28 март 2023 г.

Кошнички от бутертесто с крем

  

       Един бърз и лесен десерт с бутертесто и крем. Кремът може да бъде такъв, какъвто харесвате - по-гъстичък. От няколко опита вече най-харесван у нас е с бял шоколад и крема сирене. 
Много са вкусни като се хапват напълно изстинали, но не и престояли до следващ ден - хрупкавите крайчета на бутертестото тогава омекват.  Давам дозата за 1 пак. бутертесто, но го правя на два пъти, за да могат да бъдат точно такива - с хрупкави крайчета. 

Продукти: 
1 пак. бутертесто  375г 
1 пак пудинг (нишесте с любим аромат) + още  1 с.л. 
4 с.л. захар, или 2/3 ч.л. течен подсладител
500 мл прясно мляко (400+100мл)
2 жълтъка.
100г бял шоколад 
100г крема сирене 

пудра захар за поръсване , жълтък за намазване, плод 

Приготвяне: 
 Първо се приготвя кремът: 
* 400мл мляко се кипват, а пудингът/нишестето  - с добавената лъжица, се размиват в  останалото количество прясно мляко. 
* Когато млякото завира  се прибавя захарта, а разтвореното нишесте налива на тънка струя при непрекъснато разбъркване. 
* Сгъстява се бързо и трябва сръчно разбъркване, за да не става на бучици. Добре е степента на котлона да се намали. 
* Когато се сгъсти се отмества от котлона - видимо става по-гъст от познатите ни кремчета. 
* Прибавя се начупеният бял шоколад и  разбитите добре жълтъци и разбърква, докато кремът стане хомогенен. 
* Съдът се покрива със свежо фолио и оставя да се охлади (затова може да си го направите доста по-рано, а преди правене на кошничките - използвате. )
* След пълното му охлаждане се смесва с крема сиренето. 

* Тестото се разделя на квадрати, с прибл. големина 9/9 см - според формата ви за мъфини и размера на листа бутертесто - трябва да се получат квадрати.  Нарязват се заедно с хартията, така след печенето се изваждат по-лесно. 
* Поставят се в гнездата на формата за мъфини и дъното им се надупчва с вилица. 
* Сипва се от крема - според големината, може 2-3 лъжици, до половината от самата кошничка. 
* Останалата част от тестото се намазва с жълтъка, разбит с лъжица прясно мляко, или вода. 
* Пекат се в предварително загрята на 200* фурна за ок 12-15 мин- 
* Изважда се формата, оставя се да се охлади леко и тогава се изваждат кошничките; отделят се и хартиите им. 
* Поставени вече в чиния се гарнират с плод по желание и поръсват с пудра захар. 



25 март 2023 г.

Палачинки с брашно от нахут

 

       Продължавам с различните палачинки. Ще споделям само опитите, в които пак се получават тънки и нежни, както обикновените :) Най-малкото защото не харесвам дебели палачинки тип американски. Тези са с нахутено брашно. Предполагах, че ще стават по-плътни, но пак са крехки . Сместа е достатъчно рядка и се разстила добре в тигана и дори по-бързо и добре стягат от нежните с оризово брашно. Подходящи както за сладка, така и за солена плънка.

      Ще Ви покажа и уреда, с който ги правя напоследък, тъй като в къщи оредяхме и не правя една купа със смес :) и да залагам 2 тигана, а малко -7-8 броя. Сигурно сте виждали т.нар. магически миксер на Tupperware - приличащ на шейкър. Който може да се използва не само за смес за палачинки, но и за разбиване на шейкове, айран, дресинги, яйцата за омлет. Капакът му уплътнява много добре и няма шанс да опръскате навсякъде, докато го разтръсквате с ръка. Вместо купи, миксер, или бъркалка - слагате 2-3 яйца, наливате млякото, брашно и щипка сода и след 20 сек. започвате да правите палачинките (пр.)
 

Продукти за 6 палачинки:
2 яйца
100г брашно от нахут
100мл прясно мляко
100г кисело мляко
50-60 мл вода
20-30 мл олио
щипка сода за хляб
щипка сол

масло за намазване на готовите палачинки
олио и масло за намазване на тигана

Ако обичате палачинките по-дебели, сложете още 2-3 лъжици брашно в сместа. 
Приготвяне:
* Яйцата се разбиват за кратко.
* Прибавят се течните продукти и отново разбиват.
* Прибавят се брашното, солта и содата и всичко разбива добре, докато сместа стане гладка.
***Или всичко това се поставя в шейкъра на Tupperware (на дъното яйцата и после останалите продукти) и разбива за 15-20 сек.
* Пекат се както обикновените палачинки - в тънко намаслен тиган (със смесени олио и разтопено масло) се сипва смес, която се разпределя равномерно по дъното на тигана.
* След като се изпекат от едната страна се обръщат, изпичат и от другата.
* След изваждането веднага се намазват тънко с масло.
Моите днес са солени :) и изобщо напоследък са такива, но вие може да си ги хапвате със сладко, с мед.....както ги обичате. Просто с тях ще избегнем бялото брашно.



19 март 2023 г.

Палачинки с оризово брашно

 

        Тези са едни по-различни в колекцията ми палачинки. От известно време се опитвам да пропускам бялото брашно и включвам всякакви други, безглутенови. Тези с оризовото брашно се получиха много добри и ще ги споделя, макар и дозата, която правих да е твърде малка. Винаги може да се увеличи. По принцип ги харесвам палачинките да са правени с кисело мляко, но тук не бях сигурна как ще се получат и приготвих с прясно. Тънички и меки са. Следващия път  ще пробвам и с кисело мляко, а заради едната девойка ще сменя и прясното мляко с оризова сметана, да си хапне и тя на воля. 

Продукти:

4 яйца
90 г оризово брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
400 мл прясно мляко
масло за намазване на тигана (кокосово, или краве)

Приготвяне:

* Яйцата се разбиват за кратко.
* Прибавя се млякото, след него оризовото брашно, заедно с щипката сол и бакпулвера.
* Всичко се разбива до гладка смес (като боза е).
* Загрява се тиган с равно дъно (за палачинки).
* Преди всяка палачинка се намазва тънко с маслото.
* Сипва се от сместа и веднага разлива по цялото дъно на тигана.
* Оставя се да се запече (на средна степен на котлона), докато крайчетата леко покафенеят -ок 2 мин. и се обръщат с шпатула от другата страна. През това време не се побутват, разместват, чоплят :) защото са много крехки.
* Когато се запекат и от другата страна се изваждат в чиния и веднага намазват съвсем тънко с маслото.
* Така се процедира и със следващите, но преди всяко вземане от сместа с черпак, тя се разбърква, защото тежката част се утаява на дъното.

* При мен излязоха 6бр., тънички, тиганът ми е с d ок 26-28 см. Плънката е сладка, или солена - по желание :):



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...