Преди 3 години публикувах любимите си пълнени пържени чушки със сирене, с ясното съзнание, че някога по-рано съм публикувала и печените, мързеливите. Така преди време си мислех, че съм изключила един котлон преди лягане, но на сутринта имах тенджера със силно карамелизирани свински крачета. Както и да е, сега поправям тази грешка, защото печените чушки са доста по-бързи от пържените, макар и да предпочитам вторите като вкус. Хубавото е, че готвещият ги човек може да си помогне от предната вечер с приготвянето им - да ги почисти от семето; да си обърка сместа, а след работа само да ги напълни и изпече - време, което отнема около час. Плънката търпи разнообразяване със сирената - извара, кашкавал... но за чушки не си я развалям - само сирене, яйца, малко черен пипер и зелена подправка в тавата - стръкове магданоз, мащерка, копър, или риган - каквото имам. Предпочитам да ги цепвам по дължината за пълненето и да запазя част от дръжката, но така семето се чисти малко по-трудно. Ако се изтърбушват отгоре, дръжките (без семето) пак се запазват и се поставят на мястото им. Но основното правило за пълнените чушки е да не се препълват - от яйцата плънката се надува и тя излиза. Пълнят се не повече от 2/3 от вътрешния обем. Чушките не ги нареждам плътно в тавата - оставям разстояние между тях, за да могат да се изпичат и странично ( в края на печенето включвам вентилатора на фурната). Резените домат отгоре са за разкош, който видях при Или преди време. А за пълнене със сирене предпочитаните от мен чушки са зелените :)
Продуктите са:
12-14 зелени чушки
~400г бяло саламурено сирене
4-5 яйца (много често при пълнене на чушки ползвам изостанали белтъци + още 1-2 яйца. Сместа трябва да бъде гъста, за пълнене)
~ 80 мл олио
черен пипер
стръкове магданоз, мащерка, копър, или риган
1- домата
Приготвяне:
* Чушките се почистват и срязват по дължината - от дръжката към върха им.
* С чаена лъжичка се изчегърква :) семенната част от чушката. Дръжките се отрязват в дъното.
* Сиренето се натрошава и разбърква с яйцата и подправките.
* Чушките се пълнят със сместа и нареждат на малко разстояние една от друга в тавата.
* Налива се олиото и 1 ч.ч. вода (250мл.)
* Между чушките се поставят няколко стръка от подправките.
* Върху тях се нареждат тънки резени домати.
* Тавата се покрива добре с лист алуминиево фолио и пече около 30-40 мин. - по-бързо става, ако фурната е предварително загрята на 200*
* Развива се фолиото, градусите на фурната се увеличават (може и с вентилатор) и се пекат за още 10-на мин. - през това време водата се изпарява, а чушките се зачервяват.
ПП: очаквайте в скоро време още две безмесни класики :)
:) Разкошна си ми ти:). Чушките са вкусът на лятото. Поздрави, Пепи!
ОтговорИзтриванеПривет, бонбон :)
ИзтриванеЧак сега намерих време да чета какви си ги насготвила. Ама вкусно с доматче :) аз и на пълнени с кайма и ориз слагам понякога.
ОтговорИзтриванеМоже и на оризовите да сложа доматче отгоре, въпреки ,че и в плънката има там.
ИзтриванеМного любимо и много красиво лятно ястие.Лесно и много вкусно, в плънката добавям и малко галета, става разкош.
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни !