Каква по-подходяща рецепта за рожден ден на старшия канибал в къщи от глиганска :)) Но този път глигана е в по-различен сос; сметанов с горчица.
Неоспорим факт, след толкова проби с глиганското е, че трябва да бъде много добре задушено месото, но всеки път се оказва, че е с червено вино, лук и/или някакви зеленчуци.
Това със сметаната отдавна го замислях, ясно ми беше само, че трябва да сваря предварително месото. Пък какво ще се получи - не се знае; единствено ме успокояваше мисълта, че девойчето обича сметанови сосове.
Е, всички го харесахме. Сочно и крехко месо, с нежен бял сос. И предложение № 8 от Проект 10 ястия с дивеч. И може да се изпълни с телешко месо, което също е достатъчно сухо.
Ако някой е обърнал внимание, повече ми рецепти са за 5 до 7-8 порции.
Но има едни такива ястия, които заради времето на приготвяне (макар и не под наблюдение) не си струват готвенето за двама души. Затова пък много от тях се замразяват успешно - в кутии, на порции. А това, че големината на порцията може да бъде различна, е съвсем друг въпрос
Продукти за 5-6порции:
~ 1.5 кг. месо от глиган
2 зърна бахар, 10-на зърна черен пипер, сол
2 моркова, връзка магданоз
~250 гр. гъби
50 гр. масло
250 мл. готварска сметана
2 пълни с.л. горчица
150 мл бяло вино
2 с.л. царевично нишесте (или препечено брашно)
сол (вече съвсем малко, колкото за сметаната)
Приготвяне:
* Месото се нарязва на едри късове, поставя в студена вода и вари 10-15 мин. след кипването.
* Изхвърля се водата, измива се мосото и отново се повтаря същата процедура.
* На третото кипване във водата (не повече от 1.5л.) се поставят бахара, черния пипер, солта, почистените и нарязани на едро моркови и връзката магданоз - вързана на дръжките, за да се извади лесно.
* След като заври, намалява се степента на котлона и оставя на тихо да къкри, докато месото омекне :)) на пипане (къса се лесно)
* Изваждат се морковите и връзката магданоз. Бульона трябва да е останал около 300-400 мл, ако е повече - редуцира се до това количество (увеличава се котлона да изври, след като се извади и месото)
* В тенджерата се загрява маслото, поставят се почистените и нарязани гъби, посоляват се и задушават с 1/3 от виното, докато се изпари водата от тях. Прибавя се накъсаното на по-дребни хапки месо
* Сметаната, горчицата и виното се разбиват (тук аз мързеливо ги поставям в купата на пасатора) и със сместа залива месото и гъбите. Прибавя се и бульона, от който се отделя 50-60 мл.
* Оставя се да ври 15 мин, след което се прибавя размитото в отделения бульон нишесте (или препечено брашно), бърка се, докато клокне и отмества от котлона.
***Соса може да бъде повече, увеличавайки количеството на бульона.
И по случай помъдряването с една година на Мише да ви почерпя с едни набързо направени, но вкусни Баунти-блокчета по Йоли ( я нейните каква визия имат) .
Да ти е сладък живота, Мише и (поздрав в типично ваш с ЖулЕ стил) много да ме слушаш!
Много е хубава рецептата :)!Комплименти ! И аз като госпожицата :)обичам сметанови сосчета ....,но сигурно ще опитам с телешко ,че де глигани тук ....виж канибали има :)))!
ОтговорИзтриванеХубава вечер !
Благодаря, Ивана.
ИзтриванеДавай с телешко; подобен съм правила и със свинско. Всеки канибал ще го оцени :))
Хубава вечер и на теб!
Ма как няма да те слуша!Че и в очите ще те гледа!
ОтговорИзтриванеСамо какво ястие и какъв забележителен десерт в негова чест!
Пепи,да ти е здрав,любящ,усърден и да ти е мил другар в живота!
Сърдечни поздрави и хубаво празненство!
Сърдечно благодаря, Роси!
ИзтриванеДа ти е жив и здрав мъжа, дълги години да се радвате един на друг Пепи!
ОтговорИзтриванеСтрахотно ястие!
Това е любимия ми сос, само дето с него правя пилешко!
Пожелавам ви един чудесен празник!
Поздрави за Рожденика!
Благодаря Кате! Соса ще го пробвам с пилешко и аз, със сигурност ще е хареса.
ИзтриванеЧестит ви празник, Пепчо!!! Да е жив и здрав рожденника и много да те слушка! Невероятно ястие си му поднесла за празника, а бонбонките са толкова изкусителни, че с удоволствие ще се почерпя! Прегръдки и весел празник!
ОтговорИзтриванеПоредното дивечово и глиганско изкушение!
ИзтриванеС нетърпение очаквам следващото, но защо само 10?!
Пеп-4о и тук да ви пожелая много щастие,здраве,и нови споделени мечти!
Весел и незабравим празник!
Нови и по-големи ловни успехи!С един куршум два заека :-)))С глиганите е ясно, че е така!
Прегръдки
Катя, Бети, благодаря, ви и предавам!
ИзтриванеБети, вече два сезона нямаме оплаквания, но си и гледат "района" .
Хубава вечер на вас!
Жив и Здрав, Мишо и много да слушаш Пепи! Страхотно ястие, а десерта е великолепен Пепи! Хубав Празник!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Марианче! Хиххище му прочета тези пожелания!
ИзтриванеСега отиваш и залепваш на Мишо едно голяяяяяяяяма целувка от мен! Ама много голяма! Да е здрав, Пеп, да е все такъв готин и да му е годината наслука. А ти почвай сериозно да мислиш за книга!
ОтговорИзтриванепървата поръка - изпълнена! А пожеланията - предадени :)
ИзтриванеЗа последното... някога :))
Мерси, Йоли!
Да те е жив и здрав половинът и още много години все така да се радвате един друг! Голяма вкусотия си му направила! Непременно ще опитам с телешко месо! Прегръдки и Весел празник!
ОтговорИзтриванеМерси, Габи!
ИзтриванеПеп, да ти е жив и здрав!
ОтговорИзтриванеА и си мисля, че той много те слуша!
Страхотно ястие, отново по темата с глиганското :)
А сладкиша е толкова изкусителен!!!!
Прегръдки!
Благодаря, Дани!
ИзтриванеХм, да си призная слушаме се взаимно. Или поне се стараем :)
Не мога да кажа, че ни е с кучно.
Прегръдки и на теб!
Пепи да ти е жив и здрав старшия канибал:) А с тези глигански рецепти акъла ми взимаш, страхотно изглежда както винаги ! И десерта е страхотен!
ОтговорИзтриванеМного весел празник!
Иве, още 2 и "проекта" ще вземе нова насока.
ИзтриванеДвойно благодаря :)
Честит рожден ден на старшия канибал-от здраве, щастие и късмет да не може да се отърве! Предложение №8 изглежда много апетитно! Поздравления! Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеМерси, Яна, хубава вечер и на теб!
ИзтриванеПепи, здраве, успехи и много щастие желая на рожденика!
ОтговорИзтриванеЗа почерпката, каквото и да кажа, ще е малко - царска!
Весел празник!
Благодаря, Еве, ще предам :)
ИзтриванеЧестит рожден ден на Мишо и хубав празник, Пепи!
ОтговорИзтриванеСърдечни пожелания за здраве и късмет, много успехи, радост и щастие!
Прекрасно предложение - изглежда страхотно и е отлично попълнение в десятката.
Десертът е разкошен, благодаря за почерпката.
Поздрави и много усмивки, Диана
И аз сърдечно благодаря за поздравите, Диди!
ИзтриванеЗдраве и щастие на рожденика, заедно да остареете и побелеете като планините през зимата!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Иглика,
ОтговорИзтриванеБлагодаря за пожеланията, много мило!
здравейте аз сам Мишо благодаря на всички куленарни Девойки за сърдечните пожелания и една целувчица специално за йоли
ОтговорИзтриванеПепи, и тук да кажа да ти е жив и здрав! И... много да те слуша :) и ти да го слушаш :)
ОтговорИзтриванеХубав празник!
Глигчето в сметана ще се пробва скоро :)
Добре, Зори, ще слушаме :) и двамата.
ИзтриванеПробвай и така, ще ти хареса.
Пепче да ти е жив и здрав рожденника. Много да те обича и слуша и парички да ти носи :)).
ОтговорИзтриванеГлиганското изглежда разкошно, а от почерпката си взимам непременно.
Прегръдки много и хубава празнична вечер!
Прегръдка и за теб, Дианка :)
ИзтриванеАбе всичко да носи, не отказвам на нищо аз - ни на пари, ни на дивеч ...
Като зараза е това с дивеча напоследък :))
Да ти е жив и здрав рожденика, Пепи :) и много да те слуша и радва!! Да ви поздравя за празника ви и тук!! А рецептата ще се пробва, ама вероятно с месце от питомно животинче :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мина. Хубава ден е 19.01, нали :)
ОтговорИзтриванеЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН!
ОтговорИзтриванеАвджи Мише, от здраве да се не отърваш, много да слушаш / в момента Пепи и Жул....за снахата...по-късно..../...:))))
Живота ви да е изпълнен с много любов, усмивки, щастие, късмет, нежност и още много празници да посрещате заедно! Внуци, правнуци и прапрапра....внуци да дочакате, гледате и им се радвате!
Редовно дивеч да носиш, пернати- не!
За хубавата трапеза Пепи, която си приготвила моите комплименти! Вземам си бонбонче!
Весел празник на цялата фамилия! НАЗДРАВЕ!
Поздрави и целувки от четири госпожици!!!!!
Нанси, Ани, Нора, Ая
Наздраве, Норче, да сте живи и здрави!
ИзтриванеПрегръдка за вас, пък поздрава ще го отчета на авджи в неделя вечер :)
Честит празник на ловджията! С пожелание за здраве и да му спори във всичко, с което се захване. Най-важният улов в живота му е сполучлив (визирам теб :)))
ОтговорИзтриванеХубав уикенд :)
Мерси, Инче, сигурно си права за улова...ЯВно му върви на човека :)
ИзтриванеХубави почивни дни на теб!
Пепи да ти е живо и здраво ЛИБЕТО......,за да те слуша :)
ОтговорИзтриванеЕ това се казва поздрав :)) Благодаря, Милена!
Изтриванеи то от сърце :)
ИзтриванеПепчо,
ОтговорИзтриванеоткога се каня да намина да честитя и да се възхитя на глиганското, ма все нещо ми виси на крачола.
Да ти е жив и здрав ловджията, много любов ви желая и дните ви да са пълни откъм хубави емоции!
И пак да ни сготвиш , че аз докато дойда, всичко свърши:)))
Добре, Мъхче, ще сготвя пак :) Без друго днес е неделя :) Благодаря ти!
ИзтриванеПепче,да е жив и здрав рожденика!
ОтговорИзтриванеМного наслука и прекрасни семейни празници да си имате!
Хубав празник ви желая!
Благодаря ти, Живе!
ИзтриванеДа ти се връща двойно :)
Пепи, жив и здрав да е рожденника! ...и все така да зарежда трапезата с дивеч!
ОтговорИзтриванеДано, Диди :) Поне докато го държи хобито. Надявам се да е за дълго :)
ИзтриванеПепи, пред рожденика-ловджия се отчетох вече на другото място, но този глиган в сметанов вид не ми дава мира. Ееех! Дали не можеш да ми замразиш малко във фризера?:))
ОтговорИзтриванеНе, Гуинет, не стигна до там.
ИзтриванеНо винаги мога да направя прясно :))
Хахаха, много забавна публикация:)))
ОтговорИзтриванеЧРД на старши канибал! Да е жив, здрав, щастлив, обичан, да е късметлия и да има успешен ловен сезон!:)
"Каква по-подходяща рецепта за рожден ден на старшия канибал в къщи от глиганска :))" - Ей на това много се смях!:)
Пепи... пожелавам ти много да те слуша и много месце да носи вкъщи;)
Благодаря ти, Даре!
ИзтриванеАма пък така е, какво :)))
Да ти е жив и здрав старшия канибал, нищо, че празника е минал, пожелавам му го от сърце.
ОтговорИзтриванеАко е останало едно блокче, вземам си за негово здраве.
Надявам се да сте си изкарали хубаво.:))))
Правя рецептата вече два пъти, вторият - надминах себе си. Наистина, след толкова много готвене на глиганско с червено вино във всякакви варианти, този начин, със сметаната и гъбите, се оказа много добро попадение - нежно, елегантно и много изискано. Много, много съм доволна! Имам още малко глиганско месце - и него смятам така да приготвя, защото се хареса и от главните консуматори. АНА
ОтговорИзтриванебраво, Ани! Сигурна съм, че са си облизали пръстите твоите дегустатори :)
ИзтриванеТъкмо ме подсещаш, че не съм го правила скоро, ще сложа едно тези дни и аз.