1 декември 2025 г.

Канелони с кайма

 

       Канелони с кайма приготвям  както лазаня Болонезе - плънката ми е почти същата, обвивката Yum е друга. Спомням си как преди почти 20 години в търговската мрежа трудно се намираха кори за лазаня, или тръбичките канелони, големите раковини.... и пълних малки раковини с лъжичка за кафе :-) Сега ги има по всички магазини и са добро, много засищащо предложение за основно хранене. Когато са топли трудно се нареждат за снимка, но пък тогава са най-вкусни. Поне аз не съм от хората, които обичат студена паста. Дори салатата с паста не ми е от любимите. Сигурно всеки си има любима плънка за канелони и лазаня, но днес предлагам моят начин на приготвянето им. Ползвам от готовия ми доматен сос за пица и паста, така давам и рецептата за готов сос, но може да си приготвите и него. "разводнявам" каймата с добавка на гъби, или тиквичка - така плънката ми остава по-сочна, не сбита от каймата. Бешамелът го правя по обратния начин, не по класическия - със запържването на брашно в масло. Изборът е ваш, на мен така ми е по-лесно и не се притеснявам за бучици. Може да се нареди на 2 реда, но харесвам повече да бъде на 1 ред - така има повече бешамелова заливка с разтопен кашкавал. Затова е добре да се избере по-голяма тава за приготвянето и. 

Продукти за 5-6 порции:
1 пак канелони (250г)

500 г.кайма (смляно месо е най-добре)
500г белени пасирани домати (пресни или консерва)
1 малка глава лук
150 г. гъби, или тиквичка 
1 малка глава лук
1 морков
парче ок 100 г глава целина
1/2 връзка ситно нарязан магданоз 
80 мл. червено вино
сол и черен пипер
по 1 голяма щипка риган и босилек
~ 50-60 мл олио

доматен сос - този за паста, или сос Маринара 
3 с.л. кетчуп 

За сос Бешамел:
0, 5 л. прясно мляко
3 равни с.л. препечено брашно
40-50г масло
щипка сол
щипка прясно настъргано индийско орехче

и още:
250 г кашкавал 
~70-80 г пармезан, или грана падано


Приготвяне
*Лукът, морковът, целината и гъбите/тиквичката се нарязват на дребни кубчета и задушават в олиото за 3-4 мин. 
* Прибавя се каймата и се готви, докато промени цвета си и стане на трохи. 
* Прибавят се доматите и виното и готви, докато остане на мазнина. 
* Добавят се подправките, разбъркват и оставя да се охлади. 

* През това време може да се приготви бешамелът: 
Прясното мляко се загрява до кипване.
- Прибавят се солта и индийското орехче и размитото в 2-3 лъжици от млякото препечено брашно.
- Бърка се непрекъснато, докато сосът се сгъсти; отмества се от котлона, прибавя се маслото и бърка, докато сосът поеме маслото. Сосът не трябва да бъде много гъст - като крем. Трябва да си бъде сос, който ще помогне на пастата да омекне, докато се пече, тъй като не сварявам предварително пастата. 
(По-правилно е да се запържи брашното в маслото, налее млякото и бърка, докато сосът се сгъсти, но горния начин за мен е по-лесен. А и винаги имам препечено брашно в буркан и в готовност за ползване :) )

* Дъното на тавата  се намазва дебело с доматения сос, смесен с кетчупа. 
* С помощта на малка лъжичка /или пош канелоните  се пълнят и нареждат върху соса. 
* Върху тях се разпределя бешамеловият сос и настъргва кашкавала. 
* Тавата се покрива плътно с фолио и пече ок 30 мин. в предварително загрята на 180* фурна - всъщност зависи в каква тава сте ги приготвили, ако е метална, може в загрятата фурна, ако е в друга и трябва да се загрява постепенно, засичам време 20 мин. след като се чуе ястието във фурната да къкри. 
* Изважда се, развива се фолиото и тавата връща във фурната за още 6-8 мин, докато се зачерви кашкавалът. 
* Изчаква се малко да се охлади, преди да се нареже и сервира. 
* Поръсването с  твърдо жълто сирене (грана падано, или пармезан) е по желание, но пък с тях е вкусно. 


28 ноември 2025 г.

Туршията на мама

 

      За мама това е салата   smile1. Рядко я правя, тъй като тази се нарязва, поръсва със сол и захар и оставя 12 часа да престои, преди да се залее с маринатата. При мен туршии много :-) и всичките си ги харесвам. А и големите деца уважават всяка туршия. Тази е от сладникавите. От долните продукти излизат 4 буркана по 1,1 л. Все още има време да приготвяте зимнина, ако решите да правите тази, премерете зеленчуците и ако са повече -  увеличете подправките и течностите право пропорционално. Зеленчуците са такива, каквито обичаме - карфиол, зеле, кервиз/целина и моркови. Понякога и камби, но съвсем малко - за цвят. Мама слага по 2 аспирина на буркан, но аз държа на студено в хладилника, тъй като са малко буркани и  не слагам този "консервант". 


Продукти: 

~4 кг. почистени зеленчуци:
средна глава карфиол, средна глава зеле (кьосе, ок. 1,500 кг - то не е толкова сбито и ни е по-вкусно), 7-8 моркова и 1/2 връзка целина/кервиз

300г захар
100г сол
700мл оцет
700мл вода
4-5 зърна бахар

Приготвяне:
* Зеленчуците се измиват, почистват и нарязватна сравнително дребни парчета/розички в голяма, подходяща да събере всички продукти тава.
* Поръсват се захарта и солта и разбърква много добре.
* Оставят се на хладно място за 12 часа.

* Сокът, който зеленчуците са пуснали се отцежда, а те се пълнят в буркани - при тази туршия пълненето е лесно, тъй като зеленчуците са омекнали и бурканите се пълнят добре.
* В тенджера се сипва оцетът, сокът от зеленчуците и водата, прибавят се зърната бахар.
* Сместа се кипва и оставя да охлади - до около 40* - кутрето да търпи.
* Заливат се зеленчуците в бурканите, затварят и оставят на хладно място.
* Готова е за 5-6 дни.

15 ноември 2025 г.

Щрудел с оризови кори

 

       Малко пресилено е да се каже щрудел, защото щруделът трябва да е с кора от маслено тесто, но тази баница с оризови кори и ябълки е добър заместител на щрудела, особено от хора, които  избягват глутена. Това е любимата ми постна рецепта за щрудел с ябълки (от утре започват Коледните пости). Пак без глутен, тук имам и рецепта за банички със сирене и оризови кори. Никак не са лоши, най-"лошото" при тези печива с оризови кори е, че трябва да се хапват топли, после стават жилави. 
Продукти за 2 бр. щрудел
4бр. оризови кори 
2 яйца 
2 средни сладки  ябълки 
1/2 ч.л. канела 
1 с.л. кафява захар 
4 с.л. едро смлени орехи
50г масло 

Приготвяне: 
* Фурната се загрява на 180*. 
* Ябълките се белят, почистват и нарязват на дребни кубчета. 
* Задушават се в маслото за 4-5 мин. 
* Прибавят се орехите, канелата, захарта и сместа се разбърква добре. 
* Оставя се да се охлади за 5-6 мин. 
* В широк съд се разбиват двете яйца, заедно с 2-3 лъжици вода, или прясно мляко. 
* Корите се потапят за минутка в яйцата и нареждат две една до друга на силиконова подложка, или гладка дъска. 
* По дължина се разпределя половината от плънката и листите завиват напред на руло (листите са вече омекнали и много лесно се завиват.)
* Завиват се на охлювче, което се  поставя на хартия в тава, върху хартия за печене. 
* Така се приготвя и другото охлювче от останалите две кори.   
* Пекат се в загрятата фурна до приятен кафеникав цвят отгоре :-) ок 15 мин. 
Половината от разбитите яйца остават :) но иначе няма как добре да се напоят корите. Затова си прибираме остатъка в бурканче и използваме през следващите 2-3 дни. 

 

 

 

 

12 ноември 2025 г.

Панирани пилешки филета

 

       Тези дни открих, че в блога нямам публикувана рецепта за  класически панирани пилешки филета. Рядко правя заради пърженето, но тези дни бяха на дневен ред :-) Иначе имам рецепти за най-различни пилешки филета - в корнфлейкс на фурна, пълнени, печени. Мариновани в кисело мляко за мен стават най-крехки. Панировката ми е един пласт - след млякото в трохите/галета, вместо предварително в яйце, брашно, пак яйце и галета. Тази двойната ми идва дебела за нежното пилешко филе. Тук трохите са от панко галета, но галетата може да бъде и съвсем обикновена. А понякога към нея добавям настърган пармезан и се получават  филета с нежна, но хрупкава коричка. За тях - следващ път :-) Подправките са по желание - в млечната смес, за да не прегарят при пърженето. 

Продукти за 3 порции: 

1 голямо филе пеперуда - ок 700г
1/2 кофичка кисело мляко - ок 250 г
1 яйце
1 ч.л. сол
1 ч.л. риган
черен,червен пипер, или куркума - по желание

олио за пържене - маслена баня (т.е. 2см. )

Приготвяне:
* Филето се нарязва по диагонал на мускулните влакна на приблизително еднакви по големина парчета.
* Яйцето се разбива с киселото мляко и подправките.
* Филетата се поставят в купа, заливат с тази смес и объркват хубаво.
* Купата се затваря с капак (или покрива с лист свежо фолио) и прибира в хладилник за поне 12 часа. Може да си ги мариновате от едната вечер, а да изпържите на другата - колкото повече стои месото в маринатата, по-крехко става.
* В широка и дълбока чиния се сипва галетата - без значение обикновена галета, или панко галета, или смес от двете.
* Всяко филе се изважда от маринатата, овалва в галета и притиска с длан от двете страни, за да полепне тя добре.
* Нареждат се на лист хартия за печене, или свежо фолио и оставят да престоят 10-15 мин. Тук ще спомена, че съм ги приготвяла така и оставяла в хладилник готови за пържене от едната вечер, до другата, но галетата се овлажнява и панировката не е така нежна. Затова вече не го правя, просто си ги изчаквам едни 15 мин и пържа.
* * Олиото се загрява - в по-тесен съд (касерола), за да може да се ползва по-малко олио :) около 2см.
* Когато е достатъчно загряло се пускат по 2-3-4 филета - съда за пържене не се препълва с тях, защото така Т* на мазнината ще спадне и те няма да се пържат бързо, а по-бавно, вследствие на което ще станат по-мазни. Степента на котлона е 3/4 от мощността му.
* Изваждат се да се отцедятвърху кухненска хартия, която е поставена на решетка (това пък - за да не се овлажняват отдолу, както се получава, ако се поставят в чиния).
* Сервират се със сос по желание. Ние харесваме с  млечно-чеснов сос, или със  сладко-киселия сос, смесен с равни части майонеза.

 


5 ноември 2025 г.

Пълнени картофи със сирена

 

       Една публикация, отлагана почти 4 години :) Все се е случвало като пълня картофи да е късно вечер, а вечерните снимки не са ми сила. Пълнен батат има в в блога отдавна,  а картофите ги бях обещала на децата след едно ходене до Одрин, където - вижда се от снимките, щанда е за пълнени картофи :) всичко е нарязано, подготвено и само си избираш плънка. Само че аз тогава предпочитах одринския тава-джигер, затова и като се прибрахме започнах да ги правя тук. Плънката е задължително с много масло , а сирената са различни - ако има бяло саламурено сирене, слагам малко нарязан сушен домат, но когато сирената са топящи - както сега, слагам и шунка/шпеков салам, прошуто и малко маслини, или кисели краставички.  С пресни картофи не ми се получава - кожата е много тънка и не издържа плънката :) затова ги правя със стари и подбирам едри - около 300г . Обикновено един картоф е достатъчен за един човек, но Вие си знаете колко сте ящни :) и колко ще Ви стигнат за една вечеря/обяд. 
Продукти за 2бр. 
2 картофа - едри :) 
1-2 лъжици олио 
сол

50-60 г масло 
щипка сол (ако трябва, според сирената)
100 г шунка/или по-сух колбас 
200г настъргани сирена - тук са кашкавал, моцарела и чедър 
10-на маслини 
щипка риган, магданоз, или чубрица  

Приготвяне: 
* Картофите се измиват много добре с гореща вода и четка/абразивната част на гъба. 
* Надупчват се с вилица на 10-на места, намазват се с онези 2 лъжици олио, посоляват леко и завиват плътно в лист алуминиево фолио. Ако не искате храната да има допир с алуминиевото фолио, завийте ги първо в хартия за печене и тогава във фолиото (понякога и аз не го правя).
* Пекат се в предварително загрята на 200* за около 30-40 мин - като ги пипнете отгоре, трябва да са омекнали. 
* През това време се приготвя плънката - всички продукти се нарязват/настъргват ситно, прибавят се подправките, а най-отгоре се поставя парчето масло. 
* Когато са готови картофите се изваждат и прехвърлят на дъска. 
* Прави  се сряз по дългата им страна, но не до долу - около 3/4 от височината на картофа. 
* С лъжичка се изважда  месестата част - картофите трябва да останат с по 1см. дебелина долу-горе. 
* Като се изважда врялото месо на картофа се слага върху маслото :) така го разтопява още в купата с плънката. 
* Всичко се обърква много добре; картофите се пълнят с тази плънка, а отгоре се настъргват по малко от кашкавала и моцарелата. 
* Връщат се в горещата фурна и запичат за още 5-6 мин - докато сирената се разтопят и леко зачервят. 
* Като се извадят отгоре се поставя още парче масло - по около чаена лъжица. 

Сега да кажа, че някои хора ги обичат с кетчуп :) , а аз - със салата. Но май всички - с бира :) 

20 октомври 2025 г.

Какаов кекс

 

Рецептата видяна при Дарето от блога и Кокона . Явно много известен някъде в интернет като какаов кекс брауни, но за мен си е само какаов кекс, без брауни-елемента. Следващият път ще си  добавя шоколад,  както му е редът за всяко брауни, но споделям и този, защото Мишето много го хареса. А това е от значение за всяка баба :-) 
Продукти:
3 яйца
180 г захар (кокосова захар ползвах)
150 мл прясно мляко
130 мл олио
150 г брашно
40 г какао
10 г бакпулвер (1 пакетче)
ванилова захар, или ванилова есенция

За поръсване:
20-30 г ядки - моите са бадемови, но стават всякакви
1-2 с.л. кафява/или кокосова захар

Приготвяне:
* В купа се разбиват яйцата и захарта за около 4-5 минути.
* Добавят се олиото и прясното мляко и сместа се разбърква, докато ги усвои.
* На 2 пъти се прибавя пресято брашно, смесено с какаото, ванилията и бакпулвера и отново разбърква, докато се разбият всички бучици.
* Формата за кекс (~10/24 см) се покрива с хартия за печене, така че хартията да покрие добре дъното и стените.
* Кексовата смес се изсипва, изравнява се и поръсва с едросмлените ядки и   кафявата/или кокосова захар.
* Кексът се поставя в студена фурна и пече 40 минути на 180 градуса, на средна скара, без вентилатор.
* Изважда се и оставя във формата за 5-10 минути, след което се изважда и от нея и оставя да се охлади напълно, преди да се разреже.

9 октомври 2025 г.

Бързи хапки от бутертесто с шунка и кашкавал

 

       Вкусни и бързи хапки от бутертесто. Правя с различни плънки - сирене и спанак, сирене и яйце, но най-често е шунка и кашкавал. Чудесна закуска, която се приготвя и много бързо. Бутертестото може да бъде замразено, или различна опаковка от тази, която пиша като грамаж, но съответно трябва да се увеличат продуктите за плънката - това е само една идея за хапките. 
Продукти: 

1 пак бутертесто (375г)
100г крема сирене
100 г шунка (или подобен колбас)
100г кашкавал, или твърда моцарела
щипка-две мащерка, или риган

1 жълтък с 1 с.л. прясно мляко
сусам за поръсване (или други семена)

Приготвяне:
* Фурната се загрява на 200*.
* Листът бутертесто се разстила на работния плот и разделя на две еднакви части.
* Едната част се прехвърля на лист хартия за печене и намазва с крема-сиренето. Поръсва се с подправката.
* Шунката и кашкавалът се настъргват последователно (може да се наредят и слайсовете, но така плънката е по-фина и предпочитам да ги настържа).
* Другата половина от листът бутертесто се поставя върху подготвения лист с плънка и притиска съвсем леко с дланта - да прилепне добре.
* Намазва се с разбития жълтък с прясно мляко и поръсва със семената.
* Нарязва се на дребни квадрати - по ок 3-см. За по-"търговски" :) вид може да се нарежат с къдрав нож.
* Бутер хапките се пекат в загрятата фурна до зачервяване - ок 15 мин. и веднага изваждат.


 

1 октомври 2025 г.

Соленки със сирене

 

 
       Соленки обичаме всякакви, но от година съм си харесала едни маслени на тукашна пекарна, от които се черпим, като имаме път край нея. Топящо се в устата маслено тесто и плънка от много сирене :-) Скоро Жул попадна на рецепта за соленки със заквасена сметана, която се доближи на тези на 90% - което вкусово много ни устройва и реших да я споделя и тук. В деня на печенето са прекрасни, на следващия ден са една идея по-меки. Чудесна закуска, или за хапване по всяко време са. 
Продукти за ок 30бр. (зависи  и колко големи ще ги направите)
280 г масло на стайна температура 
250г заквасена светана 
7 г бакпулвер 
1 равна ч.л. сол 
530-540г брашно 

за плънката: 
300г сирене 
2 яйца 

за намазване:
1 жълтък  и 1 с.л. прясно мляко 
сусам (в случая черен), или други семена - ким, мак, черен кимион/нигела)

Приготвяне
* Всички продукти за тестото се омесват. 
* Тестото се прибира в хладилник за поне час, може и повече, но може да се замеси вечерта, а приготвят и изпекат сутринта. 
* Фурната се загрява на 190-200*.
* Разточва се тънка кора, около 3-4 мм.
* С помощта на чаша, или ринг се изрязват кръгове, с диаметър около 6-7 см. 
* В едната половина се поставя лъжица от плънката (намачканото сирене с яйца), кръгчето се сгъва на полукръг, а краищата се притискат с вилица. Продават се и формички за затварянето на такива кръгчета на половинки, направо с прищипването в краищата, но моята е така скрита, че не можах да намеря :-) 
* Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене и намазват с разбития жълтък с прясното мляко. Поръсват се със сусам.
* Пекат се в загрятата фурна за ок 20 -22 мин. 
* Тавата се изважда веднага и оставят открити до пълното им охлаждане. 


27 септември 2025 г.

Пилешко филе със сос от четири сирена

 

       Калорична бомба Simple Smile но е един от начините за готвене на пилешко филе, в които то да остане сочно. Никак не е фотогенично, като всеки бял сос, но е ужасно вкусно. Тук имам рецепта и за паста със сос от четири сирена
Продукти за 3 порции: 

~700г пилешко филе/бонфиле
250 мл течна готварска сметана (30%)
150 мл прясно мляко
50 мл соев сос
2 с.л. олио / зехтин
сол и черен пипер

сирена:
100г горгонзола долче 
100г топено сирене 
100г ементал
100 г Грана Падано

(други видове, които ползвам са камамбер, проволоне, пармезан, пекорино, грюер, манчего, фонтина, чедър, кашкавал)

Приготвяне:
* Сирената се настъргват в купа и смесват с млякото и сметаната.
* Месото се нарязва на парчета :) колкото 3 пръста. Ако са бонфилета - оставят се цели, те са долу горе толкова големи.
* Овкусява се със соевия сос и подправките. Оставя се за час да се маринова, но ако нямате време, готвите веднага :) Солта е съвсем малко, имаме предвид, че сирената ще подправят добре на сол. 
* В широк тиган се загрява мазнината.
* Филетата се поставят в загрятата мазнина и под капак се запържват/запичат под капак за по 3-4 мин. от двете страни. Пиша широк, за да могат филетата да се приготвят наведнъж, но ако е по-малък, те се приготвят на два пъти, за да може да се запечата добре. Но когато се събират филетата и соса, тиганът пак трябва да е по-голям. :)
* Изваждат се в чиния.
* В тигана се изсипва млечната смес със сирената и довежда до кипване. Сирената обикновено се разтапят, но ако искате сосът да е съвсем гладък, направете го в дълбока касерола, където можете да ползвате телта за разбиване на яйца, за да стане гладък.
* Щом кипне и сирената се разтопят, филетата се връщат в тигана и всичко готви под капак за 5-6 мин, на ниска степен на котлона - колкото сосът леко да къкри.
* Сервират се по няколко филета в чиния със сос. Отгоре за цвят може да поръсите пармезан и ситно нарязан магданоз, но аз съм си изяла квотата за този живот :) затова поръсвам със сумак, или още черен/шарен пипер.


 

26 септември 2025 г.

Салата от краставици и домати с киноа

 

        Салатата е от краставици и домати заради сезона, но киноата може да се добави във всяка зеленчукова салата. Прави я засищаща и може да мине за лека вечеря, а специално за мен е много добро решение за вечеря, кокаго се прибирам в 21ч. и ни'да вечерям, ни'да си лягам гладна. Това лято децата ме светнаха  за добавка на киноата в салатите и се възползвах от тази им идея. Веднъж седмично си варя 200г и готовата, сварена прибирам в бурканче в хладилника, за да си имам за седмицата. На една салата прибавям 3 -4 с.л. сварена киноа.

       Ще напиша за варенето на киноата Simple Smile другото със салатата е ясно. Задължително е хубавото измиване под течаща вода, за да се отстранят сапонините - естествени химични съединения, които и придават горчив вкус. Може и да се накисне в студена вода за 10-15 мин, но измиването добре в цедка на чешмата е достатъчно. 

       Измитата киноа се поставя  в съд със студена вода в съотношение 1:2 и когато заври, степента на котлона се намалява и оставя да къкри за  14-15 мин.  За това време зърната ще набъбнат, ставайки четири пъти по-големи. Белите зърна на киноата ще станат полупрозрачни, а около всяко зърно ще се появи малък обръч – знак, че киноата е напълно сварена. Ако няма да ползвате наведнъж, след като напълно изстине се прибира в буркан, или кутия и в хладилник.

       В моята салата има краставици, домати, чушка, малко магданоз Simple Smile, сол и зехтин. 


 

13 септември 2025 г.

Печена скумрия на фурна

 

       Всеки знае как се пече риба, нали Simple Smile и Мише така си мислеше, защото винаги я е пекъл на скара, но първия път я докара хрупкава. Скумрия хапваме често, приготвена по различни начини - най-вече на скара и сурово-солена, но преди 2 месеца скарата ни предаде и докато си харесаме нова, караме по моя начин - на фурна. Фасулска работа е, но за сухата скумрия е важно като се изпече да остане все още сочна, а не изсушена. Тайната ми Simple Smile да я пека за кратко в предварително загрята на макс градуси фурна. Срязана на две, не цяла, не покрита с фолио, за да не стане като сварена. Понякога с малко подправка - за риба на КотАни, но в повечето случаи без - само със сол и сок от лимон. 
Продуктите са: 

Скумрия
сол
лимон
олио

Приготвяне:
* Рибата се почиства и срязва на две по дължината. Ако Ви се играе, може да почистите гръбнака и костите - лесно се вадят и ще получите две филета.
* Посолява се и поръсва със сока на лимона. Прибира се за 2 часа (или повече) в хладилник, да си поеме солта.
* Може да се поръси и с подправката за риба на Котани.
* Фурната се загрява на 250*.
* Таватасе покрива с лист хартия за печене.
* Парчетата риба се намазват от двете страни с олио и нареждат в тавата с кожата надолу. Върху парчетата риба може да се поставят тънки кръгчета лимон.
* Когато фурната е загряла, тавата се поставя вътре и пече за 7-8 мин. Не повече.
* Изважда се веднага :) не оставяйте готовата риба във фурната, защото ще продължи да се пече. Трябва да е съвсем леко зачервена.

У нас най-честата гарнитура е картофена салата, или салата от домати, краставици, зеле, както и картофено пюре.


 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...