14 август 2023 г.

Мариновани патладжани

 
       Всички, които надничат в блога ми знаят, че много обичам патладжани :) независимо с месо, или без месо готвени, печени, пържени, или мариновани за зимата. Дори в питки ги слагам.  Маринования патладжан на Танчето определено ми е фаворит сред консервите, но си е за зимата :) грехота е след толкова труд да отварям лятото. Като видях обаче този маринован патладжан при Мими, веднага го припознах :-) знаех си, че много ще ми хареса. Мими е доказан кулинар и може да се разчита изцяло на рецептите и, особено онези средиземноморските  :-) какви са апетитни!  Патладжаните приготвих почти по рецептата, игнорирайки някои подправки и лютите чушки - не ми върви лютото напоследък. При нас заминаха на салата, но от тях би била  много подходяща гарнитура за печено месо, утре вечер ще пробвам с едни бекончета. 

Продукти:

3 средни патладжана

За маринатата:
100 мл шарлан (при Мими е зехтин, но аз споделих, че напоследък ползвам шарлан)
40 мл ябълков оцет
3-4 скилидки чесън скилидки чесън
1/4 малка червена сладка чушка
1/4 малка зелена сладка чушка
1 стръка прясна мащерка
3-4 листа босилек
3 стръка магданоз
6-7 листа прясна мента
1 равна с.л.мед
щипка сол

2-3 лъжици зехтин/шарлан и сол

Приготвяне:
* Патладжаните се измиват, почистват и ако са с дебела ципа - белят. Моите са светлолилави, с тънка ципа и не белих, но другите видове с дебели ципи ги беля.
* Нарязват се на тънки ленти (1,5-2мм.)
* Всяка лента се посолява леко и нареждат в купа, в която да си пуснат тъмната вода :)
* Оставят се да се изпотяват за около 1,5-2 часа.
* Изплакват се обилно с вода и подсушават между пластове кухненска хартия.
* Връщат се в купата и поръсват с онези 2-3 лъжици мазнина; разбъркват се.
* Пекат се от двете страни на загрята скара, или грил тиган за по ок 2 мин. - следете райетата :)
* Изваждат се в чиния.
* Когато всички са изпечени се приготвя маринатата:
зелените подправки и чушките се нарязват и поставят в бурканче с винт, заедно с шарлана/зехтин, оцета, меда, пасираните скилидки чесън и щипката сол.
* Бурканчето се затваря и разклаща енергично за минута. Марината може да се приготви и разбърка в купа, но така е по-лесно.
* В купа се нареждат ред от изпечените ленти, заливат се с 2 лъжици от маринатата; пак ленти патладжан, пак марината и така, докато свършат.
* Купата се затваря с капак (или покрива с лист свежо фолио ) и прибира в хладилника за поне два часа, да се овкуси добре.

2 коментара:

  1. Пепи, благодаря за милите думи и споделената рецепта! Да знаеш, че много са вкусни и като ги добавиш към салата от домати и сирене. Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо, добавих вече и стана чудесна вечеря.
      Благодаря, Мими!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...