28 ноември 2025 г.

Туршията на мама

 

      За мама това е салата   smile1. Рядко я правя, тъй като тази се нарязва, поръсва със сол и захар и оставя 12 часа да престои, преди да се залее с маринатата. При мен туршии много :-) и всичките си ги харесвам. А и големите деца уважават всяка туршия. Тази е от сладникавите. От долните продукти излизат 4 буркана по 1,1 л. Все още има време да приготвяте зимнина, ако решите да правите тази, премерете зеленчуците и ако са повече -  увеличете подправките и течностите право пропорционално. Зеленчуците са такива, каквито обичаме - карфиол, зеле, кервиз/целина и моркови. Понякога и камби, но съвсем малко - за цвят. Мама слага по 2 аспирина на буркан, но аз държа на студено в хладилника, тъй като са малко буркани и  не слагам този "консервант". 


Продукти: 

~4 кг. почистени зеленчуци:
средна глава карфиол, средна глава зеле (кьосе, ок. 1,500 кг - то не е толкова сбито и ни е по-вкусно), 7-8 моркова и 1/2 връзка целина/кервиз

300г захар
100г сол
700мл оцет
700мл вода
4-5 зърна бахар

Приготвяне:
* Зеленчуците се измиват, почистват и нарязватна сравнително дребни парчета/розички в голяма, подходяща да събере всички продукти тава.
* Поръсват се захарта и солта и разбърква много добре.
* Оставят се на хладно място за 12 часа.

* Сокът, който зеленчуците са пуснали се отцежда, а те се пълнят в буркани - при тази туршия пълненето е лесно, тъй като зеленчуците са омекнали и бурканите се пълнят добре.
* В тенджера се сипва оцетът, сокът от зеленчуците и водата, прибавят се зърната бахар.
* Сместа се кипва и оставя да охлади - до около 40* - кутрето да търпи.
* Заливат се зеленчуците в бурканите, затварят и оставят на хладно място.
* Готова е за 5-6 дни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...