Или без бяло брашно. Скоро коментирахме с колежка храна, щадящо стомашната лигавица и до колко можем да вярваме на етикетите на хляба. Тогава тя сподели идеята на това хлебче, която е протеинова, с много зърна - разни семена, сушени зеленчуци и овесени ядки. Естествено ,че си направих :-) лесно е за изпълнение и засищащо хлебче. Единствената ми грешка (която упорито правя 2 пъти) е, че пекох в по-голямата си кексова форма и става по-тънко - около 5см е височината на хлебчето, но това лесно може да се коригира към по-високо, ако се изпече във форма, по-малка от 30/10 см. Може да се прибавят тиквени и слънчогледови семки,но като за опити реших първо да пробвам с по-дребни семки.Продукти:
18 февруари 2025 г.
Многозърнесто хлебче
16 февруари 2025 г.
Ньоки с яйца и зелен лук
11 февруари 2025 г.
Яхния от телешка опашка
Телешките опашки са деликатес, богат на костен мозък, желатин и желязо :-) и са само за ценители. Не всеки би разбрал мераците да сложиш в чинията си парче телешка опашка, чийто кокал основно да осмукваш. Особено вкусни са на телешко варено, но и на яхния са чудесно предложение. У нас се знае, яхниите са харесвана манджа. Няма да забравя как преди много години, решила, че ще се сдобия с опашки, купих свински :-) познайте, тези малки, мазни къси парченца ню-ню месо върху кокал нямаха нищо общо с очакванията ми и телешките опашки. Не че по телешките месото е много, но пак е достатъчно. Сега гледам, че в доста магазини се предлагат, но тази моя си я поръчах от "Вино и мезе"/или Ферма "Шопар, бик и щука", които идват през седмица на фермерския ни пазар в Стара Загора.
Продукти за 4 порции:
1 кг телешка опашка, нарязана на парчета/сегменти
1 голяма (или 2 малки) глава лук
1 резен от глава целина (кръг с дебелина ок 1см.)
1 морков
1 зелена чушка
2 средни домата (пресни, или 200г консерва)
3 картофа
100 мл червено вино
~1 равна с.л. сол
1 равна с.л. червен пипер
1/2 връзка магданоз
1-2 щипки мащерка
~80-100 мл олио
Приготвяне:
* Парчетата телешка опашка се посоляват и запечатват от двете страни в половината от мазнината.
* Прибавят се ~ 2л. вода и оставят на ниска степен на котлона да къкрят, докато месото започне да се къса лесно от кокала. За това време половината от течността е извряла.
* В останалата мазнина се запържват за 2-3 мин. почистените и ситно нарязани зеленчуци - лук, чушка, морков и целина.
* Когато лукът започне да става прозрачен, се прибавя червения пипер, разбърква за 2-3 сек. и веднага се гаси със ситно нарязаните домати. Прибавя се и виното.
* Щом кипне, цялата тази смес се прибавя към готовата сварена телешка опашка, заедно с нарязаните на едри кубчета картофи.
* Ястието се оставя да къкри, докато омекнат и картофите - при мен това се случва за около 15 мин, но знаете, че зависи от сорта им.
* В купа/или дълбока чиния се изваждат няколко парчета картофи, които се намачкват фино в малко от соса на яхнията. Връщат се в яхнията и разбърква, за да се уплътни соса.
* Подправя се със ситно нарязаните магданоз и мащерка и отмества от котлона.
6 февруари 2025 г.
Задушени жабешки бутчета с песто от босилек
30 януари 2025 г.
Папарделе с тиквички алла Нерано
По рецептата на Стенли Тучи за Спагети алла Нерано. Отдавна се каня да приготвя тази рецепта, но тези дни в една ФБ група мила дама ни подстрека :-) да сготвим по негова рецепта. Почти веднага се отзовах, не само защото много харесвам Стенли Тучи като актьор и кулинар, ами и защото никога няма да си простя, че преди 4 месеца на летището в Бергамо нямах смелостта да отида при този човек и поискам автограф, или снимка, или барем да го пипна че е жив човек. Но часът беше малко след 4.00, летището пълно, първия път като се разминавахме си мислех, че сънувам още; на някоя от следващите обиколки по лентите казах на Илли че и жената с него е копие на жена му
и така си отидохме ние на контрола, а 2-3 дни след това той сподели в ИГ че са пътували от Милано/Бергамо ... и пак се ядосвам на себе си. Името му за пръв път ми се наби в Дяволът носи Прада, скоро изгледах Звездна нощ, а тези дни научих, че е играл в Бурлеска и ще си го пускам този филм да видя къде там е.
Връщам се на готвенето Тази рецепта ми се е набила в главата от епизод на В Търсене на Италия, където сготвиха лимонова паста с тиквички, а в книгата е Спагети с тиквички ала Нерано. Е, днес намерих 30 свободни минути и я направих. В неговите кулинарни предавания най-много харесвам това, че рецептите основно са простички, със сезонни и местни продукти, не особено връткави край котлоните. Тази е една от тях. Моите спагети са папарделе
много, много вкусни, но честно казано бих я предпочела с патладжан (или паста Норма, но може би защото патладжаните са ми по-любим зеленчук от тиквичките.
4 малки тиквички (наистина малки)
олио за пържене на тиквичките
2 с.л. песто от босилек (нямах пресен, цяла зима си ползвам от запасите песто във фризера)
3-4 лъжици зехтин
250 г папарделе (или друга паста с яйца)
сол на вкус
100 г пармезан
2 скилидки чесън (от мен)
Приготвяне:
* Тиквичките се измиват и нарязват на тънки кръгчета, посоляват се и оставят 40-50 мин. да се "изпотят". Това е на-дългото време от "готвенето"
* Олиото се загрява и в него се изпържват всички тиквички - Според големината на съда наведнъж, или на 2 пъти, олиото трябва да бъде поне 1,5см, а тиквичките - подсушени на кухненска хартия. Пържат се не до зачервяване, а до бледо порозовяване

* Пастата се сварява ал денте в подсолена вода.
* Изважда се в широк тиган, прибавя се зехтина, пасираните скилидки чесън и пестото.
* Разбърква се 2-3 пъти - за не повече от 2 мин.
* Прибавя се малко от водата при варенето и - около 100-120 мл. и половината от пармезана, настърган.
* Бърка се енергично, за да се разтопи сиренето. Когато течността стане с консистенцията на сосче

* Разбърква се още минутка-две и разпределя в две чини. Поръсва се с останалия пармезан.
11 януари 2025 г.
Супа Вишисоаз

бялата част на 3 стръка праз лук - парчета по ок 20 см
3 средни картофа (~600г)
1,5 л.бульон (моят беше пилешки)
150-200 мл течна готварска сметана
2 лъжици масло
за поднасянето:
заквасена сметана, крутони и зелени пера пресен лук
Приготвяне:
* В тенджера се налива бульонът и слага да заври.
* Прибавят се обелените и едро нарязани картофи и почистеният праз, нарязан на парчета по 3-4 см.
* Посолява се, ако бульонът е безсолен (но моят е солен, затова не съм писала сол в продуктите) и се вари до омекване на картофите.
* Пасира се до пълна гладкост и разрежда със сметаната до желаната гъстота. Аз сложих 150 мл и ми се видя добре, но като изстина се сгъсти още и определено си имаше нужда от тези 200мл сметана. Но все пак зависи колко от бульона е изврял при готвенето на супата.
* Маслото се разтопява и прибавя към горещата супа.
* Разбърква се и оставя да се охлади напълно, преди да се сервира с лъжица сметана, малко зелен лук за цвят и крутони по желание.