Нали обещах, че скоро ще има още 2 постни, летни манджи :) Ето я едната, много, много любима от детството. Днес и по желание на едното ни девойче. Зимният вариант на сготвен ориз е праз с ориз и маслини :) Тук също понякога слагам маслини, но днес има маслини в друга разядка и затова са пропуснати.
Ще дам двата варианта за готвене - с пресни домати, сега през лятото и с буркани от консерва. Като споменах консерва :) да напомня, ако си нямате домашни, купувайте консерви, в които виждате /или знаете / доматите цели. За да не прекалите с водата и да се развари ориза, или остане много рядък, слагайте вода 3/1 части и когато се налага, доливайте по малко вряла! вода. Така готвенето не спира, а оризът ще си поеме нужното му количество течност, тъй като всеки вид е различен. Аз от години ползвам един родно производство, от съседно село, но за ризото и домати с ориз - Арборио.
Продукти за 5 порции:
1 ч.ч. от 240 мл ориз (т.е. отмерете ориза в чаена чаша )
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
80-90мл олио
сол, магданоз на вкус
~600 г домати (или консерва от 700г )
1-2 зелени чушки от типа на Сиврия и 1 морков или 2 с.л. универсална зеленчукова подправка (ако се ползва такава сол не се слага)
шепа маслини по желание
1 с.л. захар, ако доматите са по-кисели
Приготвяне:
С пресните домати:
* Лукът, чесънът, чушките и морковът се нарязват на дребно и запържват в олиото за 2-3 мин.
* Доматите се обелват и пасират за кратко, или настъргват на съвсем ситно ренде (ако се пасират за по-дълго време губят от яркия си червен цвят, пасираната течност става розова)
* Прибавят се към запържените зеленчуци и задушават за 5-6 мин. под капак.
* Оризът се измива добре на течаща вода, прибавя се в ястието и се налива още 500 мл много гореща, или вряла вода. Посолява се на вкус.
* Ако се ползва универсалната зеленчукова подправка, вместо чушки и моркови - тук е моментът да се прибави и тя, а допълнителна сол не се слага - тя си има достатъчно.
* Оставя се да къкри (на 1/2 от мощността на котлона), докато оризът набъбне добре :) и се разбърква от време на време - разбирайте през 2-3 мин. Ако трябва се долива по малко вряла вода, тъй като по време на готвенето част от течността се изпарява.
* Когато оризът е почти готов и има съвсем малко сос се прибавя ситно нарязаният магданоз; тенджерата се затваря с капак, а котлонът се изключва. Оставя се така за още 10 мин., през които отново се разбърква 2-3 пъти.
С домати от консерва:
* Лукът, чесънът, чушките и морковът се нарязват на дребно и запържват в олиото за 2-3 мин.
* Прибавя се измитият и отцеден ориз и също запържва - за около минута, докато започне да става прозрачен.
* Консервата домати се пасира, прибавят се 500мл вода и загряват в отделна тенджера почти до кипване.
* Тази течност се налива към запърженият ориз и зеленчуци и се оставя да къкри както по-горе до набъбване на ориза.
Жива да си! Това е една от любимите ми летни манджи и така и не успях да я докарам като баба ми Руска. С твоите указания няма как да не стане.
ОтговорИзтриванеПробвай :) Аз я харесвам най-много с настъргани домати Това
Изтриванес пасираните е съвременна измислица, но Жул не обича да има парченца домати извътре.
Супер си, Пепи! Едно време баба ми правеше много често ориз с домати и зеленчуци, обожавах го! Аз зеленчуци не слагам за по-бързо и това ястие някак го пренебрегвам, не си спомням откога не съм правила, а така го обичам. Още утре ще си направя, този път по твоята рецепта - с чушки и морков. Благодаря за спомена и подсещането, Пепи, златна си!😘
ОтговорИзтриванеАз докато отговоря тук, видях, че си го направила, Сонче! И много се радвам, че е имало 4 от 4 палчета вдигнати :)
ИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!
Пепи,
ОтговорИзтриванебаба ми навремето често на село ни правеше това ястие, но от години не съм го приготвяла.От топлинно обработени домати всички у дома получаваме киселини.Затова ползвам вместо домати пиперково пюре.Малко по - различен е вкуса.
Поздрави сърдечни !
Със сигурност с пиперковото пюре ще е по-различен вкуса. И други хора съм чувала, че получават киселини от готвените домати. Добре, че несъм от тях /да чукна на дърво/, че страшно ги обичам
ИзтриванеПоздрави и на теб, Ели!
Никъде другаде не съм яла това ястие, освен навремето, като почнах работа по соца, в стола. Повечето хора не го харесваха, но на мен ми беше любимо, ще се възползвам някой ден от рецептата.
ОтговорИзтриванеИ аз от тогава си го знам, но и мама го готвеше. После имахме период у нас, в който младежът хапваше много ориз и разнообразявах с пилешкото - пиле с бял ориз, пиле с жълт ориз, пиле с червен ориз :)
Изтриване