През последните години маслото гхи е доста популярен продукт. Това се дължи на полезните му свойства, които са в пъти повече от тези на кравето масло. Гхи всъщност е пречистено краве масло, от което е отстранена лактозата, водата и протеините и се състои само от мазнини, които са предимно наситени. Това го прави подходящо за готвене на високи температури. Неговото приложение е не само в кулинарията, но и за детоксикиращи и пречистващи програми. Аз си го правя, тъй като зареждам с по-големи количества в южната ни съседка (тук да намериш хубаво краве масло е трудна мисия), които или съхранявам във фризера, или правя така пречистено и съхранявам в хладилника. Ползвам и за готвене, но в нормални количества, не чак да пържа зеленчуци в него :)
Приготвянето на маслото гхи в домашни условия е лесно и няма нужда да давате грешни пари в магазините за него. По принцип е добре да го правите на водна баня, но ако имате тенджера с дебело дъно - може да ползвате нея и най-ниската степен на котлона. Количества не давам - обикновено правя 1 кг наведнъж - понякога от този килограм излизат 800г, друг път 700г пречистено масло гхи - зависи от качеството на това, което съм купила.
Ето и приготвянето:
В тенджера с дебело (дву-или трислойно дъно) се поставя нарязаното на едри парчета масло. Ако нямате такава тенджера - ползвайте друга за водна баня.
Котлонът се включва на най-ниската степен, докато маслото се разтопи.
Тогава се увеличава с една степен, докато се появят мехурчета от завирането на маслото - тук се виждат отделената лактоза и вода :)
Котлонът се наглася на такава степен, че да ври съвсем тихо - с малки мехурчета. През това време с решетъчна лъжица се обира отделящата се пяна.
Времето за варене е различно - понякога отнема 20 мин, друг път 30-40.
Пяната се обира през цялото време и се вари, докато течността стане прозрачно-кехлибарена и аромата на масло става все по-наситен :)
Тук трябва да се хване точния момент, защото ако оставите по-дълго готовото масло на котлона, може да замирише на прегоряло.
Не трябва да има никаква бяла смес в готовото гхи - на дъното остават малки бели топчета от лактозата, които после ще се прецедят.
Тенджерата се отмества от котлона и оставя да се поохлади.
На буркан, или кутия се поставя парче тензух, закрепено с ластик и сместа се налива през него, за да се прецеди - белите остатъци от лактозата са съвсем малко, но така няма да влязат при чистото масло.
Оставя се да се охлади напълно, преди да се затвори с капак.
Трайността му е ..... много голяма. Повече от 3-4 месеца не ми се е случвало да се задържи, но казват, че както и меда, пречистеното масло трае с години.
Приготвянето на маслото гхи в домашни условия е лесно и няма нужда да давате грешни пари в магазините за него. По принцип е добре да го правите на водна баня, но ако имате тенджера с дебело дъно - може да ползвате нея и най-ниската степен на котлона. Количества не давам - обикновено правя 1 кг наведнъж - понякога от този килограм излизат 800г, друг път 700г пречистено масло гхи - зависи от качеството на това, което съм купила.
Ето и приготвянето:
В тенджера с дебело (дву-или трислойно дъно) се поставя нарязаното на едри парчета масло. Ако нямате такава тенджера - ползвайте друга за водна баня.
Котлонът се включва на най-ниската степен, докато маслото се разтопи.
Тогава се увеличава с една степен, докато се появят мехурчета от завирането на маслото - тук се виждат отделената лактоза и вода :)
Котлонът се наглася на такава степен, че да ври съвсем тихо - с малки мехурчета. През това време с решетъчна лъжица се обира отделящата се пяна.
Времето за варене е различно - понякога отнема 20 мин, друг път 30-40.
Пяната се обира през цялото време и се вари, докато течността стане прозрачно-кехлибарена и аромата на масло става все по-наситен :)
Тук трябва да се хване точния момент, защото ако оставите по-дълго готовото масло на котлона, може да замирише на прегоряло.
Не трябва да има никаква бяла смес в готовото гхи - на дъното остават малки бели топчета от лактозата, които после ще се прецедят.
Тенджерата се отмества от котлона и оставя да се поохлади.
На буркан, или кутия се поставя парче тензух, закрепено с ластик и сместа се налива през него, за да се прецеди - белите остатъци от лактозата са съвсем малко, но така няма да влязат при чистото масло.
Оставя се да се охлади напълно, преди да се затвори с капак.
Трайността му е ..... много голяма. Повече от 3-4 месеца не ми се е случвало да се задържи, но казват, че както и меда, пречистеното масло трае с години.