В случая е бутче, принципно става за всякакво месо, или дори печено агне.
Времето за печене е на всеки килограм месо - по около 40 мин.
Продукти:
агнешко бутче - ок. 1,8 кг с част от ребърцата е
подправки - по една голяма щипка джоджен/гьозум, девесил, черен пипер
Времето за печене е на всеки килограм месо - по около 40 мин.
Продукти:
агнешко бутче - ок. 1,8 кг с част от ребърцата е
подправки - по една голяма щипка джоджен/гьозум, девесил, черен пипер
сол - на вкус, но слагам около 1 ч.л. на такова парче месо
2 с.л. брашно и 1 с.л. червен пипер
150 мл бира
150мл вода
100г. масло
150 мл бира
150мл вода
100г. масло
Приготвяне:
Подправките се смесват. Прибавя се половината масло-разтопено и обърква добре.
Бутчето се намазва добре със сместа, завива със свежо фолио и прибира за 2 часа в хладилник.
Поставя се в тава за печене, наливат се бирата и водата.
Завива се добре с фолио; пече се първо на 250* за 20 мин, след което намалява степента на 150*-160* за още час и половина - два, зависи колко е "старо" агнето.
Развива се фолиото, намазва се бутчето с останалото масло и запича 5-10 мин. до зачервяване.
Времето за печене зависи и от "възрастта" на месото. Ако е по-старо, времето трябва да се увеличи.
Пепи, загряваш ли предварително фурната (извинявам се за глупавия въпрос)?
ОтговорИзтриванеда, за да може по-бързо да достигне Т* вътре.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Пепи! Агнешкото на снимката изглежда великолепно! Утре ще пробвам рецептата и ще докладвам. :)
ОтговорИзтриванеи аз решавам тази година да пробвам рецептата,дано е успешна?!!!
ОтговорИзтриванеМного е апетитно това месце ,имам бутче агнешко и искам да го направя по твоята рецепта ,..но имам въпрос ,за какво служи брашното (може би за сгъстяване на сосчето):))
ОтговорИзтриванеИна
за да се запечата месото, да остане сочно вътре. Тъй като подправкит е са малко.
ИзтриванеМоже да не слагаш, но запечатай месото на тиган от страните.
А соса остава съвсееем малко, не му трябва сгъстяване. Ако искаш повече - сложи малко повече течности, накрая отсипи соса и сгъсти с лъжица царевично натурално нишесте или препечено брашно.
Благодаря ти за бързия отговор..Искам да опитам с брашно (и в други твои рецепти го слагаш ),не го срещам само при теб ,обяснението е за хрупкава коричка .Ще опитам ,но проблем ми е да го запечатам , нямам толкова голям съд .Какво би ме посъветвала как е по добре ,дали да го нарежа на порции или да го оставя цяло- 2кг е,купено от фермери,как е по-сочно .Понякога го правихме на порции(но нямам спомен от крайният резултат) и всяко парче го овкусявахме ,моля те държа на твоето мнение .Ти си майстор на месата и на само..Ооф ,дасадна съм:))
ИзтриванеИна
Коричката става хрупкава и само с масло и подправки да го мажеш :)
ИзтриванеНе знам какво ти е месото. Бутче и с мазнинка по него? ако е така - цяло, ще остане сочно, но повечко време ще печеш, на по-ниски градуси. На мен ми харесва и по двата начина печено - ако е нарязано на порции, пак по-големи да са, по ~ 400-500 гр. парче, за да не остане сухо. И да, всяко парче поотделно овкусено и оставено така да си поеме подправките.
Ако решиш цяло да го правиш (определено така е по-сочно), можеш да сложиш да запечаташ в тавата, в която ще го печеш - но на котлона. След това наливаш течностите, завиваш и във фурната.
Здравейте, брашното по принцип има функция да абсорбира аромати и миризми и да ги предава дифузно на течностите. Освен че сгъстява соса, задържа ароматите на подправките, втрити в месото. Така се приготвят и ароматните води- розова, ментова- няколко капки етерично масло да се разтворят в литри вода, но там като носител се използва талк.
ИзтриванеСтахотна си ,винаги намираш време ,за да ни помагаш .Реших ,цяло ще го пека .Още веднъж много ,много ти благодаря !
ОтговорИзтриванеПоздрави!Ина
Поздрави и на теб :) Надявам се да сте го хапнали вече агнешкото и да е било вкусно :)
Изтриванеmnogo vkysno stana .
ОтговорИзтриванеСтана страхотно! Благодаря за рецептата! Аз използвах плешка и допълнително сложих картофки и една нарязана ябълка за да придаде аромат и да премахне миризмата на печено.
ОтговорИзтриванеhttps://photos.app.goo.gl/2Z6eeAyrLP6OFbEG2
Браво, много вкусно изглежда! Ще използвам идеята с ябълката :) щом казваш, че премахва миризма.
ИзтриванеПоздрави и светли празници!
Светли празници!
ОтговорИзтриванеИмам и аз въпрос за брашното.. Смесва се с подправките и се овалва месото с него... Маслото като се слага във фурната ли се добавя?
Сигурно вече сте го опекли :) Но горе всичко си е написано - брашното - да, смесва се с всички подправки и с тази смес се намазвам месото. Маслото половината се разтопява и смесва с подправките за намазване на месото, а с другата половина се намазва след като се развие фолиото.
Изтриване