Честита придобивка, Пепи,
    зная за какво иде реч, а и бутчетата са станали страхотни!
    Поздрави за теб, хубаво лято и нови вдъхновения!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щом човека с опит като теб ги оценява - значи благодаря :)
      Хубаво лято и на теб, Дианка!

      Изтриване
  10. Ммм,няма начин да не са били превъзходни,толкова апетитни ми изглеждат,Пепи!
    От толкова презентатори на уреда,за първи път точно ти ми предизвика интереса,много увлекателно пресъздаваш целия процес :) ,изглежда лесно,бързо и полезно .
    Прегръдка от мен и щастлив юли пожелавам на цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти, Роси :)
      Нали знаеш, че аз си споделям обширно мнението :)
      Прегръдка и за теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...