ПП: Горната снимка е от Фестивала на здравословното хранене, организиран от Крок-пот и майстор Валери Нешов .
Авторът и Дарин Стойков от fkusno-тийския блог внимателно отдели няколко пържоли за фотосесия, преди да се заеме с дегустацията им.
Авторът и Дарин Стойков от fkusno-тийския блог внимателно отдели няколко пържоли за фотосесия, преди да се заеме с дегустацията им.
В руските ЖЖ някои момичета направиха, къде успешно, къде не..... На сайта на Гответе с мен пък Юлка е направила категория 10 рецепти от ....
И на мен отдавна ми се върти в потъмнялата вече глава. Първо си мислех да направя извадка и да подбера любими.... но Нова година, нов акъл :) днес реших, че ще бъдат нови. Поне в по-голямата си част, или докато не ........ запецна.
По непонятни за мен причини веднага реших, че първите 10 ще бъдат постни. Май в последните седмици месото наистина ми дойде в повече. Помислих, помислих но......явно първи януари не е най-подходящия ден за мислене.
Не ми провървя с постната идея по две причини: първо бях сложила да правя Салтимбока с ...... глиганско в Крок-пот-а и второ: чакаше ме известно количество глиганско за почистване и прибиране във фризер. Съвсем наложително е да започна проекта с
Не ми провървя с постната идея по две причини: първо бях сложила да правя Салтимбока с ...... глиганско в Крок-пот-а и второ: чакаше ме известно количество глиганско за почистване и прибиране във фризер. Съвсем наложително е да започна проекта с
И разбира се това не е класическа Салтимбока (с телешко месо, че тя и на Драго е със свинско гледам). Но щом има салвия, прошуто и добрия заместител на Марсала - бяло вино, подсилено с коняк, поредната вариация на тема Салтимбока с глиган се получи чудесна на вкус. Наскоро прибрах едно месо от рибица на глиган, етикетирано; точно за тази цел; отдавна девойчето искаше от "онези мръвки, дето са с парче лимонче в тях". И тъй като първия ден от новата година скоро ще отмине - предлагам
Продукти за 3 порции:
~700 гр. филе от глиган (12 малки пържолки рибица)
12 резена прошуто
листа салвия
60 гр. масло + 60 мл зехтин
40-50 мл бяло вино
40-50 мл бяло вино
120 мл бяло, ароматно бяло вино и 30 мл коняк
60-70 мл топла вода
сол, черен пипер, брашно
Приготвяне:
* Пържолките се начукват между два пласта свежо фолио, но не се изтъняват много. Пържолките ги споменавам умалително, защото филето (това, което имам) не е голямо, като от контрафилето, което се продава в магазините. Една пържола е с големина на пакетче "Тайлол хот" (извинете, но такова имам пред себе си в момента :)))
* Посоляват се, подправят с черен пипер, поръсват се с малката част от виното; 1-2 лъж. зехтин и оставят в хладилник да престоят около час.
* След като се извадят всяко парче месо се покрива с резен прошуто, 1-2 листа салвия, поставя се отгоре 1/2 тънък резен лимон и забожда - като с игла за шиене - с клечка за зъби.
* Така приготвените парчета месо се овалват добре в брашно и запържват до бледо зачервяване (2 мин. ) в загрятите в широк тиган масло и зехтин с лимона надолу.
*** Изваждат се в тава, заливат с втората част на виното, коняка и водата, завиват се с фолио и пекат в загрята фурна първо на 220* за 10 мин; след това за 30 мин. на 180* . Задушаването се налага заради сравнително жилавото дивечово месо. Вярно, че е рибица, но и трябва и малко задушаване.
*** Приготвяне в Crock-Pot : След като се поставят запържените пържоли в керамичния съд на уреда, налива се виното, водата и коняка (количеството течност трябва да стига на половината от нивото на месото) затваря се капака и включва на режим ІІ -"high " за 4ч. С ръка на сърцето обаче си признавам, че отворих на 3.5 ч. и изключих уреда. Месото беше достатъчно крехко, а от брашното - соса не е съвсем бистър. Така че отчитам време за печене следващия път - 3.5ч. на ІІ степен.
ПП: По време на готвенето не е пострадало нито едно от горните четирикраки.
Много добре знам, че не във всеки дом има глиганско. Месото му е по-близко с телешко или говеждо, отколкото със свинско (по мое мнение) и всяка една рецепта от тук написаните за глиган може да бъде приготвена с телешко месо. НО ! на първата снимка месото е рибица от глиган, доставена от МЕТРО.
ПП: По време на готвенето не е пострадало нито едно от горните четирикраки.
Много добре знам, че не във всеки дом има глиганско. Месото му е по-близко с телешко или говеждо, отколкото със свинско (по мое мнение) и всяка една рецепта от тук написаните за глиган може да бъде приготвена с телешко месо. НО ! на първата снимка месото е рибица от глиган, доставена от МЕТРО.
Дивечовото месо е сред месата с най-ниско съдържание на мазнини. То е с най-високо съдържание на L-карнитин, който спомага за по-бързо топене на мазнините при спортуване.
Месото от дивите птици и животни поради особения им начин на хранене и живот е твърдо и жилаво. Те притежават силно развита мускулатура и почти никакви мазнини и ако месото не е съхранявано и приготвено по правилен начин, месото от дивеч е сухо.
Честита Нова Година, Пепи! Здраве, радост и берекет в дома ти да има!
ОтговорИзтриванеЗа много години! Много здраве и радост в семейството!
ОтговорИзтриванеИдеята е чудесна! Завършиш ли я - ще я представя в БЛОГОВОДИТЕЛ (ако нямаш против) в категорията ИЗБРАНО.
Поздрави!
За много години, Пепи! Живи и здрави, много щастливи!
ОтговорИзтриванеСтрашно ме изкушаваш с тези дивечови рецепти, но....салвията от мен, а дивечът от теб:)
Успешна, щастлива и благодатна да е новата година за цялото семейство, Пепи! Ще изпробвам рецептата, но с телешко. Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеПеп, добре че си се отказала от постните ястия :)
ОтговорИзтриванеТвоите мръвки са най-апетитното нещо, което гледам в блоговете!
И мен ме причисли към девойчето за "онова месо с лимончето"
И да се обадиш следващия път, когато го готвиш!
Поздравления за доставчика на глиганско и много точен мерник през цялата година!
На теб много здраве, поводи за усмивки, обичта на любимите ти хора и ...още по-прекрасни и вкуси идеи в блога ти!
А на децата много късмет!!!!!!!
Прегръдки!!!
Честита нова година , Пепи!
ОтговорИзтриванеМного здраве и късмет!
Пепи, много вкусно :) дивеч не съм готвила до сега, а във фризера ми има един пакет глиганско :) ще се престраша най-накрая :)
ОтговорИзтриванеХубава първа седмица от Новата година!
Да е честита новата година ,Пепи на теб и семейството ти!Да сте здрави и щастливи!
ОтговорИзтриванеМного апетитни порции си представила-имаш ловджия-ядеш глиганско....
Успешна нова седмица!
Благодаря, Светле!
ОтговорИзтриванеЧеситта Нова година и на теб, здрава и добра да е!
За много години, Ильо! Дано да довърша, това е тест за последователността ми :)
ЗА много години, Траяна! Съгласна съм, имаме сделка :)
Благодаря, Еви, спорна и добра да е годината и за теб. Ти знаеш, че всяко глиганско може да се смени с телешко месо, но ще се допълня и горе.
Дани, благодаря ти! Радвам се, че ме подкрепяш в месната идея :) Обещавам на следващата среща да предупредя, че мезето е дивечово. :)
Благодаря, Нели! Честита Нова година и на теб!
Зори, ама ти много добре го съхраняваш това глиганско :) Чакам да го видя в готов вид вече. НО ако не си готвила до сега глиган - по-добре избери задушено.
Благодаря, Живе! И вие да сте живи и здрави!
Права си :) каквото си има човек...
Хубава седмица, дами!
Пепи, успех с проекта!
ОтговорИзтриванеАз ще ти направя баница, ама ти ще ми донесеш ли от това???
За много години Пепи! Здраве и късмет през Новата година.
ОтговорИзтриванеУспех на проекта! Началото е супер, обещавам да следя и продължението ;)
Хубава седмица и на теб!
Честита Нова Година!!!
ОтговорИзтриванеМного здраве, щастие и късмет! И нека вдъхновението винаги е с теб!!!
Честита Нова 2012 година, Пепи!
ОтговорИзтриванеСтрахотна идея и убедена съм, че ще бъде изпълнена с чудесни рецепти.
Впечатляващ старт и с пожелания за здраве, късмет и вдъхновение, много щастие и сбъднати мечти, Диана
Илианка, благодаря за подкрепата! Обещавам... срещу парче такава баница!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Дианка! Началото е ... :) като начало :)обещаващо.
Вил, благодаря ти. Честита и успешна Нова година и на теб!
Благодаря, Диди! Здрава да е годината, другото ще се нареди само.
Ох, Пепи, и на глиганчето не му простихте :))
ОтговорИзтриванеЧудесно изглежда месцето, макар че няма да намеря скоро глиганско, половинът не се брои :))
Хихихихи Инче, добре, че не чете по блоговете половинът ти :)))
ОтговорИзтриванеПепи, честита Нова година! С пожелания за много радост, здраве, обич и късмет на теб и на любимите ти хора!
ОтговорИзтриванеУспех с проекта! Началото му поне е страхотно. Досега не съм готвила дивеч, но на една порция от твоето глинаско няма да се намръщя :).
Пепи,много вкусно се е запекло месцето,а и с бавното готвене сигурно е още по-крехко!
ОтговорИзтриванеАко беше реализирала постната поредица щеше да ни хвърлиш в притеснение да не би да си претърпяла някаква необичайна новогодишна метаморфоза :).
Сега поне сме си сигурни,че си невредима и в пълна кондиция,бравос!
Прегръдки!
Като вие не щете с Мишо да дойдете,ще взема аз да се домъкна до СЗ. Целувам ви и много ви обичам и двамата.Наздраве и щастлива Нова 2012.
ОтговорИзтриванеЗа много години!Спорна и щастлива 2012-а!
ОтговорИзтриванеСалтимбока с филе от глиган...Добре започваш проекта,Пепи!...Успех!
Честита Нова Година,Пепи!
ОтговорИзтриванеБъдете живи и здраве ти и цялото ти семейство. Нека новата година е по-богата и щастлива от предходната,изпълнена само с положителни емоции.
Идеята ти е много интересна,а старта с глиганското е оригинален. Както и всичко останало при теб.
Пожелавам ти още много публикации и последователи и не изневерявай на непринудения си и оригинален стил на поднасяне на рецептите ти.
С огромно удоволствие ще те навестявам и през тази година и се надявам един ден да достигна и твоите върхове. Имам още път да извървя и както се казва чувал сол да изям,докато добия майсторството на много от вас!
Честита Нова Година Пепи!
ОтговорИзтриванеДа сте здрави,късметлии, да ви е пълна къщата и много смях да се разнася от нея!
Пожелавам ти все така да си вдъхновение за много хора!
Прегръщам те:*)
Честита нова 2012г. Здраве и късмет на теб и семейството.
ОтговорИзтриванеПроекта е страхотен, но сега откъде ще търся глиган, освен да идвам, все нещичко ще се намери за мен. :)
Мира, Ели, Кате, Диди,
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви! Честита и здрава да е Новата година и за вас!
Нинка, благодаря и на теб! Честита и благодатна да е за твоето семейство Новата година! Благодаря и за оценката, но ....върховете винаги са много напред :) Всеки ден се учим и благодарение на интернет-кулинарията и аз научих доста неща.
Йоли, ама крайно време е да попътуваш насам, че тези дни едни мисли ги сполетяваха твоите пернати :))) Прегръдки и целувки и от нас!
Роси, вече съм убедена, че правилно съм избрала с кои 10 да започна :) и че съм добре след празниците. Иначе трябваше да сменям името на блога, а :)) Крехко... беше, да :)
Поздрави и хубава първа работна седмица!
Честита 2012-а, Пепи!
ОтговорИзтриванеАко ми попадне дивеч, или ме налетят месоядни гости, знам къде да търся рецепти :Р
Сърдечни поздрави :*
Честита Нова година!Успех във всички начинания!Все така ни радвай с интересни и традиционни рецепти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Георги! Честита и успешна да е и на теб!
ОтговорИзтриванеПоздрави и на теб, самодИвке и Честита да е Новата година! Възползвай се, щом ти се налага :)
Пепи, страхотно изпълнение отново!Много красиви и ароматни снимки!Поста отново пълен с емоции!
ОтговорИзтриванеЖелая ти много здраве и безброй радостни мигове на теб и любимото ти семейство!
понеже имам глиганско непременно ще го приготвя това у дома!
Прегръдки!
Това облещеното по горе много страховито :Р
ОтговорИзтриванеИначе печено изглежда вкусно да му се невиди :Р