27 март 2022 г.

Панирани жабешки бутчета

 

       Жабешките бутчета са деликатес във Франция и Италия; малко познат и срещан у нас. 35 години, откакто сме заедно с авджи Стоев, все слушам, как в Стара Загора е имало закусвалня/или ресторант беше, в който продавали жабешки бутчета и компанията често са хапвали там, поливайки ги с бира. Моята първа среща с тях беше преди доста години, когато той и брат ми ловиха една вечер  по реката, а за закуска аз им ги панирах :) и не опитвах; не можех да преборя скептицизма си. Докато не се събуди тогава 5-6 годишната Жул и не започна да гризка бутчетата. Ами убедих се, че месото е много вкусно :) Мама обаче така и не се пречупи да опита. По текстура и вкус нещо средно между пилешко (крила) и риба, но без кожа. Миналото лято на морето открихме кръчме, в което предлагаха, но бяха яко пропити от мазнината и въпреки желанието ни, не повторихме. Тук знам, че от време на време пускат в Метро. Естествено,  жабите, които се продават не са събирани по реката, а са отглеждани с цел продажба ядивни жаби. Всъщност и дивите са различни, но който ги събира знае, че не всички са крастави. Ядат се  са само бутчетата. Който е чистил, знае :) Който ще си купи няма да чисти нищо, защото се продават  готови, изчистени. 
       Аз обаче съм доволна, че най-после "дългата ми ръка" стигна до рибния магазин "Ах морето - Магазин за прясна риба и морски деликатеси" в София, който отдавна следя във ФБ и се оказа, че е съвсем близо до обекта на Стоев младши и преди 3 дни се сдобих с разни деликатеси, освен жабешките бутчета. Мисля си, че Оня горе нарочно ми погажда номера, като ме държи на 233 км от такива деликатесни магазини за риба и меса. Тук откъм месо е по-добре, но с рибата е трудно....Толкова, че почти всеки месец, като правим "мисия сирене Кърнаре", отбиваме на развъдника в Дунавци и зареждаме шаран и пъстърва, а за  всякакви други язовирни и речни  сме благодарни на приятел.
       Само ще допълня, че бутчетата се приготвят по-бързо, отколкото аз се обяснявам тук :) Но ако сте в София, или наоколо - преслушайте "Ах, морето..."
Продукти за 2 порции: 
1/2 кг почистени жабешки бутчета 
сол, черен пипер 
250мл прясно мляко ***
2 яйца 
~150 г бяло брашно 
~80г царевично брашно 

олио за пържене 

за сосчето:  5-6 стръка магданоз, 2 скилидки чесън, сока на 1 лимон, щипка сол 

***Това с прясното мляко го правя за изчистване на миризмата, ако има такава. Всъщност при тези "питомните" няма никаква миризма, но за свое успокоение все пак ги кисна за 2 часа в  млякото. 

Приготвяне: 
* Бутчетата се поставят в прясното мляко и прибират в хладилник за 2 часа. 
* Отцеждат се и подсушават с кухненска хартия. 
* Поръсват се със сол и черен пипер. 
 
* Двата вида брашно се смесват, заедно с щипка сол. 
* Яйцата се разбиват с щипка сол. 
* В тиган за пържене се загрява мазнината :) олиото трябва да бъде ок 1см, за да може при пърженето  половината от бутчетата  да са потопени в него. 
* Всички бутчета се овалват в брашното и нареждат на лист хартия, или свежо фолио. 
* Когато олио загрее, всяко бутче се потапя в разбитите яйца, отново овалва в брашно и поставя в загрятата мазнина. Пърженето трябва да бъде на 3/4 от мощността на котлона - ако е на макс, ще се зачервят отвън, а вътре ще останат сурови; а ако е на слаба степен - ще поемат много мазнина. 

* Пържат се до зачервяване от двете страни и изваждат на кухненска хартия. 

* За сосчето - магданозът и скилидките чесън се нарязват много ситно и смесват с лимоновия сок и щипка сол :) Може да се поръси съвсем леко по изпържените бутчета, а може да си топкате месцето в него :) предпочитам така, за да се усеща хрупкавата панировка на месото. 

13 март 2022 г.

Пай с кайма, гъби и картофено пюре

 
       По идея от книгата на Лидъл "Преоткрий своето в къщи". Всъщност това е добре познатият "овчарски пай" в обратна подредба :) с повече гъби и без никакъв домат, или доматен сос,   :wink1: както Жул усети. Рецептата принципно е бърза, но е много подходяща за приготвяне и на два етапа за целодневно работещи хора :) първи етап (едната вечер след работа) се приготвя картофеното пюре и месната плънка, а на втори етап :) преди хапване - се сглобяват в тавата и запичат - това последното е за около 30 мин. 
Продукти за 6 порции: 
~600 г кайма (смелете си месо в магазина  :) 
~200 г гъби печурка * 
7-8 стръка магданоз 
3-4 стръка пресен лук 
1 глава лук 
голяма щипка риган 
сол на вкус :) зависи каймата колко е солена; моята не е и сложих 1/2 чл. 
1 малък морков 
2 с.л. ориз **
3-4 с.л. олио 
1/2 ч.л. черен пипер (или по-малко, както прецените)

За картофеното пюре: 
600-700г картофи (теглото е за обелени)
1/2 ч.л.  сол 
60г масло 
60 мл прясно мляко 
подправка :) микс от сушени домати, босилек, риган, чесън, лук и червен пипер - сладък и пушен (или ако имате друга любима за картофи и кайма)

~ 300г кашкавал 
1 лъжица масло 

Приготвяне
* Обелените картофи се сваряват в ок 600-700мл вода до омекването им***
* Отцеждат се от водата, прибавя им се маслото, солта и прясното мляко и пасират до гладкост. 
* През това време се приготвя плънката от каймата: 
* Лукът и фино настърганият морков се задушават в олиото за 2-3 мин. 
* Прибавят се пресният лук и каймата  и разбъркват, докато се готвят, докато каймата се раздроби. 
* Прибавят се ситно нарязаните гъби, сол, риган, магданоз, ориз  и черен пипер. 
* Разбърква  се още 3-4 мин, налива се 100-150 мл вода и  задушава под капак за 10-на мин. 
* Дъното на тава за печене се намазва с онази допълнителна лъжица масло. 
* Разпределя се картофеното пюре и поръсва с подправката микс. 
* Отгоре се разпределя месната плънка.  
 
* Тавата се покрива с фолио и поставя във фурната  на 200*- ако е метална, може в загрята фурна, ако не - в студена фурна. Времето за печене е 15 мин. от момента, в който чуете, че ястието вътре къкри. 
* Тавата се изважда и развива от фолиото. 
* Поръсва се с едро настъргания, или нарязан кашкавал и връща във фурната за още 3-4 мин - колкото кашкавалът да се разтопи. 
* За да не е безцветно ястието може да поръсите с нарязан магданоз :)  или с едро смлян червен пипер/пушен. 
* Оставя се леко да се охлади, преди да се нареже и сервира.  За още цвят сервирах със сотирани броколи - бланширани за 2-3 мин;  задушени с масло малко, щипка сол и 2-3 ситно нарязани скилидки чесън 

Забележките ми със звездички :) 
* Не обичам да мия гъбите, но откакто е  👑  , пък и виждам как хората ги опипват в магазина, почти винаги ги мия.  Ако мога, вземам си от нова касетка, която видимо не е преровена. Но дори да измиете гъбите, тук влагата им ще се изпари, докато се  задушава каймата, пък и има ориз, който ще я поеме. 
**Оризът - няма го в рецептата в книгата, но аз сложих, тъй като каймата ми е доста суха и този пласт щеше да стане доста трошлив при изваждането му. Ако каймата ви е нормално мазна - не слагайте.  
*** И друг път съм писала, но когато варя картофи за пюре слагам вода до 2/3 от височината им в съда за варене. Те се сваряват, дори тя да е 2-3 пръста на дъното. Но имам чувството, че ако са варени в много вода, самите те стават с по-воден :) вкус и не толкова плътни.  


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...