27 март 2019 г.

Пречистено масло Гхи

  През последните години маслото гхи е доста популярен продукт. Това се дължи на полезните му свойства, които са в пъти повече от тези на кравето масло. Гхи всъщност е пречистено краве масло, от което е отстранена лактозата, водата и протеините и се състои само от мазнини, които са предимно наситени. Това го прави подходящо за готвене на високи температури. Неговото приложение е не само в кулинарията, но и за детоксикиращи и пречистващи програми. Аз си го правя, тъй като зареждам с по-големи количества в южната ни съседка (тук да намериш хубаво краве масло е трудна мисия), които или съхранявам във фризера, или правя така пречистено и съхранявам в хладилника. Ползвам и за готвене, но в нормални количества, не чак да пържа зеленчуци в него :)
Приготвянето на маслото гхи в домашни условия е лесно и няма нужда да давате грешни пари в магазините за него. По принцип е добре да го правите на водна баня, но ако имате тенджера с дебело дъно - може да ползвате нея и най-ниската степен на котлона. Количества не давам - обикновено правя 1 кг наведнъж - понякога от този килограм излизат 800г, друг път 700г пречистено масло гхи - зависи от качеството на това, което съм купила.

Ето и приготвянето:
В тенджера с дебело (дву-или трислойно дъно) се поставя нарязаното на едри парчета масло. Ако нямате такава тенджера - ползвайте друга за водна баня.
Котлонът се включва на най-ниската степен, докато маслото се разтопи.
Тогава се увеличава с една степен, докато се появят мехурчета от завирането на маслото - тук се виждат отделената лактоза и вода :)
Котлонът се наглася на такава степен, че да ври съвсем тихо - с малки мехурчета. През това време с решетъчна лъжица се обира отделящата се пяна.
Времето за варене е различно - понякога отнема 20 мин, друг път 30-40.
Пяната се обира през цялото време и се вари, докато течността стане прозрачно-кехлибарена и аромата на масло става все по-наситен :)
Тук трябва да се хване точния момент, защото ако оставите по-дълго готовото масло на котлона, може да замирише на прегоряло.
Не трябва да има никаква бяла смес в готовото гхи - на дъното остават малки бели топчета от лактозата, които после ще се прецедят.
Тенджерата се отмества от котлона и оставя да се поохлади.
На буркан, или кутия се поставя парче тензух, закрепено с ластик и сместа се налива през него, за да се прецеди - белите остатъци от лактозата са съвсем малко, но така няма да влязат при чистото масло.
Оставя се да се охлади напълно, преди да се затвори с капак.
Трайността му е ..... много голяма. Повече от 3-4 месеца не ми се е случвало да се задържи, но казват, че както и меда, пречистеното масло трае с години.

20 март 2019 г.

Джинджифилови крилца

        Вече сме в началото на пролетта, денят порасна и на кой му се седи в кухнята  дълго време? Повече време за разходка, повече време за семейството, за хобито,  за себе си. За такива дни препоръчвам готвенето на пилешко месо, което се готви бързо. Днес  ще насоча вниманието ти към пилешките крила – това са едни от най-вкусните, крехки и сочни части на пилето. Заради бързото приготвяне и сравнително ниската им цена са любими на голяма част от човечеството :) пържени, печени, на скара… подходящи както за мезе, така и за основно ястие.  Прибирайки се от работа, можеш да купиш крилца и час по-късно да имаш готова вечеря. Важно е как ще поднесеш крилцата на своите деца, тъй като малките човечета не обичат варени крила – тогава кожата   се отделя :). Направи ги с  хрупкава коричка, или печени в сос, който ще направи кожицата им  лепкаво-топяща се в устата. Не забравяй да   включиш децата  в готвенето, защото тогава със сигурност ще им бъде интересно да опитат ястие, в приготвянето на което  са участвали и те.. Могат да овалват крилцата в панировка, да размазват соса с четка, могат и да ги нареждат търпеливо едно по едно в тавата за печене.   
       Днес ще  си приготвим ароматни и лепкави джинджифилови крилца. Експериментирай в кухнята и зарадвай близките си с нещо ново. Джинджифиловият корен им придава много свеж, леееко пикантен лимонов аромат, а сосът гланцира кожицата им . Лепкава е точната дума за тях, затова когато стигнеш до сервирането им  до чинията на всеки може  да сложиш малка купичка с вода и лимон.
       Започни от пазаруването. Ако са по-едри -  предвиди поне по 3 крилца на човек. Крилцата наГрадус обикновено са такива, но ако случиш на дребни -  смятай ги поне по 4  на порция. По възможност купувай охладени. Ако  все пак не намериш охладени, остави замразените в хладилника да се размразят напълно. Не мий крилцата J Пилешкото месо не се мие. При готвене умират всички бактерии,  но при миенето могат да се разпространят на голяма повърхност около месото.  Почисти ги внимателно, ако има останали мъхчета и подсуши с кухненска хартия. Отрежи крайните/тънки части на  крилцата (щиковете) – при печене те изгарят и по тях не остава нищо за хапване. Тези части можеш да изхвърлиш, но трябва да знаеш, че от тях става добър бульон за супа, затова можеш да ги запазиш.  Ако крилата са много едри – направи малък срез на прегъвката  до ставата – така разделени,   те ще се изпекат по-добре. Ако  няма да ги приготвяш веднага - покрий съда с готовите за готвене крилца с фолио за свежо съхранение и прибери в хладилник  – пилешкото месо не трябва да стои на стайна температура. След обработката им задължително измий ръцете, ножа и дъската с гореща вода и препарат.
       Желателно е да мариноваш крилцата за няколко (поне 1) часа. Маринатата ги прави божествено вкусни, сочни и ароматни. Но както вече споменах те са избор за бърза вечеря и ако нямаш време за мариноване – задължително ползвай плик за печене в началото на готвенето им. Когато  ги смесиш със сосовете и подправките и поставиш в плика да се пекат, докато цвърчат във фурната те ще поемат от соса и подправките и овкусят равномерно.
       Подправките са малко и  ако планираш да приготвиш тези крилца – увери се, че ги имаш J или запиши в списъка за пазаруване. Соев сос, кетчуп, кафява захар и горчица  има във всеки дом, със сигурност и в твоя, а корен джинджифил вече се продава във всички зеленчукови магазини. Можеш да си купиш по-голямо количество, вместо нужното тук парче  от 10 см. И след като приготвите крилцата с децата да си направите джинджифилова лимонада, докато чакате те да се изпекат. 
       Можеш да ги сервираш с гарнитура зелена салата, но може да ги сервираш и със соса от печенето им. Можеш да ги сервираш порционно на всеки, но можеш да ги поднесеш и в голямо плато в семеен стил J Най-доброто при това сервиране е, че винаги можеш да боднеш едно крилце в повече. 
  
Джинджифилови крилца

Необходими за 6 порции са:
Корен джинджифил – около 10см.
80 мл соев сос
3 с.л.  кетчуп
1 с.л. кафява захар
1/2 ч.л. сол
1 с.л. едрозърнеста горчица (или друга любима )
2с.л. олио
3 с.л. сусам за поръсване по желание

допълнително 1 с.л. кетчуп
Плик за печене на месо и лист хартия за печене

Приготвяне:
Почисти и подсуши  добре пилешките крилца.
Отрежи връхчетата им и отстрани, а в прегъвката срежи леко до ставата.
Обели джинджифиловия корен и настържи на най-финото си ренде.
В дълбока купа смеси настъргания джинджифил и всички останали подправки и продукти.
Разбъркай с вилица, докато се получи гладък сос.
Постави почистените крилца вътре и ги объркай в соса, докато се овалят хубаво в него.
Внимателно прехвърли всичко в плика за печене и изсипи в него цялата марината.
Завържи плика, постави го в тава за печене и прибери в хладилника за 1-2 час.
Включи фурната на 200о и сложи  в нея подготвения плик крилца, заедно с тавата.
Печи 20 мин. На 200 о , след които намали градусите на 160 и печи още 20 мин. 

 
Приготви тава, която ще събере крилцата да се запекат на 1 ред.
Застели я с лист хартия за печене.
Извади тавата от фурната и внимателно срежи плика за печене. Внимавай да не те изгори парата, която излиза от плика!
Увеличи фурната отново на 200о
Прехвърли крилцата в подготвената тава с хартията за печене. Нареждай ги на 1 ред, едно до друго.
Изсипи малкото останал сос от плика в купа; прибави допълнителната лъжица кетчуп и разбъркай. Тази  задача спокойно можеш да повериш на децата – със сигурност обичат да мажат :)
С тази смес намажи всички крилца и по желание поръси със сусам.
Върни тавата на средна скара във фурната и печи още 10-15 мин. до зачервяването на крилцата.


Извади готовите крилца в затоплени чинии и поднеси на масата с любима гарнитура – подходяща тук е зелена салата. Ако е останал повече сос от печенето – можеш да поднесеш с него. 
 

15 март 2019 г.

Салата от печен лук с орехи и сирене

        Съвсем в края на зимата - салата от печен лук със сирене и орехи. Когато бях дете, много често баба слагаше да се пекат  по няколко глави лук във  фурната на печката, после ги белеше и намачкваше с оцет и олио на салата. В онзи ми житейски период никак не обичах готвен лук и го отделях старателно, но салатата от печен лук ядях :blush:. Естествено с бучка сирене. Сега рядко пека лук във фурната - просто не се сещам, а когато се сетя, салатата е свършила, преди да я документирам:blush:  В последните две години го ползвам и за тези рула от свинско и телешко месо със сушени кайсии и печен лук и още на първите руладини си обещах да добавя "рецептата"  тук.... ей го, стигнах. Е, баба  за балсамико не беше и чувала, но аз харесвам повече салатата с балсамовия оцет.  
Необходими за 2 порции са: 
8 средни глави лук (смесвам видовете - жълт, червен и шалот)
сол 
по 1-2 стръка мащерка и риган 
2 с.л. олио 
1 с.л. оцет
2 с.л. вода 

3 с.л. олио/зехтин 
3 с.л. балсамов оцет 

100 печени едро смлени орехи 
150 г сирене /този път е козе/

Приготвяне
* Печенето на лука става по два начина  (напоследък правя по втория начин) 
- или цели глави, само с почистени мустачета, завити в хартия за печене и след това в алуминието фолио се пекат във фурната на 160* за около час
- или се белят главите лук, цепват се на 4-6 части малко под средата на главата лук, поставят се в плик за печене, посоляват се, прибавят онези първи части - олио, оцет и вода, подправките, завързват се в плика и пекат в загрята фурна на 160* за ок 40-50 мин. - до омекването им. 
* Пликът се срязва - ако лукът не е зачервен, оставя се за още 10 мин. във фурната . 
* Изважда се, охлажда и се намачква с вилицата - съвсем леко, да се разделят люспите.  
* Разпределя се в 2 чинии. 
* Поръсва се с  орехите и сиренето и залива със смесените  балсамов оцет и зехтин. 
* Салатата е по-вкусна охладена за час.  

12 март 2019 г.

Боб с коприва

      Среща на зимата и пролетта :blush: Макар днешният мартенски ден изобщо да не напомня за пролет. В предната публикация обещах, че ако ми се получи бобът с коприва, ще го споделя :) Ами получи се, много добре дори и двете с г-ца Стоева сме много доволни от днешния обяд с различния сготвен боб.  Тя принципно не яде коприва, но каза, че не си личи каква е тревичката вътре :heart_eyes:Ястието не е постно, заради  сланината в него (макар и малко) -  ако искате да е постно (без друго сме във време на пости) може да не слагате сланината в запръжката. 
Продукти
200 г бял боб (зрял фасул :blush:)
2 големи шепи почистени листа коприва :) около 100 г 
1 глава лук 
3-4 стръка пресен лук
1 морков
3 равни  с.л. доматено пюре
1 малка суха червена чушка (може люта)
сол 
по една голяма щипка девесил и джоджен (сухи)
1/2 ч.л. сода за хляб 

3-4 с.л. олио 
1 равна с.л. червен пипер 
100г   сланина (осолена)

Приготвяне
* Бобът се накисва в студена вода за  12 часа. 
* Отцежда се, измива и се слага да се вари с 2л. студена вода. 
* Когато заври се прибавя содата за хляб и вари с нея 10-15 мин. Тук водата пожълтява :) но така излизат онези вещества, които пречат на стомаха след хапването на боб.
* Сменя му се водата и кипва отново с чиста вода за още 10 мин. Може само веднъж да кипнете и смените водата, но аз обикновено го правя 2 пъти. 
* Основното готвене започва със сваряването на боба -  4 пъти повече вода от количеството боб и се поставя  в дълбока тенджера и  (защото кипи, а аз тенджери под налягане не ползвам отдавна) 
* Прибавят се и ситно нарязаните стар и пресен лук, настърганият морков и натрошената на дребно суха червена чушка. 
* Готви се, докато бобът е почти  готов - време е абсурдно да кажа - аз имам боб от едната мама, който увира за час и от другата - за час и половина. А съм случвала на купен, който готвя 3 часа. 
* Когато бобът омекне се прибавя солта. 
* Измитите листа коприва се поставят във вряща вода. Тенджерата с тях се затваря с капак, отмества от котлона и оставя така за 5-6 мин. Отцеждат се листата и изстискват от водата (да не я хвърлите, използвайте я за косата :blush: ) Нарязват се и прибавят към боба в тенджерата. Вари се заедно с боба 4-5 мин. - докато се приготви запръжката. Прибавят се и стритите подправки - джоджен и девесил. 
* Сланината се нарязва съвсем ситно и заедно с червения пипер се счуква в хаванче, или купа. 
* В тиган се загрява олиото. Прибавя се гъстата кашица от червен пипер и счукана сланина, разбърква се за 10-на сек;   след това доматеното пюре -   разбърква се отново  10-15 сек.  
* Към запръжката се прибавят 2-3 черпака от боба, които да я оберат добре от тигана :blush: и всичко се връща обратно в тенджерата. Оставя се да клокне още 5-6 мин. и отстранява от котлона. 



Приготвихте ли лютите чушлета :heart_eyes: 

Ако не искате да правите запръжка, сложете олиото и доматеното пюре  при боба заедно със солта, а кашицата от счукана сланина и червен пипер - заедно с копривата. 

Долната снимка е наличие на пушени ребра в боба :) поставени вътре заедно със солта - да  се готвят заедно поне 15 мин. . 



9 март 2019 г.

Пилешки дробчета с лук на тиган

  
       Пилешки дробчета правя често и по различни начини, но по-бързи и по-вкусни от тези, не бях яла :) Пилешките дробчета на тиган на Тошко.  Да се размажеш от удоволствие! А Тошко и Славка са собствениците на това наистина райско кътче Къща за гости "Горски рай". Когато преди няколко дни се пошегувах, че отиваме за празниците вдън горите Троянски не предполагах колко точно съм го казала :)  
 
     Тук  е паркинга :)  другата част е стръмна, камениста и с голям наклон. Ей го на 
 
и рибарниците с най-вкусната и прясна пъстърва, която сме хапвали.  
      Честно казано толкова вкусна храна, приготвяна от друг човек  за трите дни, които бяхме там - не съм хапвала. И боб с коприва не бях яла, но скоро ще ядем и у дома :) Както ме съветва приятелка - гледай и попивай :) Ако го направя както трябва - ще го видим и тук. 
      Сега за дробчетата :) Както и преди съм казвала, когато се пържат някакви продукти, тиганът не трябва да се препълва, защото продуктите вътре няма да се пържат, а ще се задушат/или варят . Тук хитринката беше, че в тигана (голям и дълбок) се налива почти 1 ч.ч. олио, дробчетата се пържат за кратко време - да се запечатат и мазнината се излива в купичка. Тогава се прибавя лукът и .... хайде започвам с 
продуктите за 1 тиган (който е порция за двама)

400г пилешки дробчета 
2 средни глави лук 
3 с.л. соев сос 
черен пипер и щипка сол 

брашно за овалване 
1 ч.ч. олио за пържене 

Приготвяне
* Лукът се бели и нарязва на филийки. 
* Поръсва се с щипка сол и претрива здраво :) с ръка. След 5 мин. се измива и отцежда. 
* Дробчетата се почистват (винаги има разни ципи по тях), нарязват на 2-3-4 части (в зависимост от големината им) и заливат със студена вода за 10-15 мин. 
* Отцеждат се  в гевгир, или на кухненска хартия. 
* Посоляват се съвсем леко (само щипка с 2 пръста сол), подправят с черния пипер и овалват в брашно. 
* В широк и дълбок тиган се загрява мазнината. Може да пробвате с една по-голяма троха - щом започне да цвърчи, мазнината е готова. 
* Дробчетата се изтръскват от брашното и поставят в загрятата мазнина. 
* Пържат се не повече от 2 мин - когато леко се зачервят се обръщат от другата страна - обръщането е лесно, тъй като плуват свободно в мазнината. 
* Мазнината от тигана се отцежда в купичка (или друг съд) - при дробчетата трябва да остане около 1-2 лъжици мазнина. 
* Прибавя се соевия сос, разбъркват се (по-лесно е вместо да се бъркат, да се "подхвърлят" с приплъзване с тигана - с тиганите със скосено дъно това е много лесно)
* Прибавя се и нарязаният лук и пържи още ок. 3 мин, през които се разбърква няколко пъти (с тигана пак :) става разбъркването). Ако не успявате с тигана да подхвърляте продуктите да се разбъркват, ползвайте лъжица, но внимавайте да не мачкате дробчетата. 
* Пържат се до леко зачервяване на лука - идеята е лукът да остане леко хрупкав, а дробчета - сочни. 

отделеното олио използваме за следващо пържене :) 
Същият тиган се избърсва с кухненска хартия и ползва отново. 

Дробчетата са продукт, който при пържене много пука и пръска всичко наоколо :) Ако това Ви притеснява -ползвайте капак против пръскане (ония мрежестите) Мен ме е страх от изгаряне и ползвам :) 

Ако искате да са по-препържени (долната снимка) пържете с лука малко повече време (5-6 мин.). Те са по желание на авджи Стоев, но след дегустация на двата вида,  мога да кажа, че предпочитаме онези от първата снимка горе  - по-кратко пържените.  

6 март 2019 г.

Пилешки пастет с маслини и манатарки

      У нас е така - като се хареса нещо, се яде до втръсване :) Така и с пилешкия пастет  на Любчето, чиято рецепта малко промених. Децата предложиха да направя с  маслини, пък аз добавих манатарки :) още по-вкусен и ароматен стана от първообраза си.
Продукти: 
500г пилешки дробчета
500г пилешко месо от бутче
2 глави лук (шалот, бял, или воден - търсете някой по-нежен, не обикновения, плосък лук)
150г масло
1 ч.ч. прясно мляко
200мл течна готварска сметана
50 мл коняк /ром
2-3 с.л. бяло вино
1  зърно бахар, щипка индийско орехче, по 1/4 ч.л. черен пипер и мащерка
сол :) на вкус 

250г черни маслини без костилка 
50 г сушена гъба манатарка 

и още 3-4 с.л.   масло

Приготвяне:
* Пилешките дробчета се почистват от ципите и нарязват едро.
* Месото от   бутчета се почиства от кожа  и  нарязва на едро.
* Посоляват се с 1/2 ч.л. сол и заливат с   прясното мляко.
* Разбъркват се и купата с месо и дробчета се прибира в хладилника за няколко(поне 3-4) часа.

* Манатарките се накисват в 50 мл гореща вода.
* Лукът се нарязват съвсем ситно, посолява с щипка сол и задушава с маслото и виното, докато остане на мазнина (ползвайте широка в тенджера с капак)
* Когато се изпари течността се прибавя ситно нарязаните манатарки и отцедените и подсушени от млякото месо и дробчета.
* Разбъркват се два- три пъти и прибавя конякът и отцедената от гъбите вода.
* Съдът, в който се готвят се затваря с капак и така продължава готвенето им.  Степента на котлона е средна -  трябва да врат слабо, не силно. Месото е поело вода от млякото и сега, докато се задушават, те ще си я пуснат.
* Готвят се, докато течността се изпари наполовина - при затворен капак това отнема около 15 мин.
* Прибавя се течната сметана и  подправките - зърното бахар, настърганото индийско орехче, мащерката и черния пипер.
* Оставя се да къкри, докато месото се свари и течността  намали с 1/3 от тази, която е била в момента на наливането на сметаната. :blush:  Изважда се зърното бахар - то е едро и се вижда. 
(копирам от другата публикация за пастета)-----Ако течността изври повече, когато пасирате пастета той ще бъде доста твърд :blush: за рязане с нож, както се казва. А той е сравнително мек продукт.  От няколкото пъти правене вече преценям, че нивото на течността трябва да бъде на нивото на месото в съда за готвене. Но е по-добре да е останала по-малко течност, отколкото пастета да остане рядък - да се разлива.  Консистенцията на прясно смления пастет е с гъстота на кексово тесто :) ама и го обясних. После в бурканчетата ще стегне. Ако ви се вижда гъсто след пасирането -прибавете още малко течна сметана. 
* Тенджерата се отмества от котлона и оставя да се поохлади. 
* Прехвърля се в блендер/чопър, кухненски робот и пасира до гладкост. 

* Прибавят се съвсем ситно нарязаните маслини - имайте предвид, че са солени и не посолявайте много сместа. Не ги режете в чопър/блендер, защото ще си пуснат соковете :) Всичко се разбърква много добре. Тук трябва да се опита за сол и ако трябва - се прибавя. 
* Разпределя се в бурканчета и отгоре залива с  тънък пласт разтопено масло. 

* Този път залях 2 от бурканчетата с вишнево желе - стана вкусно, но си предпочитаме залятия с масло пастет. 


* Прибира се в хладилник да се охлади, преди да започне размазването по филийки. 
* Съхранението - до момента мога да кажа, че издържа така  залят с маслото до 10 дни. 




1 март 2019 г.

Пастет от бял боб с пушена риба

       Много обичам празничните цветове на Коледа и баба Марта :) все са в бяло и червено. За разлика от цвета  днешния пастет, но пък той компенсира с добър вкус. Риба и бобена салата/ пастет от боб винаги са добра комбинация, а тук и с приятния пушен аромат на рибата. Много бързо предястие, или за намазване на филийки (и на резен краставица е вкусно установихме тази вечер), защото и бобът е готов - сварен, и рибата е готова - пушена. Винаги може да си сварите повече боб, когато готвите и отделите, за да направите пастета.  Но варианта с готов, сварен е много удобен :) 

Продукти
400г сварен бял боб 
100г филе от пушена скумрия 
100г пушено филе от сьомга 
50 мл течна готварска сметана 
50 мл олио 
щипка пушен червен пипер 

за украса: 
зелената част на 2-3 стръка пресен лук 
щипка лют пипер на люспи 

Приготвяне
* Бобът се отцежда, измива с чиста вода  и оставя в гевгир за 10-15 мин. да се отцеди добре. 
* Всички продукти се поставят в чопър/блендер и пасират до гладкост. 
* Съхранява се в хладилник в затворена  кутия.
* Преди сервиране се поръсва със ситно нарязан пресен лук, или люспи лют пипер. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...