Пържен и вкусен домашен чипс от зеленчуци - в случая са само моркови и тиквички, но по същият начин стават и патладжаните и главите целина (ако не ви идва прекалено ароматна последната). Малко повече време отнема подготвянето на зеленчуците, но пък пърженето става бързо. Фритюрник не ползвам -пържа ги в тенджера с 2 пръста олио, но ако ползвате фритюрник с мазнина само за картофи - може и там да изпържите. И да кажа, че във фурната не стават така хрупкави и нежни. Колкото и да са здравословни печените.
Първата част от подготвянето е да намерите ренде за настъргване на зеленчуците на тънки ленти. Аз ползвам едно такова, или добрата стара белачка за зеленчуци за по-тесните.
Зеленчуците се нарязват на тънки ленти, или кръгчета.
Нареждат се върху кухненска хартия, която ще попие отделящата се влага от тях и посоляват съвсем леко. Между пластовете зеленчуци също се поставя хартия.
Оставят се така за около 30-40 мин.
За да се подсушат добре отгоре се притискат с още 2 пласта кухненска хартия и ръце :)
Поставят се в голяма купа с брашно и объркват, за да може да се покрият навсякъде с брашно.
В тенджера се загрява олио за пърженето - поне 2,5-3 см.
Оваляните в брашно зеленчуци се прехвърлят в гевгир, за да може да изпада излишното брашно. (След изтупването от брашното всички ги събирам на хартия и едва тогава загрявам мазнината за пържене - докато постоят 3-4 мин. брашното полепва по-добре по тях и не пада в олиото)
Лентите (или кръгчета ) зеленчуци се пускат едно по едно в загрялото олио и пържат до леко зачервяване . По време на пърженето се разбъркват, за да се обръщат. Пърженето на всяка партида отнема по минута-минута и половина най-много.
Другият начин за пържене е оваляните в брашно ленти да се потопят в купа със студена и тогава да се пускат във врялото олио. Така обаче пръскат малко повече :)
Изваждат се с решетъчна лъжица (отново) на кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
Лентите зеленчуци са хрупкави и нежни. Дори да престоят 3-4 часа изпържени, пак са хрупкави :)
Много са вкусни сервирани със сос Скордаля , или млечно-чеснов сос
И не се притеснявайте, че остават накъсани парченца, или дебели крайчета от зеленчуците. Тях ги събирам в торбичка и във фризера :) и винаги ще влязат в употреба с още зеленчуци за една крем-супа от тиквички
На долната снимка чипсът е от тиквички и патладжани и е пържен - по втория начин - оваляни в брашно, лентите престояват, а преди пържене потапяне за бързо в студена вода.
29 август 2019 г.
19 август 2019 г.
Миди с узо
Да си ни върви по вода :) В пряк и непряк смисъл, това пожелавам на близки до мен хора, които отстояха своята правда, харесват узо-то и скоро ще го пийват в родината му. Моята особа не е фен на тази анатолова напитка, но пък от време на време готвя с него Особено разни морски деликатеси. Едни от тях са мидите - изчистени ядки, с каквито съм заредила няколко кутийки във фризера и приготвянето им става изключително бързо. С пресните е малко по-пипкаво приготвянето им, тъй като трябва да се сварят, за да се отворят и почистят от черупките. По същия начин приготвям и скариди. Лесна за приготвяне вечеря, или за мезе с чаша бяло студено вино (за мен), или с узо за мъжете.
Преди рецептата, да напомня за почистването на мидите, ако си ги купувате с черупка. Има ли отворени, или счупени - изхвърлете ги. Внимателно издърпайте мустачките, които се виждат и откъснете. Хубаво ги обтрийте с ръце (или с точилка в кофа, ако са много), за да падне всичко полепнало по черупките им. Измийте обилно със студена вода. Когато свършите с мидите, измийте щателно ръцете и повърхностите, които са били в контакт с мидите. Поставете ги да се сварят в голяма тенджера с капак, малко бяло вино, или бира (1 пръст на дъното да има) и няколко клонки девесил. 10 мин. след като заврат всички миди са се отворили /следователно са готови и може или да им добавите лъжица масло и хапвате натюр, или да извадите ядките и приготвите както ви харесват.
Размразявайте мидите в хладилник. Не замразявайте веднъж размразени миди. Внимавайте с количествата, защото са тежка храна :)
Продукти (2 порции)
~400г почистени миди (ядки)
50-60 мл узо
3-4 скилидки чесън
1/2 връзка копър
сок от половин лимон
60г краве масло + 1 още ч.л.
Приготвяне:
* В тиган на средна степен на котлона се загрява маслото. Когато се разтопи се поставят мидите и запържват за кратко - колкото да зацвърчат в маслото - 1 мин. е достатъчна.
* Прибавя се узо-то и готвят, докато то почти се изпари (това са ~2 мин. ).
* Прибавя се сока от лимона и пасираните скилидки чесън.
* Разбъркват се още 1-2 мин, поръсват се с нарязания копър и отстраняват от котлона.
* Прибавя се онази отделена чаена лъжица масло, разбъркват се добре и разпределят в 2 чинии.
Преди рецептата, да напомня за почистването на мидите, ако си ги купувате с черупка. Има ли отворени, или счупени - изхвърлете ги. Внимателно издърпайте мустачките, които се виждат и откъснете. Хубаво ги обтрийте с ръце (или с точилка в кофа, ако са много), за да падне всичко полепнало по черупките им. Измийте обилно със студена вода. Когато свършите с мидите, измийте щателно ръцете и повърхностите, които са били в контакт с мидите. Поставете ги да се сварят в голяма тенджера с капак, малко бяло вино, или бира (1 пръст на дъното да има) и няколко клонки девесил. 10 мин. след като заврат всички миди са се отворили /следователно са готови и може или да им добавите лъжица масло и хапвате натюр, или да извадите ядките и приготвите както ви харесват.
Размразявайте мидите в хладилник. Не замразявайте веднъж размразени миди. Внимавайте с количествата, защото са тежка храна :)
Продукти (2 порции)
~400г почистени миди (ядки)
50-60 мл узо
3-4 скилидки чесън
1/2 връзка копър
сок от половин лимон
60г краве масло + 1 още ч.л.
Приготвяне:
* В тиган на средна степен на котлона се загрява маслото. Когато се разтопи се поставят мидите и запържват за кратко - колкото да зацвърчат в маслото - 1 мин. е достатъчна.
* Прибавя се узо-то и готвят, докато то почти се изпари (това са ~2 мин. ).
* Прибавя се сока от лимона и пасираните скилидки чесън.
* Разбъркват се още 1-2 мин, поръсват се с нарязания копър и отстраняват от котлона.
* Прибавя се онази отделена чаена лъжица масло, разбъркват се добре и разпределят в 2 чинии.
15 август 2019 г.
Маринован сафрид
Продължавам лятната и морска тема :) с готовият ми вече маринован сафрид. Разходките в ранна сутрин по брега на морето и пристанището могат да бъдат не само за дишане на йодни пари, но и за пазар на пресен улов, изкарван с лодки от рибарите. Тази година имаше само сафрид. По-лошото в случая е, че след чистенето на 2кг рибочки авджи Стоев забрани да купувам от този вид. Ами да, не е като да чистиш паламуд. Нищо, до догодина, живи и здрави, ще забрави.
Продукти:
2кг пресен сафрид
3-4 зърна бахар
15-на зърна черен пипер
5-6 дафинови листа
олио
оцет
сол
копър и лимон
и една седмица търпение
Приготвяне:
* Рибките се почистват от главите и вътрешностите. В случая (гледала жабата че коват вола..... )ще споделя, че лесно се получава, когато се хване откъм хрилете и издърпва напред - така излизат и вътрешностите, и главата. После само се цепва и измива.
* Прави се солена саламура - навсякъде се препоръчва да се сложи толкова сол, че поставеното сурово яйце да изплува и се покаже повърхност колкото 5 ст. Само че от Мише знам, че това се прави с прясно яйце, а в града пресни яйца :) рядко има. Затова направих саламура от 2л. вода със 6 с.л. сол.
* Рибата се поставя в саламурата и притиска отгоре с чиния - така че да няма изплували рибки на повърхността на водата.
* Съдът с рибата се прибира в хладилник за 24 часа.
* След престояването в саламурата рибата се измива обилно със студена вода и отцежда.
* Смесват се 2/3 части оцет и 1/3 част вода - за това количество риба трябва около 700мл оцет и 350мл вода . Рибата се залива с тази течност и оставя за 12ч. отново на хладно място.
* Отцежда се, измива и изважда на кухненска хартия, или кърпи да се отцеди добре (поне 1час). По желание може да и се отстрани централната кост /гръбнакът и да останат само филета, но това вече си е много пипкава работа :)
* Запържва се олиото - около 1л. - когато се пусне късче хляб и то зацвърчи, значи олиото е готово :) Отмества се от котлона и оставя да се охлади напълно.
* Рибата се нарежда (права)в буркани - между тях се поставят по няколко зърна от подправките и по 1 дафинов лист на буркан (аз ги начупвам на 2-3 парчета, да има на повече места в буркана). По желание се поставят и кубчета/резени лимон и стръкчета копър.
* Залива се с изстиналото вече олио - рибата трябва да бъде покрита изцяло с олиото (1см. над нея) , бурканите са затварят и прибират в хладилник.
* Рибата се оставя да узрее за 7-10 дни и съхранява до последното парче в хладилник :)
Чудесно мезе, или за вечеря, особено на препечена филийка хляб, намазана с масло и копър.
8 август 2019 г.
Тиро салата
Лятото е време за море може на Черно, може на Бяло. И време, в което повече наблягаме на салатите и разядките. Тази тиро салата ( ΤΥΡΟΣΑΛΑΤΑ) е типична за лятото вкусотия, за която са нужни само още домат и препечени филии със зехтин. За някои хора и студено узо :) Всъщност това е салата/разядка със сирене, както е видно от името - ΤΥΡΟ - сирене. От любимите рецепти, в които всичко е приблизително - точна мярка няма, важно е на вкус да ви хареса. Имам спомени (които ще опресня скоро), че в Гърция салатата имаше аромат и на туршиена чушка. Но всички рецепти, които откривах тук и пробвах бяха само със прясно зелена/или люта чушка. Прави се в блендера, като се започва със смилането на чушката и чесъна, заедно с малко кисело мляко/йогурт. След това се прибавя сиренето и зехтина и от там нататък опитва и когато си я докарате на вкус - е готова. Ако се наложи може да се добави още малко кисело мляко, или още зехтин - зависи колко сухо/мокро е сиренето. И друг път съм споделяла, но когато ще приготвям нещо със сирене, аз го оставям открито, в чиния в хладилника на няколко пласта кухненска хартия - за поне 24ч. Сигурно никой няма да се учуди колко саламура се отцежда още.
Продукти:
~500 г бяло саламурено сирене (принципно трябва да е фета, но не позната тук като крем-сирене, а гръцко сирене фета)
4 с.л. кисело мляко/йогурт
2-3 скилидки чесън
60 до 80 мл зехтин
1 зелена чушка и 1 люта (по желание)
щипка риган
Приготвяне:
* Чушките се почистват от семената и поставят в купата на блендер. Ако харесвате съвсем леко люто, може да сложите цялата люта чушка, без семената и жилките, които всъщност са основната люта част в тях.
* Прибавя се половината кисело мляко, почистените скилидки чесън и пасира до финото раздробяване на чушките.
* Прибавят се натрошеното сирене и зехтина и отново се пасира. До гладкост, или не е по желание.
* Накрая се прибавя останалото кисело мляко и щипката риган и всичко разбърква добре с лъжица.
* Салатата/разядката се прибира в хладилник за поне 2 часа, преди хапване :)
* Когато я разпределяте в чиниите може да поръсите още по струйка зехтин. И задължително поднесете с препечени филии хляб/или сухари.
Ако нямате блендер, или пасатор - настържете чушката и скилидките чесън на фино ренде, прибавете киселото мляко и размачкайте добре сиренето с вилица.
Продукти:
~500 г бяло саламурено сирене (принципно трябва да е фета, но не позната тук като крем-сирене, а гръцко сирене фета)
4 с.л. кисело мляко/йогурт
2-3 скилидки чесън
60 до 80 мл зехтин
1 зелена чушка и 1 люта (по желание)
щипка риган
Приготвяне:
* Чушките се почистват от семената и поставят в купата на блендер. Ако харесвате съвсем леко люто, може да сложите цялата люта чушка, без семената и жилките, които всъщност са основната люта част в тях.
* Прибавя се половината кисело мляко, почистените скилидки чесън и пасира до финото раздробяване на чушките.
* Прибавят се натрошеното сирене и зехтина и отново се пасира. До гладкост, или не е по желание.
* Накрая се прибавя останалото кисело мляко и щипката риган и всичко разбърква добре с лъжица.
* Салатата/разядката се прибира в хладилник за поне 2 часа, преди хапване :)
* Когато я разпределяте в чиниите може да поръсите още по струйка зехтин. И задължително поднесете с препечени филии хляб/или сухари.
Ако нямате блендер, или пасатор - настържете чушката и скилидките чесън на фино ренде, прибавете киселото мляко и размачкайте добре сиренето с вилица.
Абонамент за:
Публикации (Atom)