Продължавам лятната и морска тема :) с готовият ми вече маринован сафрид. Разходките в ранна сутрин по брега на морето и пристанището могат да бъдат не само за дишане на йодни пари, но и за пазар на пресен улов, изкарван с лодки от рибарите. Тази година имаше само сафрид. По-лошото в случая е, че след чистенето на 2кг рибочки авджи Стоев забрани да купувам от този вид. Ами да, не е като да чистиш паламуд. Нищо, до догодина, живи и здрави, ще забрави.
Продукти:
2кг пресен сафрид
3-4 зърна бахар
15-на зърна черен пипер
5-6 дафинови листа
олио
оцет
сол
копър и лимон
и една седмица търпение
Приготвяне:
* Рибките се почистват от главите и вътрешностите. В случая (гледала жабата че коват вола..... )ще споделя, че лесно се получава, когато се хване откъм хрилете и издърпва напред - така излизат и вътрешностите, и главата. После само се цепва и измива.
* Прави се солена саламура - навсякъде се препоръчва да се сложи толкова сол, че поставеното сурово яйце да изплува и се покаже повърхност колкото 5 ст. Само че от Мише знам, че това се прави с прясно яйце, а в града пресни яйца :) рядко има. Затова направих саламура от 2л. вода със 6 с.л. сол.
* Рибата се поставя в саламурата и притиска отгоре с чиния - така че да няма изплували рибки на повърхността на водата.
* Съдът с рибата се прибира в хладилник за 24 часа.
* След престояването в саламурата рибата се измива обилно със студена вода и отцежда.
* Смесват се 2/3 части оцет и 1/3 част вода - за това количество риба трябва около 700мл оцет и 350мл вода . Рибата се залива с тази течност и оставя за 12ч. отново на хладно място.
* Отцежда се, измива и изважда на кухненска хартия, или кърпи да се отцеди добре (поне 1час). По желание може да и се отстрани централната кост /гръбнакът и да останат само филета, но това вече си е много пипкава работа :)
* Запържва се олиото - около 1л. - когато се пусне късче хляб и то зацвърчи, значи олиото е готово :) Отмества се от котлона и оставя да се охлади напълно.
* Рибата се нарежда (права)в буркани - между тях се поставят по няколко зърна от подправките и по 1 дафинов лист на буркан (аз ги начупвам на 2-3 парчета, да има на повече места в буркана). По желание се поставят и кубчета/резени лимон и стръкчета копър.
* Залива се с изстиналото вече олио - рибата трябва да бъде покрита изцяло с олиото (1см. над нея) , бурканите са затварят и прибират в хладилник.
* Рибата се оставя да узрее за 7-10 дни и съхранява до последното парче в хладилник :)
Чудесно мезе, или за вечеря, особено на препечена филийка хляб, намазана с масло и копър.
Правили сме маринован сафрид преди години Пепи.Когато татко беше жив редовно ловеше риба и сме мариновали и сафрид, и паламуд , и лефер.Но сега много отдавна не сме мариновали сафрид.Тази рибка като че ли поизчезна, навлязоха на пазара други гръцки риби - ципура, лаврак.Много вкусна става особено когато е слабо солена.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Поздрави и на теб, Ели! Сафрид бях хапвала само пържен, но съвсем пресният на пристанището ме изкуши да го мариновам. За прясната риба малко завиждам на морските хора :) Тук в повечето случаи е замразена.
ИзтриванеЕхаа, приказно!
ОтговорИзтриванерибка до рибка :)
ИзтриванеПравя сега маринован сафрид по тази рецепта. Мисля да сложа подправките (бахар, дафинов лист и черен пипер) в олиото по време на охлаждане, за да се овкуси. Надявам се, че вкусът няма да пострада.
ОтговорИзтриванеВие сигурно сте ги сложили вече, но да, няма да пострада вкусът. Важното е да не са във врящо олио.
ИзтриванеМного добре представена и обяснена рецепта,благодарим !!
ОтговорИзтриване