Един бърз и лесен десерт с бутертесто и крем. Кремът може да бъде такъв, какъвто харесвате - по-гъстичък. От няколко опита вече най-харесван у нас е с бял шоколад и крема сирене.
Много са вкусни като се хапват напълно изстинали, но не и престояли до следващ ден - хрупкавите крайчета на бутертестото тогава омекват. Давам дозата за 1 пак. бутертесто, но го правя на два пъти, за да могат да бъдат точно такива - с хрупкави крайчета.
Продукти:
1 пак. бутертесто 375г
1 пак пудинг (нишесте с любим аромат) + още 1 с.л.
4 с.л. захар, или 2/3 ч.л. течен подсладител
500 мл прясно мляко (400+100мл)
2 жълтъка.
100г бял шоколад
100г крема сирене
пудра захар за поръсване , жълтък за намазване, плод
Приготвяне:
Първо се приготвя кремът:
* 400мл мляко се кипват, а пудингът/нишестето - с добавената лъжица, се размиват в останалото количество прясно мляко.
* Когато млякото завира се прибавя захарта, а разтвореното нишесте налива на тънка струя при непрекъснато разбъркване.
* Сгъстява се бързо и трябва сръчно разбъркване, за да не става на бучици. Добре е степента на котлона да се намали.
* Когато се сгъсти се отмества от котлона - видимо става по-гъст от познатите ни кремчета.
* Прибавя се начупеният бял шоколад и разбитите добре жълтъци и разбърква, докато кремът стане хомогенен.
* Съдът се покрива със свежо фолио и оставя да се охлади (затова може да си го направите доста по-рано, а преди правене на кошничките - използвате. )
* След пълното му охлаждане се смесва с крема сиренето.
* Тестото се разделя на квадрати, с прибл. големина 9/9 см - според формата ви за мъфини и размера на листа бутертесто - трябва да се получат квадрати. Нарязват се заедно с хартията, така след печенето се изваждат по-лесно.
* Поставят се в гнездата на формата за мъфини и дъното им се надупчва с вилица.
* Сипва се от крема - според големината, може 2-3 лъжици, до половината от самата кошничка.
* Останалата част от тестото се намазва с жълтъка, разбит с лъжица прясно мляко, или вода.
* Пекат се в предварително загрята на 200* фурна за ок 12-15 мин-
* Изважда се формата, оставя се да се охлади леко и тогава се изваждат кошничките; отделят се и хартиите им.
* Поставени вече в чиния се гарнират с плод по желание и поръсват с пудра захар.