8 юни 2014 г.

Печено агнешко бутче с подправки

      Напролет често пека агнешко месо с пресен зелен лук. Тези дни заложих пробно и изсуших зелен лук , а следкрутоните в стил "Швейк" реших да опитам как ще се отрази той като подправка на месото – факт, че аромата му е доста по-нежен, отколкото на пресния лук и се вписа много добре в „адската смес” за намазване на големи парчета месо.
      Ами сухия зелен лук е новото в тази рецепта. С която гостувах в блога на Илианка :) Другото си а като всички печени меса с адската смес, която експлоатирам напоследък. 
     Ако нямате сушен зелен лук, а решите да направите рецептата, може да си нарежете една връзка лук, който тънко разстлан на хартия ще изсъхне за два дни. И тогава да смелите лука и смесите с останалите подправки. В някои магазини също продават сушен лук. Ако не обичате лук – просто го пропуснете. 




Продукти:
1 агнешко бутче ~ 2 кг (или голямо парче месо)
подправки:
1 ч.л. стрит/нарязан джоджен
1 ч.л. чубрица,
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. сол
2 с.л. брашно
2 с.л. червен пипер
3 с.л. сух смлян зелен лук***
50 мл бяло вино

2-3 листа салвия

60 г масло

Приготвяне:
* Подправките се смесват. Прибавя се виното и разбърква на каша.
* Бутчето се намазва добре със сместа, завива със свежо фолио и прибира за поне 2 часа в хладилник (или поставя в плик за печене, с който после се пече)
* Прехвърля се в тава за печене, прибавят се листата салвия, налива се една чаша вода, прибавя се маслото, завива плътно тавата с фолио (ако е в плик за печене се прибавят само 100 мл вода, плика завързва и поставя в тавата за печене).
* Пече се в загрята фурна на 220 за около 15-20 мин, след което градусите се намаляват на 150* и пече още два часа.
* Развива се тавата (отваря се плика) и соса се сгъстява с една ч.л. царевично нишесте (или препечено брашно).



5 коментара:

  1. Пепи, на това не знам кой би устоял!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, Пепи, направо ще ме подлудиш, тъкмо го бях позабравила и ти реши да ме сръчкаш:))) Такъв кадър до другата пролет ще го помня:). Страхотно приготвено агнешко. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. А, мИсото няма да пропусна! Не съм пробвала "адската смес", и със сушен лук не съм пробвала, но и дотам ще стигна. :)
    Много вкусно изглежда :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. крайно време е да пробваш адската смес, Даре :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...