5 септември 2010 г.

Универсална зеленчукова подправка



Време и е. Вече има глави целина, пащърнака (българския) също сега излиза на пазара.
От няколко години я правя и както често я наричам, тя е "на всяка манджа мерудията". Особено зимата.
Правила съм и заварена такава, за капачка, с по-малко сол. Но аромата, който придава после на ястията не е същия.
Всички зеленчуци и подправки са ситно нарязани. Ако се смелят - ще се "изгубят" в яденето, както и ефектността им при ориз и други гарнитури.

магданоз, целина и копър - по 1 голяма връзка;
1 глава лук, половин (или един) стрък праз и 1 глава чесън;
4-5 средни моркова, 3-4 зелени чушки и 3-4 червени чушки;
1 глава целина и 2 пащърнак
сол - около 250-300гр.

Всичко се обърква добре със солта, пълнят приготвените бурканчета и притиска добре - отделя се сок, който същосе налива в тях.
Не се заваряват.
Солта ги държи до следващото лято без проблем.


Може да се прибави и дивесил и други зелении, или изключат такива, които не са любими.

Тук солта е много, но exclaimexclaim не слагам друга сол в яденето. Първоначално е важно да се хване "цаката" с количеството - ако се готви малко ядене - 3-4 порции, 1 супена лъжица, каквато слагам аз на тенджера е много. Трябва да се намали. Ако пък се готви в голяма тенджера (поне 3л., имам такива приятели), тогава е малко. Затова се започва по малко и с опит се достига нужното количество от нея, което трябва да се прибави.
Защото и количествата на подправките и зеленчуците е ориентировъчен - аз поне никога не меря солта, съвсем на око.
Подходяща и за фризер е. Стига да има място. Осолява се малко, колкото да не сбива съвсем продуктите. Така вече не посолява цялото ядене :)


26 коментара:

  1. Пепи, правих миналата година и имам още от нея.Познай обаче какво се случи когато за първи път сложих от нея...ами като с лещата чорба, нали се сещаш за какво иде реч....
    Но пък е една много добра подправка, само трябва да и хванеш цаката...

    ОтговорИзтриване
  2. Толкова добре ухае на есенни зеленчуци и зелени подправки :)
    Честит празник, Пепчо и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Направо да я почне човек...
    А аз днес напразно чаках ли ,чаках да дойдеш...! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Мани, мани, госпожата с пресолената леща не мина да ме вземе :))) Че и на Панаир няма да идвам :)
    Но обещавам да дойда на гости и да се обадя на вашата група :) Спорна седмица, Краси!
    Норче, Дани :)
    Хубава седмица на вас!

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи,
    виждам че подправката е нарязана на по-едри кубчета. Може ли да по-ситно или както пишеш ще се загуби аромата им?

    ОтговорИзтриване
  6. Дани, дребно е, но купичЕто е мъничко и така се вижда - ориентировъчно колкото зърна леща са (е не от най-ситните)
    Ако нарежеш още по-ситно ще е добре, губи се ако е смляно.

    ОтговорИзтриване
  7. Впечатли ме тази рецепта,Пепи!Всичко,което се слага ми е много любимо,особено това,с което си започнала - целина,пащърнак,после девисил.
    Харесва ми,че няма изваряване и замразяване.А с по-малко сол драстично ли се съкращава срока?

    ОтговорИзтриване
  8. Не знам Диди, не съм пробвала. Преди години когато направих за пръв път сложих нормално сол - на килограм готов продукт - около 2-3 с.л. сол, но държах в хладилник.
    Ако е в шкаф, едва ли ще издържи, ако не е добре осолен, но колко-малко да е солта, че да търпи - не знам.
    Ако имаш място в хладилник - направи с по-малко сол, но съхранявай там на студено.

    ОтговорИзтриване
  9. Тази е моята подправка от години, но е в по-различна комбинация, а именно:
    1 кг. моркови
    1 кг. пипер
    1 кг. лук'
    1 бр. целина, заедно с главата
    0.500 кг. сол
    Според членовете на семейството, съответно, се редуцират съставките.

    ОтговорИзтриване
  10. Пепи, днес направих подправката, при мен без праз, защото още нямаме, даже я пробвах за супа на децата одеве- разкошна, то аромат, то чудеса. Мерси, че сподели с нас.
    Успешна нова седмица.

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря, Мими, радвам се, че си доволна от подправката :)
    Хубава и успешна нова седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  12. всичкото го разбирам много добре. но при тази универсална подправка, когато се сложи на боб и леща, празът не се ли усеща и какъв вкус ще предаде на ястието?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От 1 с.л. общо подправка на тенджера от около 2л. трудно се усеща праза. Като се има предвид, че много пъти съм получавала съвети да готвя лещата с праз, че ставала страхотна, а отказвам, защото не харесахме - наистина не се усеща.
      От друга страна погледнато - половин до 1 стрък праз, на 10 бурканчета с подправка е почти нищо.
      А от трета - винаги може да се пропусне.

      Изтриване
    2. Пак аз :) А боба много си подхожда с една салата от праз - ситно нарязан, овкусен с оцет, сол и олио. Колкото и да мирише праза, много добра салата е за бобена яхния.

      Изтриване
  13. А - извинявам се, ако е говорено вече в друга тема - дали би могла да се изсущи? Иска ми се да я слагам и в манджите на бебето след време, а малко се притеснявам от солта...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може да, като изсушиш поотделно различните продукти, защото всички съхнат за различно време. Аз суша в сушилнята по малко и различни и смесвам в бурканче после.

      Изтриване
  14. В хладилник ли съхранявате бурканчетата? Майка ми прави подобна смес, слага в торбички и замразява във фризера ............ незамразена ми се струва, че ще е много по-ароматна :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В хладилник или на хладно място . Като се прави късно есента може да е извън него. Ами да, незамразена е най-добре, стига да не забраввяме, че е солена

      Изтриване
  15. Направих си една доза, уникална е! Догодина ще са поне две дози, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  16. мисля да пробвам с морска сол :)...ще разберем дали напразно кълцам

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. о, не. Става и с морска сол, но когато нареже всички подправки и посолите, разбърквайте ,да се стопи солта.

      Изтриване
  17. Здравейте, мисля към края на месеца да направя от подправката. Само не разбрах, не се затварят означава, че не се стерилизират, така ли? Само с капачките на бурканчетата се затварят и се прибират на хладно място?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се заваряват :) съм написала, което да, означава, че не се стерилизират. Солта им е достатъчна. Така, когато слагам от зеленчуците са като свежи, не сварени и си пускат всичкия аромат в ястието.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...