4 октомври 2009 г.

Пица. И Пица на охлювчета



Откакто мернах  долната такава пица в нета ( една дама питаше как се прави), не ми излиза от ума. Поне две три седмици се каня да я направя, но нали главния ни пицояд го нямаше, та все отлагах. Снощи обаче им обещах, че ще ядат пица .



Тестото за 1 голяма тава е половината доза от  това любимо мое тесто   за пици.


~ 350 мл вода ( или вода и прясно мляко - равни части) 
1/2 кубче жива мая - 20 гр. 
~ 50 мл. олио 
по една ч.л. сол и захар 
около 500-600 г брашно за меко, но еластично тесто и още малко за точенето 

Плънка:
плънката е по желание - тази тук е филе, маслини, царевица, домат. Намазана с равни части лютеница и кетчуп (и двете собствено производство), обилно наръсена с кашкавал и моцарела.
А за подправка на всички пици слагам риган, или риган и чубрица 
За "охлювите":
сварени яйца, топено сирене и кашкавал.




Приготвяне:
Замесва се тестото, оставя се да втаса.
Разделя се на две топки.
Първата топка се точи на кора, с диаметър около 4см. по-малък от чинията за сервиране на пицата***.
Готовата кора (блата) се поставя /пренася с точилката/ в тавата за печене - поръсена само с брашно, или с царевично нишесте.
Втората топка се точи /по възможност на дълга ивица/.
Трябват ни ивици с ширина около 4см.
Яйцата се нарязват на 6-ки или осминки.
В края на ивицата се поставя парче яйце, парче топено сирене или кашкавал /аз ги редувах/
Завива се веднъж, отрязва тестото и поставя върху блата така, че половината от рулцето да бъде върху него. Нареждат се не много плътно едно до друго.
Когато всички са наредени, блата се намазва с кетчуп или друга смес по желание (аз намазвам със сместа от кетчуп и лютеница), поръсва с чубрица и риган и всички останали продукти.
Най-отгоре се настъргват кашкавала и моцарелата.
Рулцата-охлювчета се намазват с четка с доматената паста /или с друго по желание/.
Поставя се готовата тава в студена фурна и включва на 250*.
Така пицата втасва, докато загрява фурната.
Пече се до зачервяване, около 20 мин.




и нормално изглеждащи пици smile1 с различни плънки

***Желателно е блатовете за пицата да не се точат с точилка, а да се раздърпат с ръка, или оформят, тъй като при точенето точилката изкарва всичкия въздух на тестото. Когато можете :)  лесно е - с длан върху длан, върху тестото, то се разстила. Не става идеално кръгло - или поне аз нямам тренировка, за да го направя, но е по-добре да е разстелено с ръце тестото. Има и моменти, когато бързам - да готвя ли, да снимам ли :) пък и ме чакат :) и тогава пак си ползвам точилката. 

Моят начин на печене на пицата, за пица с тънък и хрупкав блат, или дебел и пухкав. 
През годините правене на пица стигнах до извода, че не тестото е толкова важно, а самото печене на пицата.  Защото аз я правя с едно и също тесто, но пека по различен начин. 




Ако искам пицата да е тъничка и с хрупкава коричка, правя я като пека приготвената пица в предварително загрята фурна на 250-300*, за да се изпече максимално бързо. Сочна, с богата плънка и тънка, хрупкава коричка.  Ако искаме да е хрупкава коричката -поръсвам на хартията,на която ще поставя блата малко царевично брашно (или когато разточвам блата още, поръсвам плота).Ако ли трябва да е тънък и мекичък  и блата -само намазнено тестото, докато оформям блата. Важно е, плънката да е двойно по-дебела :) 





Ако от нея ще яде и Стоев-старши,  тогава трябва да е  по-пухкава (с по-дебел блат) и поставям приготвената пица в студена фурна,  включвам  и пека до зачервяване  на 220*. 




Плънката всеки път е уникална сама по се бе си :) И никога една и съща. Всеки път има нещо в повече; нещо различно...... но колкото  е по-богата плънката, толкова е по-вкусна :)  Колбас/филе, шунка, луканка, пилешко сварено месо, гъби,  парченца маслини, варени яйца, каперси, домати (пресни или конфи) , лук, царевица и всякакви видове сирена..... а за мен може и с парченце миризливо сирене отгоре.  Е, не всичко наведнъж. Каквото хладилник покаже :)



Тестото - в повечето случаи го намазвам с олио и тогава разточвам. Или раздърпвам с намаслени ръце. Поставям го на хартия за печене, дооформям, според тавата. Намазвам със смесени равни части лютеница и кетчуп,  или готов доматен соспоръсвам с риган и чубрица и тогава гарнирам. 

15 коментара:

  1. Пепи, много е ефектна!

    Поздрав и :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна пица!
    Много хубава идея!
    Поздравления
    Вики

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи,
    страхотна идея и изпълнение.
    Поздрав, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Само да ми остане малко време и непременно ще се пробва!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи, страхотно изкушаваща е тази пица!

    ОтговорИзтриване
  6. Дими, Вики, Дианка, Краси, Таня,

    Много се радвам, че ви харесва този начин на оформяне на пицата. А вкуса и е още по-добър така, с парче кашкавал или сирене, скрито във всяко охлювче :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ооооооооооооооо,без думи!!!! Прелестно е!!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Поздрави и от мен. Аз съм нова и от днес "следя" блога ти :-)
    Страхотни идеи.
    Благодаря.
    Имаш ли против да ги споделям в сайта си, не в блога?

    ОтговорИзтриване
  9. Йоли :)

    Irshad, радвам се, че ти допадат идеите.
    Нямам нищо против да ги споделяш в сайта си, разбира се, посочвайки източника, както е коректно.

    ОтговорИзтриване
  10. Ох тази пица изглежда много апетитна :-)
    Направо искам да си я сготвя. Поздравления за хрумката ;)

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря за рецептата! Търсих из форумите как се прави пица и все ми изскачаше "тестото на pep-4o", реших да опитам и тавата беше направо ометена. Страхотно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се :) че си намерила и своето тесто вече :) няма да съжаляваш. А тестото е хубаво и за пърленки, кифлички... остават меки няколко дни след като ги направиш

      Изтриване
  12. Извинявам се за глупавия въпрос, но като се пе че с хартия за печене, намазва ли се хартията с нещо или тавата под нея. До сега не съм пекла с такава хартия. Или може пицата да се сложи в намазнена тава. Понеже видях, че си я пекла върху хартия. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. не хартията не се намазва с нищо нито под нея. Ползвам я за да не те търкампосле упорито тавата. може да подмажете тавата с мазнина и да не ползвате хартията за печене

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...