22 септември 2009 г.

Печено агнешко бутче




В случая е бутче, принципно става за всякакво месо, или дори печено агне.
Времето за печене е на всеки килограм месо - по около 40 мин.

Продукти:
агнешко бутче - това беше 2 кг.

подправки - по една щипка джоджен/гьозум, чубрица, черен пипер
сол - на вкус, но слагам около 1 ч.л. на такова парче месо
2 с.л. брашно и 1 с.л. червен пипер
200 мл бира
100мл вода
100гр. масло
по желание - няколко стръка пресен лук

Приготвяне:
Подправките се смесват. Прибавя се половината масло-разтопено  и обърква добре.
Бутчето се намазва добре със сместа, завива със свежо фолио и прибира за 2 часа в хладилник.
Поставя се в тава за печене, наливат се бирата и водата.
Завива се добре с фолио; пече се първо на 250* за 20 мин, след което намалява степента на 150*-160* за още час и половина - два, зависи колко е "старо" агнето.
Развива се фолиото, намазва се бутчето с останалото масло и запича 5-10 мин. до зачервяване. 

Зеления лук-ситно нарязан поръсвам по месото преди да сложа да пека.

Времето за печене зависи и от "възрастта" на месото. Ако е по-старо, времето трябва да се увеличи.

11 коментара:

  1. Пепи, загряваш ли предварително фурната (извинявам се за глупавия въпрос)?

    ОтговорИзтриване
  2. да, за да може по-бързо да достигне Т* вътре.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ти, Пепи! Агнешкото на снимката изглежда великолепно! Утре ще пробвам рецептата и ще докладвам. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен4 май 2013 г., 15:39

    и аз решавам тази година да пробвам рецептата,дано е успешна?!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Много е апетитно това месце ,имам бутче агнешко и искам да го направя по твоята рецепта ,..но имам въпрос ,за какво служи брашното (може би за сгъстяване на сосчето):))
    Ина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. за да се запечата месото, да остане сочно вътре. Тъй като подправкит е са малко.
      Може да не слагаш, но запечатай месото на тиган от страните.
      А соса остава съвсееем малко, не му трябва сгъстяване. Ако искаш повече - сложи малко повече течности, накрая отсипи соса и сгъсти с лъжица царевично натурално нишесте или препечено брашно.

      Изтриване
    2. Благодаря ти за бързия отговор..Искам да опитам с брашно (и в други твои рецепти го слагаш ),не го срещам само при теб ,обяснението е за хрупкава коричка .Ще опитам ,но проблем ми е да го запечатам , нямам толкова голям съд .Какво би ме посъветвала как е по добре ,дали да го нарежа на порции или да го оставя цяло- 2кг е,купено от фермери,как е по-сочно .Понякога го правихме на порции(но нямам спомен от крайният резултат) и всяко парче го овкусявахме ,моля те държа на твоето мнение .Ти си майстор на месата и на само..Ооф ,дасадна съм:))
      Ина

      Изтриване
    3. Коричката става хрупкава и само с масло и подправки да го мажеш :)
      Не знам какво ти е месото. Бутче и с мазнинка по него? ако е така - цяло, ще остане сочно, но повечко време ще печеш, на по-ниски градуси. На мен ми харесва и по двата начина печено - ако е нарязано на порции, пак по-големи да са, по ~ 400-500 гр. парче, за да не остане сухо. И да, всяко парче поотделно овкусено и оставено така да си поеме подправките.
      Ако решиш цяло да го правиш (определено така е по-сочно), можеш да сложиш да запечаташ в тавата, в която ще го печеш - но на котлона. След това наливаш течностите, завиваш и във фурната.

      Изтриване
  6. Стахотна си ,винаги намираш време ,за да ни помагаш .Реших ,цяло ще го пека .Още веднъж много ,много ти благодаря !
    Поздрави!Ина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави и на теб :) Надявам се да сте го хапнали вече агнешкото и да е било вкусно :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...