25 декември 2014 г.
Честито Рождество Христово!
Честито Рождество!
Нека има във всеки дом искрица надежда, вяра в доброто, късмет и сбъднати мечти, успехи и благополучие!
Здраве и любов на всички вас и хората, които обичате!
Хубави и светли Коледни празници!
23 декември 2014 г.
Пържено свинско месо с праз
(горната чиния е с червен пипер, без гъбите. Така е любимо на мен :)
Една много простичка и бърза рецепта за свинско месо. Не може да се каже, че месото е пържено, защото е задушено в тенджерата, но който иска може да си го запържи (преди време така го правех). А броколите ( мдаааа проядохме броколи покрай една фритата със зеленчуци, но за нея - в следващите дни, Само дето докато се варят миришат повече и от киселото зеле) за гарнитура са по тази рецепта на Роси за сотирани броколи. Сърдечно ти благодаря, Роси, не само ни харесаха, ама и ги повторих .
Продукти (за 4-5 порции):
~ 1кг свинско месо (крехко - бут, филе, или врат)
3 стръка праз
50-60 мл соев сос
~ 100 мл вино и 2-3 с.л. оцет
сол на вкус
олио (на сухо месо ~ 6-7 лъжици, на по-тлъсто - 2-3 лъжици)
черен пипер, кимион
гъби (тук ~ 250 г кладница)
червен пипер - по желание
Приготвяне:
* Месото се нарязва на хапки (не големи).
* Поставя се в тиган с капак ( или тенджера) заедно с мазнината, прибавя се соевия сос и задушава на тих огън ( под капак), докато се изпари течността от месото.
* Празът се нарязва на ситно (сега тук някои хора си го обичат на едро нарязан, но ние го предпочитаме ситно, за да може да се поразтопи по време на готвене).
* Прибавя се към месото, заедно с половината вино и отново задушава, докато се изпари течността. тази "процедура" с виното се повтаря още веднъж, защото ако се сложи наведнъж цялото количество вино, месото ще се вари, което не е желателно. Затова го прибавям на 2-3 пъти.
* При последното прибавяне на виното се прибавят оцета (и нарязаните гъби) и червения пипер, посолява се вече на вкус и отново всичко задушава, докато пак остане на мазнина.
* Поръсва се с подправките, затваря се с капака, отмества се тенджерата от котлона и оставя 5-10 мин., преди да се разпредели в чиниите :) Много подходяща гарнитура са туршия, или кисели краставички, но този път - както писах горе - си го хапвахме с броколи соте по Роси
Вкусните неща са простички, но точно пък при тези мръвчици има и гъби (кладница) по желание на компанията.
19 декември 2014 г.
Локумки с мая
В сезона на голямото около Коледно сладкоправене се сетих за тези локумки с мая (Донка -записвани в тетрадката преди много години с името на този, от който съм ги научила). После обаче девойчето Жул внесе сладките тути-фрути (локумки) и тези някак поизостанаха. Днес видях локумките с мая на Дарина и се сетих за тези Я да си ги покажа, пък да видим дали ще стигна до тях да направя, че съм заложила 2 други вида вече.
Локумки с мая
Продукти: ( ок. 50бр.)
180мл разтопена свинска мас
100мл топла вода
21 г. прясна мая
щипка сол
50-60г захар /или 1 ч л подсладител/
ок. 350-400гр брашно - за меко еластично тесто
локум за пълнеж / или мармалад/
~150 г пудра захар за овалване
Приготвяне:
* Маята се разтваря с топлата вода, солта и захарта.
* Прибавят се разтопената мас и брашното, обърква добре с лъжица.
* Добавя се брашно докато сместа стане на топка, след което с ръце се доизмесва - трябва да е меко тесто.
* Покрива се за 20-30 мин. да почине.
* Късат се малки топчета, които се овалват добре с ръце и в средата на всяко се поставя парче локум, или малко топче мармалад (може и с ядка) - предварително може да се оформят топчета от мармалада и поставят в камера на хладилник да позамръзнат.
* Нареждат се на хартия за печене.
* Пекат се в загрятата вече фурна на 180* - до бледо порозовяване. Внимавайте да не препечете, защото ще станат сухи - маслените теста се пекът бързо, до съвсем лека смяна на цвета.
* Още топли се поръсват с пудрата захар и покриват, докато изстинат.
13 декември 2014 г.
Морковени мъфини
Кексчета, мъфини, или къпкейк? Тъй като много често ги правя в къщи, се опитвам да разясня на домашните кое какво е.... Не, че държат да знаят, но за обща култура :)
Тези малки кексчета са както чудесна закуска в сладък или солен вариант за забързано ежедневие, така и колоритна украса за всяко празнично събитие. Много удобни за пътуване, да си вземеш в чантата за работа, или на закуска - мъфините и къпкейковете са любими на малки и големи около мен. Пиенето на сутрешното кафе с обикновен мъфин, или с гарнирано с крем кексче ти дава решителност да се впуснеш в работния ден дори да е петък :)
И почти никой не прави разлика между мъфините и къпкейковете. Което не означава, че няма :)
Съвсем накратко :) Основната разлика между тях е в начина на приготвяне на тестото - при къпкейковете винаги първо се разбива на пухкав крем маслото със захарта и след това се прибавят останалите продукти, а при мъфините технологията изисква да се смесят сухите и морките съставки отделно и след това да се обединят и разбият до получаването на тестото. И тук малките кексчета биват наричани вече мъфини ( от английски muffins). Най-най-най-лесните сладкишчета, които правим :)
Къпкейковете (cup-чаша и cake-торта) се правят с краве масло, а мъфините - с масло, или олио. Ако ви притеснява аромата на слънчогледовото олио - ползвайте такова от гроздови семки (препоръка на Роси)
От тези разлики следва и разликата във вкуса им - къпкейковете са по-пухкави и въздушни, а на мъфините тестото е по-тежко и плътно, с по-изявен хлебен вкус и в него могат да бъдат добавени ядки, шоколад .... и други добавки, каквито се сетите.
И нищо, че тези кексчета, които днес ще покажа са с крем, те са си мъфини - просто украсени. И приготвени с олио. Лично на мен много повече ми харесва текстурата им, когато са с олио - остават по-дълго време меки. Ако останат. Много обичам бързината на тяхното приготвяне - мокри съставки... сухи съставки.... Но пък могат да внесат достатъчно празнично настроение с повод , или без.
В приготвянето на рецептата използвах уреда Tefal Fresh Express+- универсален уред за стъргане и рязане. С негова помощ настъргах морковите ма мъфините за минутка и без притеснение за връхчетата на пръстите от острите зъби и ножове на обикновеното ренде . И пак ще кажа, че независимо на какво ренде стържете зеленчуците и плодовете - гледайте да е остро, за да се стържат те самите, вместо да се мачкат. Не мога да не включа и морковите в правенето им, тъй като мъфини с моркови през зимата са ни много любими :) затова - още един модел
Мъфини с моркови
Продукти за 18 бр. (чашата е от 240мл!)
2 яйца
3/4 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. олио
1/3 ч.ч. ябълков сок
2/3 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. канела
1 ч.ч. фино настъргани моркови
1/3 ч.ч. едро смлени орехи
2 и 1/2 ч.ч. брашно
1 пак. бакпулвер (10г)
шипка сода за хляб ( с 2 пръста :)))
За крема:
1 кутия крема сирене (безсолно, Филаделфия лайт тук)
3 с.л. пудра захар
2 с.л. меко краве масло
Приготвяне:
* Фурната се загрява на 180*
* Морковите се настъргват ( фината жълта приставка на Tefal Fresh Express+)
* Яйцата се разбиват със захарта (с телта за яйца, не с миксер).
* Прибавя се морковената каша, олиото, прясното мляко, ябълковия сок и разбърква след всяко прибавяне на продукт..
* Брашното се смесва с канелата, орехите, бакпулвера и содата, и прибавя на 2-3 пъти към сместа.
* Разпределя се сместа във форма за мъфини (или намаслени, или с поставени хартиени капсули) - 2/3 от нивото им; поръсват се отгоре с другата част от орехите и пекат ва загрятата фурна .......... до пробата със суха клечка. Около 25-30 мин.
* Оставят се да се охладят напълно, преди да се гарнират с крема.
Приготвяне на крема:
* В дълбока в купа за разбиване се поставят крема сиренето, захарта и маслото.
* Разбиват се добре :) И внимавайте да не свърши крема, докато стане време за гарниране на кексчетата :)
* Разбиват се добре :) И внимавайте да не свърши крема, докато стане време за гарниране на кексчетата :)
10 декември 2014 г.
Минестроне
"Минестроне" е наименованието за зеленчукова супа в италианската кухня. Голямата част от вариантите на супата са вегетариански, но има и такива, които включват използването на месо - ситно нарязано свинско месо, панчета, или прошуто. Продуктите могат да варират до безкрайност - зависи от вкуса, сезона и наличните такива. Основните задължителни продукти - освен сезонните зеленчуци са боб, лук, целина, моркови, бульон, а в края готвенето се добавя паста, или ориз. Нещо като нашата градинарска супа, но обогатена с паста, пармезан и босилек. Поне така пише в книгите .
За мен приготвянето на зеленчуците за тази супа беше възможност да изпробвам и всичките приставки на рендето Fresh EXPRESS+ на Тефал, което се справи съвсем бързо с рязането и настъргването им в различните размери Навсякъде си признавам, че оценявам високо помощта на тези домашни помощници, без които също се справяме, но защо да не си улесним работата и престоя в кухнята, щом може.....
Днес е ред на тази гъста, бистра, богата и питателна супа, която съм се постарала да приготвя със сезонни зеленчуци (е, извън тиквичката, но те са вече целогодишно на пазара). Цяло лято отлежава в плановете ми да я направя и опитаме (тъй като у нас супите са все със застройки и 90% с мЕсо), но последните студени седмици си казаха думата и изстреляха рецептата към реализация. И вместо да се обяснявам повече , по-добре да пристъпя към написването на тази здравословна (мдааааа...) и засищаща рецепта за една голяма тенджера Минестроне, в която къкрят много витамини и е смесица от аромати и вкусове. И която ще утоли глада ви по всяко време Ако не сте опитвали тази супа, сега и в предстоящата зима е моментът да го направите - когато организмът има нужда от топлина и енергия. И макар в тази рецепта да отсъства месото, ще си набавим нужните калории от растителните белтъчини, изобилстващи в супата.
Наистина се получава голямо количество, тъй като зеленчуците са няколко вида и колкото и малко да слагах :) Пак излезе много, около 7-8 купи :)
Продукти:
1 глава лук и 3-4 ск. чесън
2 картофа
2 моркова
1/2 малка глава целина
1 пащърнак (малък, колкото морков)
~250 г сварен зрял боб ( консерва)
~ 150г грах
~200г карфиол
~ 200г зеле
1 малка чушка
2 малки тиквички
~ 100 мл зехтин (може и олио, ама нека да бъде по средиземноморски :))
~ 150 г къса паста (фарфале)
босилек
сол и черен пипер на вкус
1 л. зеленчуков бульон (бих сложила месен, другия път)
пармезан за поръсване (по желание)
Приготвяне:
* Всички зеленчуци се почистват, белят от корите и измиват.
* Лукът и чесъна се нарязват на дребно.
* Карфиола се накъсва на дребни розички.
* Всички останали зеленчуци се нарязват на кръгчета с приставката на рендето Fresh EXPRESS+ за рязане на зеленчуци
* В тенджера се поставят зехтина и лука и запържва/задушава за около 2- 3мин.
* Прибавят се скилидките чесън, разбърква се минутка и налива бульона, заедно с още 1 л. вода.
* Поставят се всички зеленчуци и се посолява.
* Затваря се тенджерата и се оставя супата да ври тихо, около час - докато омекнат всички зеленчуците и супата да стане гъста.
* Прибавя се пастата, сварените, или замразени боб и грах и ври още около 7-8 мин., според указанията на опаковката на пастата.
* При необходимост се прибавя още вода, защото пастата допълнително сгъстява супата.
* Когато е готова, тенджерата се отстранява от котлона, а супата поръсва се с босилек и черен пипер.
* Преди да се сервира в купичките се настъргва пармезан по желание.
* Може да се сервира както топла, така и студена - вкусна е и в двата случая, но когато е гореща, или топла, аромата на пармезана се разнася из цялата стая.
Абонамент за:
Публикации (Atom)