28 октомври 2009 г.
Меден линцер
Продукти:
2 яйца
7 пълни с л мед ( около 300гр)
3 с л захар
3 с л кисело мляко, разбити с 15гр амониев бикарбонат (амонячна сода) - 1 1/2 пак. настъргана кора на 1 лимон (възможно най-ситно)
80г масло
15 г канела (1 1/2 пак.)
3 чаши брашно от по 220мл (и тъй като си зависи от големината на яйцата и лъжиците, тестото трябва да е меко и да не лепи по ръцете
сладко за слепване (от сините сливи е много подходящо)
200г натурален шоколад за глазурата, 40мл сметана и 20мл коняк
Приготвяне:
* Медът и захарта се загряват в микровълновата (или на слаб котлон) до разтваряне на захарта.
* Яйцата се разбиват и към тях се прибавя киселото мляко с амонячната сода
* Към тях се прибавя всичко останало, разбърква се колкото да стане еднородна смес и се смесва с половината брашно.
* Другата половина се прибавя, но вече с ръце се омесва - не много, колкото да се събере на топка.
* Разделя се на 3 части и всяка се точи на не по-тънка кора от 4-5мм.
* Реже се на правоъгълници, или се изрязва с фигурка или чаша.
* Поставят се в намаслена тава и се пекат на 180* за около 10-15 мин (зависи от фурната) до съвсем бледо порозовяване. Ако се препекат малко - стават хрупкави.
И тук
или си ги хапваме натюр, или си ги намазваме с разтопен шоколад, или ги слепваме със сладко и овалваме целите в шоколад. Ей така - по третия начин стават неустоими
След като изстинат се слепват със сладкото по двойки
Шоколада се разтопява със сметаната и коняка на водна баня или в мв-то
Потапят се половинките в разтопения шоколад и се нареждат на дъска или широка чиния върху полиетиленово фолио, за да изстине шоколада.
След това и другата половина по същия начин се потапя в шоколад.....
*** Стават много пухкави и ароматни меденки, а след няколко часа са още по-меки от поетото сладко.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар