27 септември 2023 г.

Млечна баница с боровинки и крема сирене

 

        Една много бърза рецепта за сладка, млечна баница, каквато правя,  но този път е с боровинки и с крема сирене в млечната смес. Сочен десерт и не-убийствено сладък. Следващия път си мисля  с малини да я направя, които дори са малко по-кисели. Плодчетата ми са пресни, но могат да се сложат и замразени. Времето за приготвяне е 15-на мин, а след още 30 имате една тава със сочен, ухаещ на масло сладкиш. 

Продукти:
7 бр. фини кори/листи за баница
120 г масло

200г натурално крема сирене
500мл прясно мляко
3 яйца
160-170г захар
2 ванилии (лимонова ползвам)

250-300г боровинки 
3-4 лъжици кафява захар

Приготвяне:
* Маслото се разтопява. Тавата за печене се намазва обилно с него. 
* Всеки лист кора се намазва с разтопеното масло -  тънко с четка. 
* Кората  се  набира като хармоника  и завива на охлюв. Поставя се в тавата. 
* Когато всички кори са завити, тавата се поставя във фурната и пече на 170-180 до леко зачервяване - тази тава ми е стъклена и поставям в студена фурна, но когато е метална, поставям в загрята и се изпича по-бързо, затова не уточнявам времето.

* Яйцата се разбиват със захарта и сиренето. Към тях прибавя затопленото мляко и ванилиите.
* Запечените кори се заливат със сместа и  оставят се за 5 мин. да поемат добре от млякото. 
* Поръсват се 2/3 от боровинките;  тавата разклаща да паднат надолу,  прибавят се и останалите. 
* Поръсват се с кафявата захар и тавата се връща във фурната.
 

* Пече се за още 15-20 мин . Млечната смес трябва да остане светла на цвят, да не се запича.
* Тавата се изважда и   баницата се поръсва с пудра захар. 


 

19 септември 2023 г.

Пържен патладжан в сладко кисел сос

 

       Вече няколко лета се каня да  опитам пържени патладжани в сладко кисел сос и все отлагам :-) докато днес за пореден път заради градския двугодишен вече ВиК проект пак нямаме вода и се зачудих как най-лесно да  приготвя останалите ми 3 патладжана без много вода. А в хладилника  си имах шише останал сос от пуканите люти чушлета в сладко кисел сос. Обикновено не ми стига, когато ги правя и винаги правя още малка доза, за да допълвам бурканчетата.  Пък нали трудно хвърлям храна :-) било то и марината... Кипнах я на котлона, смлях една малка сладка червена чушка, подправих с щипка лют пипер, кориандър и  чесън и се получи чудесен сладко кисел сос. Най-добри са за хапване веднага, защото имат фина, хрупкава коричка от пърженето с нишесте, а когато престоят в соса повече време - омекват. 

Продукти: 

3 бр. патладжани (ок 1кг)
4-5 лъжици царевично нишесте

за сладко киселия сос:
150 мл оцет
150 г захар
100 мл вода
50 мл бяло вино
1 малка червена чушка, почистена от семето и дръжката
2-3 скилидки чесън
2-3 зърна кориандър
2-3 зърна бял синап
щипка-две лют пипер (лютивината е по желание) - малка суха не много люта чушка стрих
2 щипки сол

1 равна ч.л. царевично нишесте
олио за пържене

Приготвяне:
* Патладжаните се белят и нарязват на пръчици с дебелина 1-1,5 см.
* Посоляват се и оставят да се отцеждат за час.
През това време може да се приготви соса :)
* Всички продукти за соса, без захарта, водата, оцета и нишестето се поставят в пука и пасират.
* Прехвърлят се в малка тенджера, или касерола, прибавят се водата, захарта и оцета и варят заедно за ок 10 мин. на средна степен на котлона (да не е на мах степен, за да остане рядък). Охлажда се.

* Патладжаните се измиват и отцеждат.
* Овалват се в нишестето и подготвят за пържене.
* В касерола :) (отново, защото така се ползва по-малко олио ) се наливат 2 см. олио и загряват.
* Пускат се по малко от парчетата патладжан и пържат до зачервяване. Разбъркват се няколко пъти, за да се изпържат от всички страни. Пърженето става за по 3-4 мин всяка партида - при мен 5.
* Изваждат се с решетъчна лъжица и поставят в купа с охладения сос.
* Престояват там, докато стане време за изваждане на следващата партида, после се прехвърлят в чиния.
* Когато всички патладжани се изпържат, сосът се връща на котлона и отново кипва.
* Прибавя се размитото в малко вода царевично нишесте (онази 1 ч.лъжица) - сгъстява го съвсем леко.
* С готовия сос се заливат изпържените патладжани.

 

14 септември 2023 г.

Топли сандвичи с крема сирене и печени чери домати

 

       Миналия месец споделих, че тази пролет и лято сандвичите и брускетите са често на масата :-) ми, тъй като авджи Стоев е в етап на командировки. Чери доматите ползвам целогодишно, защото зимата само те имат вкус и мирис на домат, не са като "дървените" и често през зимата правя салатата от тях. Лятото обаче предпочитаме големите месести, слънчеви и сочни и дори правя печени домати със сирене , но са доста воднисти и на сандвичи не стоят добре. В интернет отдавна се въртят клипчета за печени чери домати с парче сирене, които после правят на сос за паста, но паста със саламурено сирене не е моето и не ги повторих. Така обаче са ми перфектни :) 
 
 
И всъщност това е "рецептата" :-) 
чери домати, зехтин, чесън, сол, риган, мащерка, или босилек. Всички тези им подхождат. 
крема сирене, или  топка моцарела, или друго меко сирене 

Доматите си ги мия, естествено и махам клонката с дръжките, защото :-) така знам от малка - зеленчуците се почистват от дръжките. Но честно казано, не ми харесва да пека зарзават с дръжките, защото гладката кора на зеленчука е лесна за миене, за разлика от мъхестите дръжки. 

Почистените чери домати се поставят в тавичка, заливат със струйка зехтин, 50-60 мл вода,  посоляват и объркват с пасирани скилидки чесън и листа риган (или друга подправка). Пекат се до зачервяване, малко под средното ниво на фурната - поставени в студена фурна ок 30 мин, поставени в загрята фурна - ок 10 мин. на 200* 

Филии хляб се запичат  - на  парти грил, на решетка  във фурната в края на печенето на доматите, или на грил тиган. Предпочитам някакъв  черен, или чабата, или един страхотен царевичен, който намирам тук от време на време. 

Намазват се обилно  със сиренето, върху него се разпределят доматите и заливат с 1-2 лъжици от соса им, останал след печенето. 

Бързо хапвайте, докато са топли 😉🙃



12 септември 2023 г.

Печени сини сливи със синьо сирене

 

       Малко тафталогия се получи в заглавието, но това е положението :-) всичко хубаво е синьо. Дори това, че до късна младежка възраст бях заклет Левскар.  За тези сливи ще кажа само едно - разкош! Топят се в устата, ухаят на масло, а запечените отгоре бадеми са хрупкави. Харесвам съчетанието на   сладко и солено  - споделяла съм тук при запечените плодове със сирена, където има дори бекон. Тази категория храни ги отнасям към предястията, защото чудесно ми се връзват с чаша бяло newsm03 вино, разбира се.  През годините все се каня да напълня сушени сини сливи със сирена, като тези фурми, но понякога времето не работи за мен, или пък ги забравям.  Приготвянето със сигурност ще е по-бързо от писането им тук :-), затова ще гледам да го съкратя. 

Продуктите са (колкото-толкова)

сини сливи

синьо сирене (може и меко козе, от онова с плесента)
масло
кафява захар
нарязани бадеми (или други ядки по избор, но тези нарязани белени бадеми са ми фаворит за салати и печива)
бяло вино



Приготвянето е :
* Фурната се загрява на 200*
* Сливите се разделят на две (по дължината, за да са по-устойчиви в тавата) и почистват от костилката.
* На дъното на тавата се поръсват 2 лъжици захар (кафява)
* Сливите се нареждат  и във вдлъбнатината на всяка:

       се поръсва щипка захар; поставя се парче масло и парче синьо сирене, поръсват се с нарязаните бадеми.
* Наливат се 80 мл бяло вино и 50 мл вода в тавата и поставя в загрятата фурна.
* Пекат се около 10 мин, докато ядките отгоре се зачервят съвсем леко.
* Прехвърлят се в чиния за сервиране (или в кутията за работа :) ) и поливат с останалото на дъното сосче.

***Между сливите може да си наредите и няколко смокини :-) документацията утре сутрин, ако успея. 


 

 

11 септември 2023 г.

Печен милокоп с картофи

 

        Докато пека поредната партида чушки на терасата (не си завиждам на съседите) ще Ви покажа тази рибка. Милокоп (минокоп, или каменен лаврак) е риба, все по-често срещана у нас  с много вкусно, бяло, стегнато месо. Първо мислех да я правя на котлети, но не беше голяма - 1,8 кг и по съвет на приятел, изпекох цялата. По идея трябваше да бъде с картофи асорти, както тази мерлуза, но се оказа, че асортимента :-) е само жълти картофи, защото си правя списъци за пазаруване и в повечето случаи влизам в магазина без тях. Получи се много вкусна, отлежа достатъчно време с подправките и се овкуси добре. Така може да си приготвите и друга риба - лаврак, ципура... - всяка, която съберете в тавата цяла :-) 
Продукти за 4 порции:
1 бр. риба Милокоп (ок 1,8 кг )


За сместа за намазване:
сок от 1 лимон
3-4 лъжици зехтин
5-6 стръка магданоз
5-6 стръка копър
5-6 стръка риган
2 скилидки чесън
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. подправка за риба (на Котани ползвам)

за картофите:
4 средни картофа
10-на скилидки чесън
подправка за картофи :) любима, на вкус. За картофите ползвам едни, които си донесох миналата есен от Италия (и свършват, трябва да помисля по въпроса :blush:) Съдържат риган, чили, чипс от чесън, босилек, целина, сушени домати.

още:
1-2 щипки сол
60-70 г масло
100 мл бяло вино
лимон

Приготвяне:
* Подправките се пасират с лимоновия сок и зехтина.
* Почистената риба се нарязва по кожата, посолява отвън и отвътре и намазва със сместа.
* Завива се с лист фолио за свежо съхранение и прибира в хладилник за 3-4 часа. Може направо с тавата за печене да приберете.
* Картофите се почистват, нарязват на пръчици, посоляват, прибавят в тавата към рибата и поръсват с подправките.
* Налива се виното, върху рибата могат да се поставят още няколко резена лимон и стръкчета подправки.
* Маслото, нарязано на дребни кубчета (лесно става, когато е извадено от хладилника и се реже веднага) се разпределя по рибата и картофите.
* Тавата се покрива с лист алуминиево фолио и поставя в предварително загрята на 200* фурна да се пече ок 30 мин.

* Фолиото се развива, градусите се увеличават на мах (250 с вентилатор при мен) и пече още 5-6 мин. 

И получаваме вкусна риба, печена заедно с най-добрата и гарнитура :-)  картофите. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...