11 септември 2023 г.

Печен милокоп с картофи

 

        Докато пека поредната партида чушки на терасата (не си завиждам на съседите) ще Ви покажа тази рибка. Милокоп (минокоп, или каменен лаврак) е риба, все по-често срещана у нас  с много вкусно, бяло, стегнато месо. Първо мислех да я правя на котлети, но не беше голяма - 1,8 кг и по съвет на приятел, изпекох цялата. По идея трябваше да бъде с картофи асорти, както тази мерлуза, но се оказа, че асортимента :-) е само жълти картофи, защото си правя списъци за пазаруване и в повечето случаи влизам в магазина без тях. Получи се много вкусна, отлежа достатъчно време с подправките и се овкуси добре. Така може да си приготвите и друга риба - лаврак, ципура... - всяка, която съберете в тавата цяла :-) 
Продукти за 4 порции:
1 бр. риба Милокоп (ок 1,8 кг )


За сместа за намазване:
сок от 1 лимон
3-4 лъжици зехтин
5-6 стръка магданоз
5-6 стръка копър
5-6 стръка риган
2 скилидки чесън
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. подправка за риба (на Котани ползвам)

за картофите:
4 средни картофа
10-на скилидки чесън
подправка за картофи :) любима, на вкус. За картофите ползвам едни, които си донесох миналата есен от Италия (и свършват, трябва да помисля по въпроса :blush:) Съдържат риган, чили, чипс от чесън, босилек, целина, сушени домати.

още:
1-2 щипки сол
60-70 г масло
100 мл бяло вино
лимон

Приготвяне:
* Подправките се пасират с лимоновия сок и зехтина.
* Почистената риба се нарязва по кожата, посолява отвън и отвътре и намазва със сместа.
* Завива се с лист фолио за свежо съхранение и прибира в хладилник за 3-4 часа. Може направо с тавата за печене да приберете.
* Картофите се почистват, нарязват на пръчици, посоляват, прибавят в тавата към рибата и поръсват с подправките.
* Налива се виното, върху рибата могат да се поставят още няколко резена лимон и стръкчета подправки.
* Маслото, нарязано на дребни кубчета (лесно става, когато е извадено от хладилника и се реже веднага) се разпределя по рибата и картофите.
* Тавата се покрива с лист алуминиево фолио и поставя в предварително загрята на 200* фурна да се пече ок 30 мин.

* Фолиото се развива, градусите се увеличават на мах (250 с вентилатор при мен) и пече още 5-6 мин. 

И получаваме вкусна риба, печена заедно с най-добрата и гарнитура :-)  картофите. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...