29 юни 2021 г.

Печено цяло пиле с масло и подправки

      
        Днес е  Петровден. Освен, че имам имен ден, на празника и пиле се яде.  И всяка година  на този ден се старая да  в блога  да има нова пилешка рецепта.  А тази е добре забравена стара - печено цяло пиле с ароматно масло и бира. Всъщност  при почти всяко печено месо слагам бира - не прекалявам, за да не стане месото с тръпчив вкус. Понякога пека в тавата, понякога на този уред, където успява да се изпича от всички страни с кожата. Но задължително намазвам с ароматно лимоново  масло. Пъхвам под кожата, докъдето  мога с пръсти, но на някои пилета тя е много нежна и се къса. Не, че е проблем, но пази бялото месо от изсушаване.  В такива случаи :) като на това снощното, "присаждам" - на шията без друго е повече. 
Продуктите са: 
1 цяло пиле, около 2кг. 
150 г лимоново масло (100 г масло, смесено с малко фино настъргана кора от лимон, лимонов сок, магданоз, черен пипер, риган, сол, щипка-две люта суха чушка,)
1 лимон
100 мл бира 
50 мл вода 
2-3 глави чесън 

Приготвяне: 
* Пилето се почиства и подсушава. 
* Посолява се отвън и отвътре, но малко, тъй като в маслото също има сол. 
* Кожата  внимателно се отделя и под нея се напъхва и разнася с ръка от маслото - около 2/3 от цялото количество. Отделя се 1 лъжица, а с останалото колличество  се намазва вътрешността  на пилето. 
* Лимонът се накисва за 20-на мин в гореща вода и  надупчва на 10-на места с нож.  Поставя се в кухината на пилето и краката му се завързват. 
* Поставя се в т авата за печене, заедно с почистените глави чесън и остатъците от изцедения лимон :) те също пускат аромат. 
* Лист хартия за печене се намокря и намачква. С него се покрива пилето, а върху него се поставя лист алуминиево фолио, който се уплътнява добре по ръбовете на тавата. С така поставената мокра хартия, кожата на пилето няма да залепне по фолиото и ще избегнем прекия допир на месото до  алуминиевия лист. 
* Пече се в предварително загрята на 200* фурна за около 1 час. 
* Развиват се фолиото и хартията,  пилето се намазва с останалата 1 лъжица масло и връща във ф урната за още 10-15 мин, през които 2-3 пъти се облива със соса от тавата.  


25 юни 2021 г.

Талиатели с грах и бекон

 
      Бейби грах и бекон+гуанчале. Последното ми свърши, ще си поръчвам пак на приятел, защото  тази  пушена сланина от свински бузи много я херасвам заради аромата, който придава, а тук  рядко я намирам. Основата на тази рецепта е в едно предаване на Джейми Оливър и Дженаро Конталдо в Италия.  От където всъщност остана идеята, но тъй като не съм опитала тяхната (пък и подправена с мента не е моята паста) за тази Ви гарантирам, че е вкусна :) и се приготвя за 15 мин.  Една забележка - ако приготвите рецептата и е с обикновени талиатели, грахът ще изпъкне повече, но тази паста (от Лидъл ) е много нежна и се вари за 2-3 мин, като прясната.  Добавените чери домати накрая  придават свежест на всяка паста :)

Продукти за 2 парции:: 
2 -3топки талиатели
1 консерва ~200г бейби грах
150 г  пушен бекон (гуанчале)
2 ск. чесън
2 с.л. масло  и 1 к.л. зехтин/олио 
100 г пекорино 
5-6-7 чери домата

Приготвяне
* Пастата  се сварява според указанието на опаковката (колкото по-нежна, толкова по-вкусна става).
* Беконът се нарязва съвсем ситно и запържва за  2 мин. в маслото и зехтина. 
* Прибавя се ситно нарязаният чесън,  разбърква минута и прибавят граха и пестото. 
* През това време пастата трябва да е сварена - преценете времето сами, кога да сложите тигана с бекон да се запържва. Грахът се задушава за не повече от минута в тигана. 
* Залива се с   1 черпак (ок 150 мл)  от водата на пастата  и оставя да къкри отново минута :) 
* Тогава се прибавя отцедената паста,  2/3 от настърганото  пекорино, разбърква и отмества от котлона. 
* Прибавят се и нарязаните на четвъртинки чери домати и разпределя в чинии. Отгоре се поръсва с останалото сирене пекорино. 


16 юни 2021 г.

Печен лаврак с маслини в хартия

 

       Подобна риба с маслини и зеленчуци. правя от доста години, но най-често - филе и зимата, когато има праз. Знаете, че празът е по-финия брат на лука :) и освен на свинско, много подхожда на супи и печени зеленчуци. Днес обаче - лаврак в хартия :)   Простичко, бързо и вкусно. Рибата обикновено се готви за по-малко от 30 мин. 
       През последните две години лавракът   често присъства на масата ни (а на последното море през 2019-та в Гърция плуваше и през карката ни). Месото е крехко, сочно, но не мазно, като на ципурата например :) и много вкусно. Чистенето обаче е кофти работа :)  освен, че люспите хвърчат навсякъде (все се каня да си купя оня уред за почистването им) перките са много остри и всеки път си правя поне чифт  срязвания. Както почти винаги, главите на рибите у нас отделям за бульон за рибена супа; разбира се, след като са почистени добре от хрилете. Ако не  се почистят, вгорчават бульона. 
       Можете да завиете всяка риба поотделно в хартия, но може да приготвите и един голям пакет с две, или три риби - така, или иначе, при сервирането и ще трябва да я прехвърлим в чинии. Тук са две риби, по почти 600г (в неизчистен вид) и от тях излизат 3 порции. Вместо лаврак, така може да изпечете пъстърва, ципура, или скумрия. В този ред на мисли, продуктите не са в точни мерки - преценете колко човека ще храните :)  толкова зеленчуци да сложите, освен рибата. 
Продукти: 
лаврак - 2бр. 
3-4 картофа 
чери домати 
шепа черни маслини без костилки 
1-2 лъжици каперси 
4 лъжици масло (на риба по 2 лъжици)
глава чесън 
1 лимон 
черен пипер, мащерка и сол 

Приготвяне: 
* Рибите се почистват, измиват (за миенето ще трябва да пиша явно, защото преди седмица имах запитване при рецептата за барбун дали се мие след почистването), подсушават и посоляват отвън и отвътре. 
* Оставят се в хладилник за час (или повече; аз оставям от сутринта до вечерта да стои) да си поемат солта.
* Фурната се загрява на 200*.
* Тавата за печене се застила с лист хартия - почти два пъти по-голям от самата тава. 
* Картофите се белят, измиват и нарязват на шайби, дебели  по ок.1,5  см. 
* Нареждат се на 4 реда на хартията и съвсем леко посоляват. 
* Рибите се намазват отвън и отвътре с масло - ако остане се поставя върху рибата. 
* Маслините се нарязват; в коремната кухина на рибите се поставят по 2 лъжици и още 2 - върху рибите, заедно с каперсите. В коремчетата се поставят и по 1-2 резена лимон. 
* Слагат се чери доматите, почистената глава чесън и всичко поръсва с мащерката. 
* И сега онези стърчащи краища на хартията извън тавата се завиват навътре така, че да завият добре рибата. За по-сигурно върху хартията  слагам и лист алуминиево фолио, за да не прегаря и да се задушават по-добре продуктите. 
* Тавата се поставя в загрятта вече фурна и пече ок 20-25 мин. 
* Изважда се, развиват се фолиото и хартията и връща във фурната "за тен"  още 4-5 мин. 


 

3 юни 2021 г.

Разядка от печени патладжани със сирене и орехи

        Макар по нищо да не личи отвън, идва любимото ми лятно време :) и на патладжаните. Признавам си(сигурно за n-ти път), че   са по-любимият ми зеленчук от  тиквичките.  Разядки с патладжани  имам няколко в блога, но тези дни девойче в тв предаване ме подсети, че не съм споделила тази с орехите и  снощи се възползвах от гостуването на децата, за да направя (авджи Стоев смята разядките за ненужни, тъй като ние апетит обикновено  си имаме; няма нужда от нищо за разяждане girl_hahaВиж, мезето е винаги необходимо. ) 
Продукти за 3 такива купичЕта от снимката:
2 патладжана, около 450-500г в суров вид 
150 г. сирене (бяло саламурено)
100г майонеза и 100 г заквасена сметана 
3-4 скилидки чесън 
2 с.л. ситно нарязан копър 
сол 
150г едро смлени, запечени орехи

Приготвяне
* Патладжаните се надупчват с вилици, завиват в алуминиево фолио и изпичат във фурната до омекването им. Може и заедно в плик за печене. Но най-хубаво е на жар :) 
* Оставят  се да поизстинат малко, развиват се и кората им се бели.  Цепват се на 3-4 места по дължината. 
* Посоляват се и оставят за 2-3 часа на наклонена повърхност да се отцеди горчивият им сос (зимните патладжани са бедни на соланин, но затова пък вода си имат)
* Намачкват се в хаванче, или нарязват съвсем, съвсем ситно.
* Към тях се прибавя сиренето и пасираните скилидки чесън и отново намачква много добре :)  да се получи като пастет. 
* Прибавят се заквасената сметана и майонезата, копърът,  едро смлените орехи обърква добре :) и това е. Хубаво е да се охлади поне за час в хладилника, тъй като топъл патладжан за разядка не е най-вкусното нещо :) 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...