1 юни 2014 г.

Кашкавалени кюфтенца


Предястие, мезе за бира, или бърз аламинут за вечеря :smile1: Въпрос на избор.
Много бързи за приготвяне, много вкусни и харесвани от всички :smile1: успели да ги опитат.

Ще спомена, че сместа може да се приготви от по-рано и отлежи в хладилника, докато дойде момента да се изпържат. Е, не е здравословно, но точно тези - печени не стават. 
С хрупкава коричка и много въздушни кашкавалени кюфтета
За пръв път ги направих преди 7-8 години по тези на Морена, но след това промених рецептата по наш вкус :) . 



Продукти: (от които излизат 15 бр. кашкавалени кюфтенца) 

300 г кашкавал*
1 яйце 
1 с.л. брашно 
1 ч.л. бакпулвер 

подправка  - по желание - слагала съм мащерка, риган или черен пипер, тук има щипка лют червен пипер

мазнина за пържене - маслена баня 

Приготвяне: 
* Кашкавалът се настъргва на ситно ренде. 
* Прибавя се яйцето и брашно с бакпулвера (и подправка) -трябва да се получи  лепкава много гъста смес, като за картофени кюфтета.  
* С мокри ръце  се оформят топчета, колкото пинг-понг топче :) и   се пържат  във врящото олио - количеството трябва да е поне 2,5-3 см. за ги покрива над половината**. 
* Пържат се буквално за 2 минути - разбъркват се внимателно, за да се изпържат равномерно. 
* Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят (която пък е поставена на решетка, за да не се овлажнят отдолу кашкавалените кюфтенца).

*Количеството кашкавал може да  е смес от видове, тук е 250г кашкавал с 50г пармезан; най-много ми харесват с пушен кашкавал. 
** Най-добре е количеството олио да покрива целите топчета, затова подбирам по-тесен съд (касерола), която събира 5-6-7 топчета - те така или иначе се  пържат много бързо.  Заради което пък е добре топчетата да се овалят предварително и изчакват в готовност до пърженето :) 
***Препълването на съда за пържене с топчета  не е желателно, защото голямото количество продукти намалява температурата на врящото олио и вместо да се пържат бързо, кашкавала може да се разтече. 





40 коментара:

  1. Облиз-облиз....
    Много вкусно изглеждат! Добре де, не се ли топи тоя кашкавал? Все ми се струва, че ако аз ги пробвам, нащо ще сгафя... Пустия му кашкавал!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Олиото го грабва и го топи до коричка :) не се разтича. Ако искаш - слагай за 30-40 мин. в камерата преди да пържиш. Но аз бъркам и пържа веднага.

      Изтриване
    2. Повтарям Илианка :) Много са апетитни, да донесеш на срещата.

      Изтриване
    3. те ще изстинат, Веси :) по-добре запрятай ръкавите и направи едни :)

      Изтриване
    4. Бааа, онзи ден панирах кашкавал, хем домашен (от една мандра, де) и уж всичко си спазих, като се разтече...

      Изтриване
  2. Пеп, снимките са прекрасни!
    И аз обичам много пушен кашкавал!
    Прегръдка и лека нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. нали, Дани :) тогава и подправки не трябват, щом е с пушен кашкавал.
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  3. Идеални пухкави, златисти топчици! И на мен кашкавалът все се разтича, но трябва да опитам!
    Поздрави и приятна неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този не беше с много добро качество, Ина. Хубав, но мек. Но както се вижда - не се разтича. Пробвай смело :)

      Изтриване
  4. Пепи, много са привлекателни тези кашкавалени кюфтенца! Вече се присегнах към бутилката с бяло вино. :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. мхм :) ще преглътна пърженето :) божествено изглеждат!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. понякога може :) нали не е всеки ден.

      Изтриване
  6. Хвърлих им око :) нищо че не са здравословни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма да прекаляваме, Натали :)

      Изтриване
  7. Ау, какви предизвикателни топченца! Фантастични са, Пепи, страхотно мезенце-вечеря и за всичко стават. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. така е, Кате :) за всичко стават. Поздрави и на теб!

      Изтриване
  8. :))))Наздраве и от мен!Пепи с това умопомрачително мезе ще ни опианчиш............:)))))
    Много ми харесаха тези пърженки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. от мен мезето, от вас пиенето :) Ще внимаваме.

      Изтриване
  9. Перфектни кюфтенца, перфектни снимки.
    Отдавна се замислям, че кашкавалените кюфтенца, които често прави сестра ми, са пропуск на нашата трапеза. И сега с тези красоти още повече се убеждавам, че доста сме изтървали.
    Поправям грешката в най-кратки срокове ;)
    Успешна нова седмица,Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. вярно е, Нинка, крайно време е да поправиш грешката си :)
      успешна седмица и на теб!

      Изтриване
  10. Разкошни са и на вид, и на вкус! Страхотно мезе наистина. А и какви снимки си им спретнала, Пепи, нареждам се на опашка за кюфтенце :) Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Снежке, хубава нова седмица и на теб да е :) Вземи си шишче и забождай :))

      Изтриване
  11. Ох, въобще не съм фен на пърженето, но тези ще ги опитам задължително. То си нямаш друга работа, само в изкушения ме вкарваш, и в прегрешения:)) Поздрави, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Виноват, Нели :) И да ти кажа, че те чакам все още да идваш насам ;)

      Изтриване
  12. O, Пепи, прекрсани са! Искам! :) Снимките направо ме залепиха за монитора :) (Пърженето не е голяма драма, стига да не прегаря мазнината ;) )
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти, Катеринка :) Радвам се да те видя и тук :)
      Много си права за пърженето и да не се използва многократно една и съща мазнина (визирам фритюрниците тук)
      поздрави и на теб!

      Изтриване
  13. Ехаа... пържени, не пържени тези кюфтенца трябва да се опитат! Само като гледам тази апетитна вътрешност и хрупкава коричка.... страхотно мезе! Поздравления за прекрасното предложение и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ги опиташ и да ги видя при теб, Радост :)
      благодаря ти и хубав ден на теб!

      Изтриване
  14. Пепи, така да изкуси всички, че май всеки ще затвори очи за пърженто... ;) Ама все пак от пушеното няма по-вредено (а и то е толкова вкусно), така че пърженето може да се преглътне поне веднъж. ;) Иначе го избягвам...
    Исках да кажа че изглеждат страхотно кюфтенцата!
    Поздрави и хубав ден!

    П.П.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, ти да не пушиш :)) Много е вредно, да. мнение и на бивш пушач :)
      Хубав и слънчев ден и на теб!

      Изтриване
  15. О, невероятни са и ще харесат на малки и големи вкъщи. Благодаря за рецептата, Пепи! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  16. И тук да кажа-ама как само са се строили за снимка :) !
    Страхотни са и кюфтенцата,и кадрите,Пепи!
    Идеално кръгли и златисти,с пореста структура,много,много плачат да ги боднеш!
    Записвам си ги непременно,благодаря ти,другарче мило!
    Голяма целувка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! ще очаквам да видя твоите, като ги направиш :) и стискам палци да ви се харесат.
      Целувки и :) честита сряда!

      Изтриване
  17. Много апетитни :) Ще ги сънувам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а май е по-добре да направиш еднички :)

      Изтриване
  18. Страхотно предложение, Пепи,
    с подчертан УАУ ефект, впечатляващи снимки и гарантиран вкус.
    Сърдечни поздрави и благодаря за чудесната рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Диди!
      Сърдечни поздрави и на теб!

      Изтриване
  19. Уау! Ненормално примамлива снимка, Пепи! Искам едно, две, три шишчета с тези златни кълбенца! Няма да кажа нищо за вкуса - ти знаеш какъв конкурент съм ти на тема млечни ;) Ех.... огладнях, бе момиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, конкурент си ми ти :) Освен да се събираме заедно на биричка и да пробваме кой колко може да изяде :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...