Пиката е терминът за приготвения маслено-лимонов сос със месо, който съм показвала вече при тази много вкусна рибка. Правила съм и с рибата и свинско филе, но пилешкото ми остава фаворит - много е крехко и се готви бързо. Има леееко тръпчив вкус от каперсите и готвените лимони, но аз тръпчиви вкусове на месото харесвам
личи си по рецептите ми със салвия. Единственият недостатък е, че се приготвя в тигана и събира 2 порции
, които в момента точно ме устройват, но да си знаете, ако ще приготвяте за повече хора - пригответе 2 тигана на 2 котлона. Продукти за 2 порции:500 г пилешко филе, или бонфиле
20 мл олио/зехтин
1 с.л. масло
2 ситно нарязани скилидки чесън
1 с.л. ситно нарязан лук (по възможност воден, или шалот ,че са по-крехки)
2-3 резена лимон
30-40 мл прясно изцеден сок от лимон
1 с.л. каперси
200 мл бяло вино
250 мл пилешки бульон
3-4 с.л. брашно
1 ч.л. сол
по 1 щипка черен пипер и сухи риган и мащерка
още 2 с.л. масло
Приготвяне:
* Месото се подсушава. Ако е филе се разделя на 2 тънки парчета и изтънява съвсем леко с чукче. Тук моите са бонфилета и само са леко начукани.
* Смесва се брашното с подправките и солта.
* В тиган се загряват олиото и маслото.
* Филетата се овалват в брашното с подправки, изтупват от излишното и поставят да се запържат от двете страни до златисто - по ок 2 мин. от страна.
* Изваждат се в чиния.
* В тигана се поставят лукът, чесънът и каперсите и запържват за минутка. При запържването на каперсите ще намалее тяхната тръпчивост и киселина.
* Наливат се виното и сокът на лимона и се оставя да къкри 4-5 мин. За това време половината течност се изпарява.
* Налива се пилешкият бульон, връщат се парчетата месо, поставят резените лимон, тиганът се покрива с капак и се оставя да се готви, докато сосът се редуцира наполовина - около 15 мин.
* Обикновено в края сосът се сгъстява мъничко, но ако ви се вижда бистър: 1/2 ч.л. от брашното с подправките се размива в малко студена вода (1-2 с.л.) и се налива в тигана. Изчаква се да покъкри минутка и съдът се отмества от котлона.


