8 август 2023 г.

Брускети

 

 
        Брускети   - Bruschetta.  На български - запечени филии, намазани със зехтин или масло и подправки и гарнирани. И точно това намазване със зехтина ги отличава от просто препечените филии.    Варианти за намазване - по вкус и по желание; за плънка - по желание и по вкус :-).  А ние  брускети обичаме всякакви, дори такива с охлюви :D
      Всички знаем, че брускетите  се запичат и още горещи се заливат със струйка зехтин и натъркват със срязана скилидка чесън. Когато обаче правиш една тава с брускети си спестяваш време, като овкусиш зехтина с пасирана вътре скилидка чесън. Загрявам зехтина за кратко - колкото да се стопли, не за пържене и слагам в него  пасираната скилидка чесън, 2-3 щипки риган и оставям така за 15- на мин., да си пусне аромата.  После гарнирам по желание и според наличностите на хладилника, но това са едни от най-често правените у нас тази пролет и лято за бързо хапване. Че и на работа си нося, като гледам да има някакви зелени листенца по тях.  Откритието ми са черните стафиди :) Брускети  и преди съм споделяла в блога, но тази добавка много ми хареса тази пролет в едно заведения и си  "откраднах" идеята. 

   Най-добрите брускети се получават от хляб чабата, или франзела. Запичат се на скара, или грил тиган от двете страни и още горещи се намазват с четка с ароматния зехтин. Тази година съм открила за себе си шарлана :-) и много често заменям зехтина с шарлан, когато ще ползвам в суров вид.  Понякога вместо с ароматната мазнина, намазвам с песто от босилек
     Следва  гарниране - намазвам  още с крема сирене, отгоре гарнирам с ленти авокадо, прошуто, пушено месо, или пушена сьомга, няколко листа бейби спанак, или листенца от салати. И задължителните 4-5 едри черни стафиди.  Изобщо, това е само идея, в която да включите зеленолистни и черни  стафиди (тези последните са по-едри, но когато нямам точно от тях, слагам и други, или сушени червени боровинки. )

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...