Една бърза закуска, с праз за зимните почивни дни. Иначе за обяд, или вечеря :)
Общо взето като тези бутерки със сирене и спанак, но завити :) И бързи, защото са с готово бутертесто. Охладените пакети в Била и Лидъл са добри на вкус и почти с чиста съвест заменям домашно приготвеното такова тесто с купеното.
Продукти за 10 банички:
2 пак. охладено бутертесто (по 275г са)***
1 стрък праз
3 яйца
300-350г сирене
Приготвяне:
* Празът се нарязва съвсем, съвсем ситно.
* Смесва се с настърганото сирене, двете яйца и единият белтък.
* Фурната се загрява на 220*. Тавата се покрива с хартия за печене (обикновено тестото в тези пакети е завито в такава хартия )
* Тестото се разстила на масата. На тясната част на листа се разпределя ивица плънка - с дебелина на палец. Тестото се завива напред на руло, колкото да обгърне веднъж и половина плънката. Срязва се (много е лесно с ножа за пици).
* Това руло се завива на охлювче и поставя в тавата за печене.
* Така се приготвят и завиват и останалите банички.
* С върха на много остър нож се правят по няколко нареза отгоре и намазват с отделения разбит един жълтък.
* Пекат се около 15-20 мин. в загрятата вече фурна на средна скара - до зачервяването им.
***Преди време ползвах и замразеното бутертесто на Лидъл, но след като му смениха опаковката явно смениха и качеството :) Ако вие имате добра и изпитана марка - разбира се, ще си ползвате него.
29 декември 2019 г.
26 декември 2019 г.
Филе от пъстърва с маслено-лимонов сос
Предложение за рибка покрай Коледните празници :) Тази е бърза; малко "цапаща", защото използвам трите котлона едновременно, но пък рибката с гарнитурата е готова за 30 мин. Излишно е да казвам, че филето може да бъде и от друга бяла риба, или зеленчуците за гарнитурата да бъдат приготвени доста по-рано, а в момента само да ги сотираме с масло и подправки. Отдавна правя риба с маслено-лимонов сос, но освен, че сосът тук е обогатен с жълтък (подобно на сос Холандез), филетата са само пържени, вместо да се задушават накрая. Филетата могат да бъдат и изпечени, но ние си харесваме рибата с хрупкава, пържена коричка.
Продуктите за 4 порции са:
4 големи филета пъстърва с кожа (по ок 150г)
сол
2-3 с.л. олио
брашно за овалване
за гарнитурата:
4 средни картофа
1 малка глава броколи (~300г)
2 моркова :) които точно в тази порция днес липсват
2 лъжици масло и 1 лъжица олио
сол, скилидка чесън
За маслено-лимоновия сос:
1 с.л. много, много ситно нарязан лук (или прекаран през пресата за чесън)
1 с.л. олио и 1 с.л. масло
сокът на 1 лимон и кората на половин
100 мл бяло сухо вино
200мл вода
сол на вкус (1- щипки)
1 жълтък
1 с.л. царевично нишесте
бял (или черен) пипер
и още масло :) 30-40г - 1/4 от малко пакетче
Приготвяне:
* Рибните филета се посоляват и оставят да престоят ок.20-30 мин. в хладилник. Преди това ги огледайте и опипайте (погладете) с палец за кости. Ако има такива - извадете с пинсета. Аз им чистя и люспите, въпреки, че са съвсем ситни и при пържене не се усещат.
* Обелените картофи и моркови се сваряват цели в подсолена вода почти до готовност - ок. 15 мин. за картофите, 10 мин. за морковите - когато ги боднете с вилицата трябва да остават цели, вместо да се разпадат. Главата броколи се накъсва на розички, които се поставят в същата вряла вода от зеленчуците и варят не повече от 3 мин. Водата се отцежда и те се заливат със студена вода.
* В тиган се загряват маслото и олиото; поставят се нарязаните картофи и моркови, разбъркват се 2-3 мин. и прибавят розичките броколи. Подберете по-широк тиган, в който зеленчуците да бъдат на 1 ред, за да не се натрупват много, защото при разбъркване ще се скашкват, вместо да остават цели парченца с приятен от пърженето загар.
* Всичко се запържва в маслото за още 2-3 мин - до леко зачервяване на картофите, когато се чува приятното цвърчене Посолява се, прибавя се пасираната скилидка чесън, разбърква минутка и тиганът се отмества от котлона. Гарнитурата се разпределя в 4 чинии. Внимателно със солта, защото броколите никак не носят на сол :)
* Филетата пъстърва се овалват в брашното и запържват в олиото до зачервяване - на 2/3 от мощността на котлона, за по 2 мин. от всяка страна - поставят се първо с кожата надолу. Готовите се изваждат в чиниите при подготвената гарнитура.
* Лукът се запържва в касерола или малка тенджера за 2 мин. Наливат се виното и лимоновия сок, прибавя се кората от лимона. оставя се да къкри, докато течността се редуцира наполовина - т.е. половината течност да изври.
* Жълтъкът се разбива, към него се прибавят водата и нишестето. Тази течност се налива към врящата в касеролата на тънка струя при непрекъснато разбъркване.
* Сгъстява се съвсем леко, но се отмества от котлона. Когато сосът изстине се сгъстява още. Подправя се със сол и пипер, прибавя се последната част студено масло и бърка, докато то се разтопи. Ако сте нарязали лукът по-едро, а искате сосът да е гладък, пасирайте преди прибавянето на последното масло.
И ако забравите като мен, или не искате моркови в гарнитурата, накрая може да поръсите с пушен червен пипер за контраст на жълтите цветове в чинията
Продуктите за 4 порции са:
4 големи филета пъстърва с кожа (по ок 150г)
сол
2-3 с.л. олио
брашно за овалване
за гарнитурата:
4 средни картофа
1 малка глава броколи (~300г)
2 моркова :) които точно в тази порция днес липсват
2 лъжици масло и 1 лъжица олио
сол, скилидка чесън
За маслено-лимоновия сос:
1 с.л. много, много ситно нарязан лук (или прекаран през пресата за чесън)
1 с.л. олио и 1 с.л. масло
сокът на 1 лимон и кората на половин
100 мл бяло сухо вино
200мл вода
сол на вкус (1- щипки)
1 жълтък
1 с.л. царевично нишесте
бял (или черен) пипер
и още масло :) 30-40г - 1/4 от малко пакетче
Приготвяне:
* Рибните филета се посоляват и оставят да престоят ок.20-30 мин. в хладилник. Преди това ги огледайте и опипайте (погладете) с палец за кости. Ако има такива - извадете с пинсета. Аз им чистя и люспите, въпреки, че са съвсем ситни и при пържене не се усещат.
* Обелените картофи и моркови се сваряват цели в подсолена вода почти до готовност - ок. 15 мин. за картофите, 10 мин. за морковите - когато ги боднете с вилицата трябва да остават цели, вместо да се разпадат. Главата броколи се накъсва на розички, които се поставят в същата вряла вода от зеленчуците и варят не повече от 3 мин. Водата се отцежда и те се заливат със студена вода.
* В тиган се загряват маслото и олиото; поставят се нарязаните картофи и моркови, разбъркват се 2-3 мин. и прибавят розичките броколи. Подберете по-широк тиган, в който зеленчуците да бъдат на 1 ред, за да не се натрупват много, защото при разбъркване ще се скашкват, вместо да остават цели парченца с приятен от пърженето загар.
* Всичко се запържва в маслото за още 2-3 мин - до леко зачервяване на картофите, когато се чува приятното цвърчене Посолява се, прибавя се пасираната скилидка чесън, разбърква минутка и тиганът се отмества от котлона. Гарнитурата се разпределя в 4 чинии. Внимателно със солта, защото броколите никак не носят на сол :)
* Филетата пъстърва се овалват в брашното и запържват в олиото до зачервяване - на 2/3 от мощността на котлона, за по 2 мин. от всяка страна - поставят се първо с кожата надолу. Готовите се изваждат в чиниите при подготвената гарнитура.
* Лукът се запържва в касерола или малка тенджера за 2 мин. Наливат се виното и лимоновия сок, прибавя се кората от лимона. оставя се да къкри, докато течността се редуцира наполовина - т.е. половината течност да изври.
* Жълтъкът се разбива, към него се прибавят водата и нишестето. Тази течност се налива към врящата в касеролата на тънка струя при непрекъснато разбъркване.
* Сгъстява се съвсем леко, но се отмества от котлона. Когато сосът изстине се сгъстява още. Подправя се със сол и пипер, прибавя се последната част студено масло и бърка, докато то се разтопи. Ако сте нарязали лукът по-едро, а искате сосът да е гладък, пасирайте преди прибавянето на последното масло.
И ако забравите като мен, или не искате моркови в гарнитурата, накрая може да поръсите с пушен червен пипер за контраст на жълтите цветове в чинията
12 декември 2019 г.
Славянски гювеч
Месната версия на любимата постна лятна манджа домати с ориз :) Тук е със свинско месо (естествено, сега му е сезонът на свинското, нищо, че драстично поскъпна), но по същият начин правя и с пилешко, и със заешко месо, а мама правеше и с шилешко/агнешко. Ако не ви се готви на котлон и фурна, може да сложите месото с доматите и зеленчуците направо в глинения гювеч и задушите във фурната, а когато месото се е задушило - да отворите и прибавите ориза.
Продукти за 5-6 порции:
~800г шарено свинско месо (врат, или бут)
1 морков
1 глава лук
2 зелени чушки (тип Сиврия)
300г настъргани домати (или намачкани от консерва)
60-80 мл олио
1 чаша от 250мл. ориз
1 пълна с.л. универсална зеленчукова подправка по желание
или 1/2 връзка магданоз
1 ч.л. червен пипер
сол на вкус (ако ползвате универсална зеленчукова подправка като моята няма нужда от добавяне на сол.)
Приготвяне:
* Месото се нарязва на едри хапки, посолява и задушава в мазнината. Задушаване си означава запържване под капак, защото то си пуска малко вода :). Когато остане само на мазнина се прибавят 150 мл вода, съдът се затваря и оставя така да се задушава месото, докато водата се изпари - това е долу-горе 30 мин. на средна степен на котлона, през което време месото е омекнало.
* Фурната се загрява на 200*
* Прибавят се ситно нарязаните лук и чушка, настърганият морков и запържват за 3-4 мин.
* Поръсва се с червения пипер, прибавя се универсалната подправка (ако се ползва тогава, но пак напомням да не посолявате в такъв случай) и настърганите домати.
* Задушава се 4-5 мин , прибавя се добре измитият на течаща студена вода ориз. Разбърква се отново 4-5 мин. и прехвърля в тавата за печене.
* Залива се с 3 чаши по 250 мл. вряла вода, поръсва се със ситно нарязан магданоз (може и няколко кръгчета чушка още) и поставя да се пече в загрятата вече фурна.
* Пече се до набъбването на ориза.
4 декември 2019 г.
Салата от царевица и краставици с майонеза
Днес е първият от трите празника "Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща". Никулден е тачен празник у дома покрай именика ни и в блога има голям избор от рецепти с риба. Тъй като си имаме вече и мъничко момиченце, днес на трапезата задължително ще има нещо с вариво - според едно от преданията св. Варвара пази малките деца от шарка и детски болести. Вече е готова и бобената салата с рулца от раци, но от скоро правя и тази бърза салата с царевица, краставици и майонеза.
Продуктите са: 1 консерва сварена, сладка царевица (300г)
1 краставица (~300г)
2 скилидки чесън
1 с.л. нарязан копър
щипка -две сол (на вкус)
4 с.л. майонеза
3 с.л. цедено мляко
Приготвянето :)
е повече от елементарно. Царевицата се отцежда от водата и подсушава за 15-на мин. на кухненска хартия.
През това време и краставицата се бели и нарязва на ситни кубчета (тези зимните сега също ги оставям да се отцедят малко от водата си на кухненска хартия)
Поставят се в купа, заедно с фино пасираните скилидки чесън, копъра, майонезата и цеденото мляко и се обърква добре.
Абонамент за:
Публикации (Atom)