1 януари 2012 г.

Опит за реализация на идея или Проект 10 рецепти с.............

       ПП:   Горната снимка е от Фестивала на здравословното хранене, организиран от Крок-пот и майстор Валери Нешов
      Авторът и   Дарин Стойков от fkusno-тийския блог внимателно отдели няколко пържоли за фотосесия,  преди да се заеме с дегустацията им.



      В руските ЖЖ някои момичета направиха, къде успешно, къде не..... На сайта на Гответе с мен  пък Юлка е направила  категория 10 рецепти от .... 
     И на мен  отдавна ми се върти в потъмнялата вече глава. Първо си мислех да направя извадка и да подбера любими.... но Нова година, нов акъл   днес реших, че ще бъдат нови. Поне в по-голямата си част, или докато не ........ запецна.

     По непонятни за мен причини веднага реших, че първите 10 ще бъдат постни. Май в последните седмици месото наистина ми дойде в повече. Помислих, помислих но......явно първи януари не е най-подходящия ден за мислене. 
Не ми провървя с постната идея по две причини: първо бях сложила да правя Салтимбока с ...... глиганско  в Крок-пот-а и второ: чакаше ме известно количество глиганско за  почистване и прибиране във фризер.  Съвсем наложително е да  започна проекта с

10 рецепти с дивеч

И разбира се това не е класическа Салтимбока (с телешко месо, че тя и на Драго е със свинско гледам). Но щом има салвия, прошуто и добрия заместител на Марсала - бяло вино, подсилено с коняк,  поредната вариация на тема Салтимбока  с глиган се получи чудесна на вкус. Наскоро прибрах едно месо от рибица на глиган, етикетирано; точно за тази цел; отдавна девойчето искаше от "онези мръвки, дето са с парче лимонче в тях".  И тъй като първия ден от новата година скоро ще отмине  - предлагам



Вариация на тема Салтимбока........  с глиган.

 Продукти за 3 порции: 

~700 гр. филе от глиган  (12 малки пържолки рибица) 
12 резена прошуто 
листа салвия 
60 гр. масло + 60 мл зехтин
40-50 мл бяло вино 
120 мл бяло, ароматно бяло вино и 30 мл коняк
60-70 мл  топла вода
сол, черен пипер, брашно
1 лимон



Приготвяне: 
* Пържолките се начукват между два пласта свежо фолио, но не се изтъняват много. Пържолките ги споменавам умалително, защото филето (това, което имам) не е голямо, като от  контрафилето, което се продава в магазините.  Една пържола е с големина на пакетче "Тайлол хот" (извинете, но такова имам пред себе си в момента :)))
* Посоляват се, подправят с черен пипер, поръсват се с малката част  от виното; 1-2 лъж. зехтин  и оставят в хладилник да престоят около час. 
*  След като се извадят всяко парче месо се покрива с резен прошуто, 1-2  листа салвия, поставя се отгоре 1/2  тънък резен лимон и забожда - като с игла за шиене - с клечка за зъби.
* Така приготвените парчета месо се овалват добре в брашно и запържват до бледо зачервяване (2 мин. )  в загрятите в широк тиган  масло и зехтин  с лимона надолу. 
* Обръщат се и запържват за толкова и от  другата страна.  

 
*** Изваждат се в тава, заливат с втората част на виното, коняка и водата, завиват се с фолио и пекат в загрята фурна първо на 220* за 10 мин; след това за 30 мин. на 180* . Задушаването се налага заради сравнително жилавото дивечово месо. Вярно, че е рибица, но и трябва и малко задушаване. 
*** Приготвяне в Crock-Pot : След като се поставят запържените пържоли в керамичния съд на уреда, налива  се виното, водата и коняка (количеството течност трябва да стига на половината от нивото на месото) затваря се капака  и включва на режим ІІ -"high " за 4ч.  С ръка на сърцето обаче си признавам, че отворих на 3.5 ч.  и изключих уреда. Месото беше достатъчно крехко, а от брашното - соса не е съвсем бистър.  Така че отчитам време за печене следващия път - 3.5ч. на ІІ степен.



ПП: По време на готвенето не е пострадало нито едно от горните четирикраки.


Много добре знам, че не във всеки дом има глиганско. Месото му е по-близко с телешко или говеждо, отколкото със свинско (по мое мнение) и всяка една рецепта от тук написаните за глиган може да бъде приготвена с телешко месо.  НО ! на първата снимка месото е  рибица от глиган, доставена от МЕТРО.


Дивечовото месо е сред месата с най-ниско съдържание на мазнини. То е  с най-високо съдържание на L-карнитин, който спомага за по-бързо топене на мазнините при спортуване.
Месото от дивите птици и животни поради особения им начин на хранене и живот е твърдо и жилаво. Те притежават силно развита мускулатура и почти никакви мазнини и ако месото не е съхранявано и приготвено по правилен начин, месото от дивеч е сухо.

29 коментара:

  1. Честита Нова Година, Пепи! Здраве, радост и берекет в дома ти да има!

    ОтговорИзтриване
  2. За много години! Много здраве и радост в семейството!
    Идеята е чудесна! Завършиш ли я - ще я представя в БЛОГОВОДИТЕЛ (ако нямаш против) в категорията ИЗБРАНО.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. За много години, Пепи! Живи и здрави, много щастливи!
    Страшно ме изкушаваш с тези дивечови рецепти, но....салвията от мен, а дивечът от теб:)

    ОтговорИзтриване
  4. Успешна, щастлива и благодатна да е новата година за цялото семейство, Пепи! Ще изпробвам рецептата, но с телешко. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Пеп, добре че си се отказала от постните ястия :)
    Твоите мръвки са най-апетитното нещо, което гледам в блоговете!
    И мен ме причисли към девойчето за "онова месо с лимончето"
    И да се обадиш следващия път, когато го готвиш!
    Поздравления за доставчика на глиганско и много точен мерник през цялата година!
    На теб много здраве, поводи за усмивки, обичта на любимите ти хора и ...още по-прекрасни и вкуси идеи в блога ти!
    А на децата много късмет!!!!!!!
    Прегръдки!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Честита нова година , Пепи!
    Много здраве и късмет!

    ОтговорИзтриване
  7. Пепи, много вкусно :) дивеч не съм готвила до сега, а във фризера ми има един пакет глиганско :) ще се престраша най-накрая :)
    Хубава първа седмица от Новата година!

    ОтговорИзтриване
  8. Да е честита новата година ,Пепи на теб и семейството ти!Да сте здрави и щастливи!
    Много апетитни порции си представила-имаш ловджия-ядеш глиганско....
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Светле!
    Чеситта Нова година и на теб, здрава и добра да е!

    За много години, Ильо! Дано да довърша, това е тест за последователността ми :)

    ЗА много години, Траяна! Съгласна съм, имаме сделка :)

    Благодаря, Еви, спорна и добра да е годината и за теб. Ти знаеш, че всяко глиганско може да се смени с телешко месо, но ще се допълня и горе.

    Дани, благодаря ти! Радвам се, че ме подкрепяш в месната идея :) Обещавам на следващата среща да предупредя, че мезето е дивечово. :)

    Благодаря, Нели! Честита Нова година и на теб!

    Зори, ама ти много добре го съхраняваш това глиганско :) Чакам да го видя в готов вид вече. НО ако не си готвила до сега глиган - по-добре избери задушено.

    Благодаря, Живе! И вие да сте живи и здрави!
    Права си :) каквото си има човек...

    Хубава седмица, дами!

    ОтговорИзтриване
  10. Пепи, успех с проекта!
    Аз ще ти направя баница, ама ти ще ми донесеш ли от това???

    ОтговорИзтриване
  11. За много години Пепи! Здраве и късмет през Новата година.
    Успех на проекта! Началото е супер, обещавам да следя и продължението ;)
    Хубава седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  12. Честита Нова Година!!!
    Много здраве, щастие и късмет! И нека вдъхновението винаги е с теб!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Честита Нова 2012 година, Пепи!
    Страхотна идея и убедена съм, че ще бъде изпълнена с чудесни рецепти.
    Впечатляващ старт и с пожелания за здраве, късмет и вдъхновение, много щастие и сбъднати мечти, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Илианка, благодаря за подкрепата! Обещавам... срещу парче такава баница!

    Благодаря ти, Дианка! Началото е ... :) като начало :)обещаващо.

    Вил, благодаря ти. Честита и успешна Нова година и на теб!

    Благодаря, Диди! Здрава да е годината, другото ще се нареди само.

    ОтговорИзтриване
  15. Ох, Пепи, и на глиганчето не му простихте :))
    Чудесно изглежда месцето, макар че няма да намеря скоро глиганско, половинът не се брои :))

    ОтговорИзтриване
  16. Хихихихи Инче, добре, че не чете по блоговете половинът ти :)))

    ОтговорИзтриване
  17. Пепи, честита Нова година! С пожелания за много радост, здраве, обич и късмет на теб и на любимите ти хора!
    Успех с проекта! Началото му поне е страхотно. Досега не съм готвила дивеч, но на една порция от твоето глинаско няма да се намръщя :).

    ОтговорИзтриване
  18. Пепи,много вкусно се е запекло месцето,а и с бавното готвене сигурно е още по-крехко!
    Ако беше реализирала постната поредица щеше да ни хвърлиш в притеснение да не би да си претърпяла някаква необичайна новогодишна метаморфоза :).
    Сега поне сме си сигурни,че си невредима и в пълна кондиция,бравос!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  19. Като вие не щете с Мишо да дойдете,ще взема аз да се домъкна до СЗ. Целувам ви и много ви обичам и двамата.Наздраве и щастлива Нова 2012.

    ОтговорИзтриване
  20. За много години!Спорна и щастлива 2012-а!
    Салтимбока с филе от глиган...Добре започваш проекта,Пепи!...Успех!

    ОтговорИзтриване
  21. Честита Нова Година,Пепи!
    Бъдете живи и здраве ти и цялото ти семейство. Нека новата година е по-богата и щастлива от предходната,изпълнена само с положителни емоции.
    Идеята ти е много интересна,а старта с глиганското е оригинален. Както и всичко останало при теб.
    Пожелавам ти още много публикации и последователи и не изневерявай на непринудения си и оригинален стил на поднасяне на рецептите ти.
    С огромно удоволствие ще те навестявам и през тази година и се надявам един ден да достигна и твоите върхове. Имам още път да извървя и както се казва чувал сол да изям,докато добия майсторството на много от вас!

    ОтговорИзтриване
  22. Честита Нова Година Пепи!
    Да сте здрави,късметлии, да ви е пълна къщата и много смях да се разнася от нея!
    Пожелавам ти все така да си вдъхновение за много хора!
    Прегръщам те:*)

    ОтговорИзтриване
  23. Честита нова 2012г. Здраве и късмет на теб и семейството.
    Проекта е страхотен, но сега откъде ще търся глиган, освен да идвам, все нещичко ще се намери за мен. :)

    ОтговорИзтриване
  24. Мира, Ели, Кате, Диди,
    Благодаря ви! Честита и здрава да е Новата година и за вас!

    Нинка, благодаря и на теб! Честита и благодатна да е за твоето семейство Новата година! Благодаря и за оценката, но ....върховете винаги са много напред :) Всеки ден се учим и благодарение на интернет-кулинарията и аз научих доста неща.

    Йоли, ама крайно време е да попътуваш насам, че тези дни едни мисли ги сполетяваха твоите пернати :))) Прегръдки и целувки и от нас!

    Роси, вече съм убедена, че правилно съм избрала с кои 10 да започна :) и че съм добре след празниците. Иначе трябваше да сменям името на блога, а :)) Крехко... беше, да :)
    Поздрави и хубава първа работна седмица!

    ОтговорИзтриване
  25. Честита 2012-а, Пепи!
    Ако ми попадне дивеч, или ме налетят месоядни гости, знам къде да търся рецепти :Р
    Сърдечни поздрави :*

    ОтговорИзтриване
  26. Честита Нова година!Успех във всички начинания!Все така ни радвай с интересни и традиционни рецепти!

    ОтговорИзтриване
  27. Благодаря, Георги! Честита и успешна да е и на теб!

    Поздрави и на теб, самодИвке и Честита да е Новата година! Възползвай се, щом ти се налага :)

    ОтговорИзтриване
  28. Пепи, страхотно изпълнение отново!Много красиви и ароматни снимки!Поста отново пълен с емоции!

    Желая ти много здраве и безброй радостни мигове на теб и любимото ти семейство!
    понеже имам глиганско непременно ще го приготвя това у дома!

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  29. Това облещеното по горе много страховито :Р
    Иначе печено изглежда вкусно да му се невиди :Р

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...