Рядко имам време да правя хляб или питки в къщи, затова винаги използвам възможността когато правя пица, с част от тестото - което ми е универсално и любимо за работа, да направя и питки. А няма нищо по-хубаво от топла питка със сирене, тънка хрупкава коричка, пухкава отвътре и с аромат. На магданоз и чесън
Продукти:
Тестото е като на пицата, или любимите ни кифлички Калцоне
сирене
семена - сусам, ленено семе, маково семе, тиквено и слънчогледово семе /едро смлени,
по желание - т.е. на няколко питки аз сложих и малко "люта сол" - имам смляна едра сол с люспите на червени люти чушки - в един мой опит да си направя розова сол
магданозено песто (в някои случаи чесъна може да се изключи от пестото)
масло
*** От това тесто ако се правят само питки, ще излязат много.
Омесено и добре завито в намаслен полиетиленов плик (или свежо фолио) и прибрано в хладилник издържа 2-3 дни.
Преди да се използва обаче се изважда да "почине" на стайна температура за 30-40 мин.
Приготвяне:
* Тестото (след като е втасало) се разделя на малки топки -пр. колкото топка за тенис на корт.
* Всяка се сплесква между дланите (намаслени) или разточва на кръг - с големина по желание - аз ги правя дебели около 1см. и големи около 12-15см.
* В средата се поставя пълна лъжица от пестото, върху него прилично кубче сирене почти колкото кибритена кутия - може да се натроши - и краищата на питката се загъват върху него така, че да се получи бохча, която да се държи с петте пръста на едната ръка.
* В широка купа се налива вода - поне 2 см; семената се смесват в чиния.
* Хванатата с пръстите "бохча" се потапя във водата за секунда, след това - в чинията със семена, леко накланяйки, за да полепнат и отстрани семената и нареждат на разстояние на хартия за печене в тавата (или намаслена тава).
* Когато всички питки се наредят, покриват се с намаслено свежо фолио (полиетиленов плик) и оставят на топло да втасат 25-30 мин.
* Правят се нарези на питките - аз ги направих на кръст (като се пекат се отварят и сиренцето се запича много приятно).
* Пекат се в предварително загрята фурна на 200* за около 15 мин-20 мин. (до получаването на златист цвят)
* Изважда се тавата, поставя се по кубче (колкото голям зар) масло в средата на всяка питка и връща за още 1-2 мин. в изключената вече фурна.
*Сега вече ако искаме да са с хрупкава коричка ги изваждаме и покриваме с тънка кърпа, колкото да поизстинат малко.
Ако искаме да са меки и отвън - изваждаме, напръскваме съвсем леко с вода, покриваме с дебела кърпа (да се задушат добре) и оставяме да починат поне 20 мин.
На нас определено ни харесва повече първия вариант
ПП: Когато нямам време да чакам да втасват питките, поставям тавата в студена фурна, включвам на 200* и така пека. Докато фурната загрее, тестото си втасва.
Пълнежа е пак по желание - някои с песто, други - само със сирене
ПП на ПП :) 7 години по-пъсно. Тестото замесвам в плебопекарната, втасва там и тогава правя питки.
Страхотни питки , Пепчо , изглеждат мнооого вкусни ! :))
ОтговорИзтриванеПоздрави ! :)))
Чудесна идея и много апетитен резултат, Пепи :)
ОтговорИзтриванеХаресват ми много, изглеждат с чудесна хрупкава коричка, която с толкова семенца, предполагам, че е убийствена :)
Хубав празник :)
Пепи, това се казва изкушение!
ОтговорИзтриванеСтрахотни са тези питки, при това съчетават толкова любими неща - сиренце, семена, песто.
Ще се пробват задължително.
Благодаря!
Хубав утрешен ден!
Много идейни! Браво, Пепчо! Честит празник!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, честит празник и на вас, дами!
ОтговорИзтриванеНадявам се да ти харесат, Лети :)
Да, Ина, коричката е страхотна :)
Бяха :) вкусни, Вероника, те докато стигнат до писане, идва им ред отново да се правят :)
Кате, ако знаеш с патладжанената разядка как ще вървят ;-)
Пепи,
ОтговорИзтриванеслед като направих пестото от магданоз, явно трябва да изпека и тези питки -
с коричка и семенца - изглеждат чудесно.
Поздрав и хубав празник, Диана
Явно, Диди, страхотен аромат им придава :)
ОтговорИзтриванеХубава празнична вечер на теб!
Ох,ужас е това ... Искам ,ама много ми се дояде наистина. Страхотни са Пеп!!!
ОтговорИзтриванеАдмирации! Поредна рецепта, която ме очарова.
ОтговорИзтриване