Днес е Петровден. Освен, че имам имен ден, на празника и пиле се яде. И всяка година на този ден се старая да в блога да има нова пилешка рецепта. А тази е добре забравена стара - печено цяло пиле с ароматно масло и бира. Всъщност при почти всяко печено месо слагам бира - не прекалявам, за да не стане месото с тръпчив вкус. Понякога пека в тавата, понякога на този уред, където успява да се изпича от всички страни с кожата. Но задължително намазвам с ароматно лимоново масло. Пъхвам под кожата, докъдето мога с пръсти, но на някои пилета тя е много нежна и се къса. Не, че е проблем, но пази бялото месо от изсушаване. В такива случаи :) като на това снощното, "присаждам" - на шията без друго е повече.
Продуктите са:
1 цяло пиле, около 2кг.
1 цяло пиле, около 2кг.
150 г лимоново масло (100 г масло, смесено с малко фино настъргана кора от лимон, лимонов сок, магданоз, черен пипер, риган, сол, щипка-две люта суха чушка,)
1 лимон
100 мл бира
50 мл вода
2-3 глави чесън
Приготвяне:
* Пилето се почиства и подсушава.
* Посолява се отвън и отвътре, но малко, тъй като в маслото също има сол.
* Кожата внимателно се отделя и под нея се напъхва и разнася с ръка от маслото - около 2/3 от цялото количество. Отделя се 1 лъжица, а с останалото колличество се намазва вътрешността на пилето.
* Лимонът се накисва за 20-на мин в гореща вода и надупчва на 10-на места с нож. Поставя се в кухината на пилето и краката му се завързват.
* Поставя се в т авата за печене, заедно с почистените глави чесън и остатъците от изцедения лимон :) те също пускат аромат.
* Лист хартия за печене се намокря и намачква. С него се покрива пилето, а върху него се поставя лист алуминиево фолио, който се уплътнява добре по ръбовете на тавата. С така поставената мокра хартия, кожата на пилето няма да залепне по фолиото и ще избегнем прекия допир на месото до алуминиевия лист.
* Пече се в предварително загрята на 200* фурна за около 1 час.
* Развиват се фолиото и хартията, пилето се намазва с останалата 1 лъжица масло и връща във ф урната за още 10-15 мин, през които 2-3 пъти се облива със соса от тавата.