21 септември 2010 г.

Питки с песто, сирене и семена

Рядко имам време да правя хляб или питки в къщи, затова винаги използвам възможността когато правя пица, с част от тестото - което ми е универсално и любимо за работа, да направя и питки. А няма нищо по-хубаво от топла питка със сирене, тънка хрупкава коричка, пухкава отвътре и с аромат. На магданоз и чесън wink3wink3


Продукти:
Тестото е като на пицата, или любимите ни кифлички Калцоне
сирене
семена - сусам, ленено семе, маково семе, тиквено и слънчогледово семе /едро смлени,
по желание - т.е. на няколко питки аз сложих и малко "люта сол" - имам смляна едра сол с люспите на червени люти чушки - в един мой опит да си направя розова сол blush2
магданозено песто
(в някои случаи чесъна може да се изключи от пестото)

масло

*** От това тесто ако се правят само питки, ще излязат много.
Омесено и добре завито в намаслен полиетиленов плик (или свежо фолио) и прибрано в хладилник издържа 2-3 дни.
Преди да се използва обаче се изважда да "почине" на стайна температура за 30-40 мин.


Приготвяне:

* Тестото (след като е втасало) се разделя на малки топки -пр. колкото топка за тенис на корт.
* Всяка се сплесква между дланите (намаслени) или разточва на кръг - с големина по желание - аз ги правя дебели около 1см. и големи около 12-15см.
* В средата се поставя пълна лъжица от пестото, върху него прилично кубче сирене smile1 почти колкото кибритена кутия - може да се натроши - и краищата на питката се загъват върху него така, че да се получи бохча, която да се държи с петте пръста на едната ръка.

* В широка купа се налива вода - поне 2 см; семената се смесват в чиния.
* Хванатата с пръстите "бохча" се потапя във водата за секунда, след това - в чинията със семена, леко накланяйки, за да полепнат и отстрани семената и нареждат на разстояние на хартия за печене в тавата (или намаслена тава).
* Когато всички питки се наредят, покриват се с намаслено свежо фолио (полиетиленов плик) и оставят на топло да втасат 25-30 мин.
* Правят се нарези на питките - аз ги направих на кръст (като се пекат се отварят и сиренцето се запича много приятно).
* Пекат се в предварително загрята фурна на 200* за около 15 мин-20 мин. (до получаването на златист цвят)
* Изважда се тавата, поставя се по кубче (колкото голям зар) масло в средата на всяка питка и връща за още 1-2 мин. в изключената вече фурна.
*Сега вече ако искаме да са с хрупкава коричка ги изваждаме и покриваме с тънка кърпа, колкото да поизстинат малко.
Ако искаме да са меки и отвън - изваждаме, напръскваме съвсем леко с вода, покриваме с дебела кърпа (да се задушат добре) и оставяме да починат поне 20 мин.
На нас определено ни харесва повече първия вариант smile1


ПП: Когато нямам време да чакам да втасват питките, поставям тавата в студена фурна, включвам на 200* и така пека. Докато фурната загрее, тестото си втасва.
Пълнежа е пак по желание smile1 - някои с песто, други - само със сирене

ПП на ПП :) 7 години по-пъсно. Тестото замесвам в плебопекарната, втасва там и тогава правя питки. 

9 коментара:

  1. Страхотни питки , Пепчо , изглеждат мнооого вкусни ! :))
    Поздрави ! :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна идея и много апетитен резултат, Пепи :)
    Харесват ми много, изглеждат с чудесна хрупкава коричка, която с толкова семенца, предполагам, че е убийствена :)

    Хубав празник :)

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи, това се казва изкушение!
    Страхотни са тези питки, при това съчетават толкова любими неща - сиренце, семена, песто.
    Ще се пробват задължително.
    Благодаря!
    Хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Много идейни! Браво, Пепчо! Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, честит празник и на вас, дами!
    Надявам се да ти харесат, Лети :)
    Да, Ина, коричката е страхотна :)
    Бяха :) вкусни, Вероника, те докато стигнат до писане, идва им ред отново да се правят :)
    Кате, ако знаеш с патладжанената разядка как ще вървят ;-)

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи,
    след като направих пестото от магданоз, явно трябва да изпека и тези питки -
    с коричка и семенца - изглеждат чудесно.
    Поздрав и хубав празник, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Явно, Диди, страхотен аромат им придава :)
    Хубава празнична вечер на теб!

    ОтговорИзтриване
  8. Ох,ужас е това ... Искам ,ама много ми се дояде наистина. Страхотни са Пеп!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Адмирации! Поредна рецепта, която ме очарова.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...