Под външния облик на тези патладжанени сандвичи са патладжанените пици на Петя, които правя от няколко години, излязат ли нашите патладжаните. Само че, на два етажа. Затова са сандвичи. Може и трети пласт, според както го вижда твореца. Пардон, готвещият ги. Избирам да ги правя с български патладжани, производство от градините (дори в оранжерии да са), защото вносните са ми малко гумени :) капризи, но който е свикнал с продукцията от градината на мама... има право да избира.
Сандвичите търпят всякаква импровизация в плънката - видове сирена, домати, резени шунка, бекон, маслини, гъби.... Самите шайби патладжан тук са малко изпържени, но ако държите на здравословното хранене, може да ги запечете във фурната (както правя с патладжани, които запичам, охлаждам и прибирам във фризера за зимата - нарязани, посолени, отцедени, подсушени и намазани с малко мазнина се запичат почти до готовност. Както и подправките могат да са любими - риган, босилек (обичам само на салати и свеж) , мащерка (преживях я), магданоз (не обичам ) или чубрица (ползвам само на леща и мусака вече) . Затова пък ригана много обичам с някакви домати, сосове, пици, шунки, маслини...
Тук искам да кажа и две думи за козето и овчето сирене на Olympus - Страхотно е! И огромна благодарност към чудесния млечно-сиренов подарък, с който ме изненадаха приятно преди десетина дни!
Рядко купувам овче и козе бяло саламурено сирене (пак наблягам на домашни и затова всичко при мен се сравнява с чистата и качествена домашна продукция); дори да няма при мама, намирам си разни доставчици, а понякога козето сирене прави един голям кръгов маршрут от Казанлък през София, за да стигне до Стара Загора. За по-направо :))
Продукти:
патладжани
олио за пържене, или печене
сирене
шунка (варено пушен бекон), маслини, домати, скилидка чесън, кашкавал, моцарела (бейби е), риган
Приготвяне:
* Патладжаните се режат на шайби, посоляват и оставят да се отцедят за 1 -1,5 часа.
* Подсушават се и се пържат в малко мазнина (колкото да омекнат, не до зачервяване), или се пекат в намазнена тавичка почти до готовност.
* В тава за печене се нареждат на един ред половината изпържени кръгове патладжан.
* Върху тях се поставя резен сирене и кръг домат.
* Отново се поставя кръг патладжан и пристискат с ръка, за да залепнат добре с долните продукти.
* Отгоре се нареждат ситно нарязаните шунка, маслини, по малко чесън; поставят се нарязани парчета домат, кашкавал, моцарела и поръсват с ригана.
* Запичат се в предварително загрята на 200* фурна за около 10 мин. (докато се зачерви кашкавала и разтопи).
* Още топли се поръсват със зелени подправки - босилек, или магданоз.
И да споделя, че тези патладжанени сандвичи аз ги харесвам повече напълно изстинали (т.е. на другия ден) . Но това е моето скромно мнение.
Чудесни! А как обичам патладжани :)
ОтговорИзтриванеМного и аз :) ако моите ми уйдисват - ще ги ядем през ден :)
ИзтриванеПрекрасни сандвичи! Ако наистина се е стоплило и е дошло лятото!
ОтговорИзтриванеДано е!
кой го знае това лято :) Тази година се изгуби някъде.
ИзтриванеЕ много ми е любимо! Ама много! Нямаш представа каква горяма царица си на тези вкусотии!
ОтговорИзтриванес такива продукти няма как да е друго :)
ИзтриванеЛеле колко ми е любимо това, Пеп!
ОтговорИзтриванемине ли ти диетата - да си направиш :) ще те подсетя
ИзтриванеНевероятни са, Пепи! Позволяват вариация в наличните продукти. Прегръдка! ;)
ОтговорИзтриванеТака е, Еви, позволява всякакви вариации според вкуса.
ИзтриванеМного,много,ама много по мой вкус,Пепи!Мога да ги хапвам всеки ден без да ми омръзнат.Страхотни си ги приготвила,с толкова много и качествено сиренце!Със сигурност подаръка ви се е усладил,личи си,много са апетитни и сочни сандвичите!Прегръдка и успешна седмица,мила!
ОтговорИзтриванеИ аз бях решила, че ще имам след пътуването останали "сандвичи", но не ми се получи, Роси :) та пак ще правя тези дни.
ИзтриванеПрегръдка и за теб и хубава нова седмица!
Вчера ги правих, жестоки са:)
ОтговорИзтриваненали :)
ИзтриванеПепчо!!! Какви сандвичи, ах защо се вързах на заглавието и надникнах тук посред нощите?!:))) Голяма изкусителка си ти, голяма! Страхотия е тази рецепта! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеПодмамващо е, нали :) Но може и без хляб да се хапват, Кате :)
ИзтриванеМного по мой вкус са, Пепи! Непременно ще пробвам!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам на отзиви, Радост :)
ИзтриванеКрасиво и вкусно, Пепи! Много цвят и лятно настроение си сервирала в чинийката! Закъснях за порцийка, но поне със сигурност са изстинали вече :)) Хубав ден и прегръдки!
ОтговорИзтриванеда, Снежи :)вземи си от изстиналите :)))
Изтриванехубав ден и на теб!
Откакто ги видях, не ми дават мира. Много вкусна комбинация, а и аз съм любител на патладжаните. Благодарна съм на всяка рецепта с патладжан.:) Скоро правих нещо подобно, но със смляно месо и чушка. Поздрави, Пеп. Човек може да мине само на сандвичи:))
ОтговорИзтриванеСега направи със сиренце, Нели :) Със сигурност ще преживеем на такива сандвичи :§)
ИзтриванеОбичам да експериментирам със сандвичи без хляб, и като гледам твоите Пепи, като нищо ще ни станат любими :) Още днес ще ги опитаме :)
ОтговорИзтриванеПоздрави за теб и за Стара Загора!
Да ви е сладко, Дани!
ИзтриванеТолкова обичам патладжани. И това ястие ще го сложа в категорията "любими".
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта, Пепи.
изчакай да намериш бели патладжани, Ели, да се насладиш напълно на удоволствието :)
ИзтриванеИ с козето сирене на Иван да направиш!
Още една подходяща рецепта за мен. Обичам и козе сирене и овче сирене, само остава като отида на село това лято да си направя с нашите патладжани.
ОтговорИзтриванеТая година всичката реколта ще е късна, ако изобщо оцелее след тези дъждове :(
дано изобщо има реколта, че както е тръгнало с тия дъждове и градушки - нищо не връзва и зрее както трябва.
Изтриване