Време е да продължа
рибната тематика , а това рибно филе отлежава трети ден в опит да споделя приготвянето му и тук. Не че е трудно или дълго, но когато нещо не върви, няма как да го побутнеш дори. Имах много гаден край на седмицата. Не, не се оплаквам, че направих беля; шило в торба не седи, здраве да е. Ама се чудя как в една седмица емоциите ми бяха и на мах нагоре и някъде в дупката (искрено и лично). Като за начало попаднах в професионалната кухня на Метро Академия, което си е удоволствие за мен. Не само да видя професионална такава (защото в някои ресторанти това, което съм виждала няма нищо общо с професионалната), ами и заедно с група млади хора
на годините на моето девойче да наблюдаваме как работят майсторите -
Валери Нешов, Веселина Славчева и Ваня.
Това беше на
Фестивала на здравословното готвене, организирано от Крок-пот и Валери Нешов, където желаещите можеха да видят как може да се сготви здравословно и вкусно - лично на мен частта с рибите и месата ми беше най-интересна :)) Но пък и плодово-зеленчуковата част също не беше за изпускане, особено красотите, които майстора на карвинг-изкуството
Веселина Славчева сътвори с ръцете си.
Нежно и изискано, а? Стилно, семпло и елегантно поднесено в чинията, не като моите натруфени. Е, майсторите са си майстори. Аз съм си аматьор :)) любител; някой ден може и да се науча.
И тъй като се включих в забавната част да готвим заедно, не мога да не покажа хубавите снимки, които
Михаил Михайлов направи на
глиганското ми "салтимбока", което приготвих аз в
slowcooker - а.
Повече за здравословното готвене с
уредите на пара и Крок-пот може да прочетете тук, ако имате желание. Лично аз на пара не ще готвя скоро, но за
Крок-пот-а съм признала, че ми е най-големия помощник в кухнята. Всъщност единствения, който готви вместо мен.
Да се върна на рибката.
От чисто любопитство купих едни филета риба, чийто етикет звучеше така: "Обезледено филе от херинга". Оказа се, че след размразяване на рибата от около 600 гр. имах не повече от 30 мл. вода.
Малко по-късно през почивния ден за фон по тв вървеше Фиеста, а като по поръчка излъчиха и епизод от "Полуостровът на съкровищата", където майстор Валери Нешов беше тръгнал да търси историята на смилянския боб. Истинския; не онзи, на чиито пакети пише "Произведено в Китай".
Реших, че това ще бъде рибката, нарязах на парчета, посолих и започнах да правя картофените ленти...... първо от сурови картофи. След няколко минути имах продукция за половин тенджера картофена супа. После от леееко сварени картофи..... След още няколко минути имах продуктите за още половин тенджера картофена супа. В крайна сметка отново се върнах към суровите картофи, намерих 2-3 подходящо големи и с хубава цилиндрична форма и получих една тава с ленти. Достатъчни за три филета риба :))) И още продукти за картофена супа :)) За да не ставам досадна на фамилията с толкова супа, реших, че онази част, с полусварените картофи ще стане идеална за картофените рьощи със спанак, които пак бях видяла в предаването. Е, не със спанак, но пък нали знаете, че наскоро прибрах едно добро количество мечи лук във фризера
Необходими продукти за 3 порции:
3 филета риба (~ 500-600 гр. чисто тегло. В оригинал рибата беше филета от лаврак, с кожа)
3 големи картофа
листа босилек (лимонов, разбира се :)), но в оригинал рецептата е с листа мента. Тук обаче съвсем отговорно декларирам, че бих я харесала повече рибата със салвия :)) царицата на билките, нали? малко е силна, но я харесваме и смятам с нея да направя следващия път.
сол, черен/шарен пипер, малко мазнина за пържене
За 3 бр. рьощи (хрупкава картофена палачинка по швейцарски) :
3 картофа
300 г. спанак (но тези горните са с мечи лук)
200 г. крема сирене
черен/шарен пипер, сол, 1-2 скилидки чесън, мазнина
Приготвяне:
* Филетата риба се подсушават и нарязват на парчета. Колкото по-малки, толкова по-лесно ще се завиват с картофените ленти. Моите бяха около 5/6 см.
* Поръсват се с черен пипер, сол.
* С белачката за картофи, като се върти по обиколката на зеленчука, се правят картофените ленти. Както вече писах, цяло щастие е, ако се получат от първи път.
* На всяко парче се поставя листо/две от подправката и се завива внимателно в картофената лента. Последните парчета - вече не толкова внимателно. Ако се налага - завиват се в две ленти; ако някъде се отчупи парче от лентата - замаскира се положението, като се закрепя там някъде
* Подготвят се всички парчета, защото пърженето е много за кратко.
* Готовите парчета се запържват от двете страни за по 30-40 сек. в загрята мазнина.
* И тук, ако тиганът е с огнеупорна дръжка се премества заедно с рибата в загрята на 200* фурна и пече около 15 мин. (до зачервяване на картофите). Но тъй като моите тигани са все с не-огнеупорни дръжки, прехвърлих рибата в тава, върху хартия за печене. Която от своя страна може да бъде заменена от малко мазнина в тавата.
Приготвяне на рьощите:
* Картофите се варят до полуготовност. Т.е. трябва да остане достатъчно твърд, но не и суров.
* Спанакът се бланшира във вряща вода ( с лъжичка сол и лъжичка захар в нея) за 1 мин. и веднага изважда в купа с ледено студена вода (за да си запази ярко-зеления цвят, за справка -
шареното руло ) Отцежда се; изстисква от водата и нарязва на ситно, заедно със скилидката чесън. (тъй като тук е левурда, скилидката чесън е пропусната)
* Охладените картофи се настъргват на средно ренде, посоляват се.
* Загрява се тиган с незалепващо покритие, поставят се 3 ринга*** и се пълнят последователно с: картофи, спанак, крема сирене и най-отгоре се завършва отново с пласт картофи. Всеки пласт се притиска добре. Когато се зачерви от едната страна, се обръща да се запържи и от другата.
* Следва аранжиране - няколко парчета сочно рибно филе във фина, хрупкава коричка, рьощи, зелено листенце за цвят и няколко парчета лимон за вкус :)
*** За ринга. Съвсем нормално е във всеки дом да няма набор от различни рингове. Някъде назад съм писала, че за оформяне на разни предястия ползвам срязани PVC бутилки от минерална вода или сок, които са с гладка повърхност, за да може да се извадят лесно след приготвянето на изделието. Тук обаче тази имитация не върви да се нагрява, заради материала, а аз (и сигурно не само аз) имам само 1 ринг с диаметър 6-7 см. Така и не можах да убедя Мише, че ми трябват поне по 4 бройки от вид.
Освен, че рьощите със спанака могат да се направят едно след друго (което ще бъде упражнение бавно), може да се използват и еднократни форми за малки кексчета от алуминиево фолио - те са достатъчно здрави, за да издържат на топлинната обработка и притискането на продуктите, при оформянето им, докато са в тигана. За целта с тънък, остър нож или връх на ножица се изрязва дъното на алуминиевите формички. Това е
***И ако все пак прекалите с оформянето на картофите, лентите и се чудите какво да правите с остатъците, ето печения чипс Ани на Жоро, който е много мързелив, но пък вкусен.