1 юни 2014 г.
Кашкавалени кюфтенца
Предястие, мезе за бира, или бърз аламинут за вечеря Въпрос на избор.
Много бързи за приготвяне, много вкусни и харесвани от всички успели да ги опитат.
Ще спомена, че сместа може да се приготви от по-рано и отлежи в хладилника, докато дойде момента да се изпържат. Е, не е здравословно, но точно тези - печени не стават.
С хрупкава коричка и много въздушни кашкавалени кюфтета.
За пръв път ги направих преди 7-8 години по тези на Морена, но след това промених рецептата по наш вкус :) .
Продукти: (от които излизат 15 бр. кашкавалени кюфтенца)
300 г кашкавал*
1 яйце
1 с.л. брашно
1 ч.л. бакпулвер
подправка - по желание - слагала съм мащерка, риган или черен пипер, тук има щипка лют червен пипер
мазнина за пържене - маслена баня
Приготвяне:
* Кашкавалът се настъргва на ситно ренде.
* Прибавя се яйцето и брашно с бакпулвера (и подправка) -трябва да се получи лепкава много гъста смес, като за картофени кюфтета.
* С мокри ръце се оформят топчета, колкото пинг-понг топче :) и се пържат във врящото олио - количеството трябва да е поне 2,5-3 см. за ги покрива над половината**.
* Пържат се буквално за 2 минути - разбъркват се внимателно, за да се изпържат равномерно.
* Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят (която пък е поставена на решетка, за да не се овлажнят отдолу кашкавалените кюфтенца).
*Количеството кашкавал може да е смес от видове, тук е 250г кашкавал с 50г пармезан; най-много ми харесват с пушен кашкавал.
** Най-добре е количеството олио да покрива целите топчета, затова подбирам по-тесен съд (касерола), която събира 5-6-7 топчета - те така или иначе се пържат много бързо. Заради което пък е добре топчетата да се овалят предварително и изчакват в готовност до пърженето :)
***Препълването на съда за пържене с топчета не е желателно, защото голямото количество продукти намалява температурата на врящото олио и вместо да се пържат бързо, кашкавала може да се разтече.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Облиз-облиз....
ОтговорИзтриванеМного вкусно изглеждат! Добре де, не се ли топи тоя кашкавал? Все ми се струва, че ако аз ги пробвам, нащо ще сгафя... Пустия му кашкавал!
Олиото го грабва и го топи до коричка :) не се разтича. Ако искаш - слагай за 30-40 мин. в камерата преди да пържиш. Но аз бъркам и пържа веднага.
ИзтриванеПовтарям Илианка :) Много са апетитни, да донесеш на срещата.
Изтриванете ще изстинат, Веси :) по-добре запрятай ръкавите и направи едни :)
ИзтриванеБааа, онзи ден панирах кашкавал, хем домашен (от една мандра, де) и уж всичко си спазих, като се разтече...
ИзтриванеПеп, снимките са прекрасни!
ОтговорИзтриванеИ аз обичам много пушен кашкавал!
Прегръдка и лека нова седмица!
нали, Дани :) тогава и подправки не трябват, щом е с пушен кашкавал.
ИзтриванеХубава седмица и на теб!
Идеални пухкави, златисти топчици! И на мен кашкавалът все се разтича, но трябва да опитам!
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятна неделна вечер!
Този не беше с много добро качество, Ина. Хубав, но мек. Но както се вижда - не се разтича. Пробвай смело :)
ИзтриванеПепи, много са привлекателни тези кашкавалени кюфтенца! Вече се присегнах към бутилката с бяло вино. :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеНаздраве, Ванка :)
Изтриванемхм :) ще преглътна пърженето :) божествено изглеждат!
ОтговорИзтриванепонякога може :) нали не е всеки ден.
ИзтриванеХвърлих им око :) нищо че не са здравословни.
ОтговорИзтриванеНяма да прекаляваме, Натали :)
ИзтриванеАу, какви предизвикателни топченца! Фантастични са, Пепи, страхотно мезенце-вечеря и за всичко стават. Поздрави!
ОтговорИзтриванетака е, Кате :) за всичко стават. Поздрави и на теб!
Изтриване:))))Наздраве и от мен!Пепи с това умопомрачително мезе ще ни опианчиш............:)))))
ОтговорИзтриванеМного ми харесаха тези пърженки!
от мен мезето, от вас пиенето :) Ще внимаваме.
ИзтриванеПерфектни кюфтенца, перфектни снимки.
ОтговорИзтриванеОтдавна се замислям, че кашкавалените кюфтенца, които често прави сестра ми, са пропуск на нашата трапеза. И сега с тези красоти още повече се убеждавам, че доста сме изтървали.
Поправям грешката в най-кратки срокове ;)
Успешна нова седмица,Пепи!
вярно е, Нинка, крайно време е да поправиш грешката си :)
Изтриванеуспешна седмица и на теб!
Разкошни са и на вид, и на вкус! Страхотно мезе наистина. А и какви снимки си им спретнала, Пепи, нареждам се на опашка за кюфтенце :) Поздрави и хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Снежке, хубава нова седмица и на теб да е :) Вземи си шишче и забождай :))
ИзтриванеОх, въобще не съм фен на пърженето, но тези ще ги опитам задължително. То си нямаш друга работа, само в изкушения ме вкарваш, и в прегрешения:)) Поздрави, Пеп!
ОтговорИзтриванеВиноват, Нели :) И да ти кажа, че те чакам все още да идваш насам ;)
ИзтриванеO, Пепи, прекрсани са! Искам! :) Снимките направо ме залепиха за монитора :) (Пърженето не е голяма драма, стига да не прегаря мазнината ;) )
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Здрасти, Катеринка :) Радвам се да те видя и тук :)
ИзтриванеМного си права за пърженето и да не се използва многократно една и съща мазнина (визирам фритюрниците тук)
поздрави и на теб!
Ехаа... пържени, не пържени тези кюфтенца трябва да се опитат! Само като гледам тази апетитна вътрешност и хрупкава коричка.... страхотно мезе! Поздравления за прекрасното предложение и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да ги опиташ и да ги видя при теб, Радост :)
Изтриванеблагодаря ти и хубав ден на теб!
Пепи, така да изкуси всички, че май всеки ще затвори очи за пърженто... ;) Ама все пак от пушеното няма по-вредено (а и то е толкова вкусно), така че пърженето може да се преглътне поне веднъж. ;) Иначе го избягвам...
ОтговорИзтриванеИсках да кажа че изглеждат страхотно кюфтенцата!
Поздрави и хубав ден!
П.П.
Гери, ти да не пушиш :)) Много е вредно, да. мнение и на бивш пушач :)
ИзтриванеХубав и слънчев ден и на теб!
О, невероятни са и ще харесат на малки и големи вкъщи. Благодаря за рецептата, Пепи! Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеИ тук да кажа-ама как само са се строили за снимка :) !
ОтговорИзтриванеСтрахотни са и кюфтенцата,и кадрите,Пепи!
Идеално кръгли и златисти,с пореста структура,много,много плачат да ги боднеш!
Записвам си ги непременно,благодаря ти,другарче мило!
Голяма целувка от мен!
Благодаря ти, Роси! ще очаквам да видя твоите, като ги направиш :) и стискам палци да ви се харесат.
ИзтриванеЦелувки и :) честита сряда!
Много апетитни :) Ще ги сънувам :)
ОтговорИзтриванеа май е по-добре да направиш еднички :)
ИзтриванеСтрахотно предложение, Пепи,
ОтговорИзтриванес подчертан УАУ ефект, впечатляващи снимки и гарантиран вкус.
Сърдечни поздрави и благодаря за чудесната рецепта.
Много ти благодаря, Диди!
ИзтриванеСърдечни поздрави и на теб!
Уау! Ненормално примамлива снимка, Пепи! Искам едно, две, три шишчета с тези златни кълбенца! Няма да кажа нищо за вкуса - ти знаеш какъв конкурент съм ти на тема млечни ;) Ех.... огладнях, бе момиче!
ОтговорИзтриванеТака е, конкурент си ми ти :) Освен да се събираме заедно на биричка и да пробваме кой колко може да изяде :)
Изтриване