Гръмкозвучащите кореноплодни всъщност са моркови, картофи, пащърнак. Готвени заедно винаги съм ги харесвала и разликата този път от предишни е, че тук задушеното го оставих почти само на мазнина и значително увеличих количеството на пащърнака. За това е виновен един възрастен човек от пазара, който всеки път си рекламира пащърнака така "Купете си пащърнак и няма да ви трябва агнешко за яхнията".
Продукти за 5-6 порции:
1.2-1.5 кг. месо от глиган
5 средни картофа
1 корен пащърнак (около 250гр)
4-5 моркова
една голяма шепа. сушени домати
2 глави лук
1 с.л. захар и 2 с.л. оцет (балсамов по възможност)
1 зърно бахар, сол на вкус
2 лъж. доматено пюре, черен пипер, 1 ч.л. червен пипер,1 ч.л. риган
~60-80 мл олио
100 мл червено вино и 300 мл вода или бульон
гъби
гъби
Приготвяне:
* Месото се нарязва на големи късове, посолява се и запържва в олиото от всички страни, колкото да се запечата.
*Изважда се с решетъчна лъжица и прехвърля се в дълбока тава, в която ще се пече.
* Морковите и пащърнака се почистват - остъргват или обелват и нарязват: морковът на кръгчета, пащърнакът - на ситни кубчета, за да няма неудобни въпроси като "Какъв е този бял морков и от къде дойде". Иначе спокойно може и той да се нареже на кубчета.
* Картофите се нарязват на едри резени и всичко се поставя в тавата.
* В същата мазнина се запържва нарязани на тънки ленти лук, посолен и претрит с ръце.
* Когато се изпари водата от лука се прибавят оцета и захарта и бърка, докато се карамелизира.
* Прибавя се и той в тавата при останалите продукти; прибавя се доматеното пюре, сушените домати и подправките, наливат се течностите.
* Завива се плътно с фолио тавата така, че то да влезе под ръбчетата и, за да не излиза парата; поставя в загрята фурна и пече 15 мин. на 220*, след това намалява и пече 1.5 ч. на 170*.
Тук вече зависи колко е старо дивечовото месо и ако след развиването на фолиото то е още жилаво се завива и пече още 30-40 мин.
Тук вече зависи колко е старо дивечовото месо и ако след развиването на фолиото то е още жилаво се завива и пече още 30-40 мин.
Това задушено глиганско месо може спокойно да се приготви в крок-пот уреда, с едно предварително кипване на месото за 15 мин.и 1/3 от количеството вино и вода.
тук и вариант с гъби. Гъбата в случая е кладница, откакто имам избор ги харесвам тези гъби :) подбирам малки и нежни.
тук и вариант с гъби. Гъбата в случая е кладница, откакто имам избор ги харесвам тези гъби :) подбирам малки и нежни.
Аххаа, Пепи :) вече и аз готвя глигско :) даже в момента в гювеча къкри... ще споделя в "готвещите" резултата :)
ОтговорИзтриванеЗаписвам си и тази рецепта :)
Зори, вече видях колко апетитно изглежда твоето от гювеча :))
ИзтриванеПрекрасно! Просто супер!
ОтговорИзтриваненали :) щом е мръвка :)
ИзтриванеПепи, страхотна реклама на пащърнака :)
ОтговорИзтриванеЗа глигана, речника ми се явява беден!
Поздрави и хубава седмица!
Дани, серията е към края си. Ловния сезон за глигани приключи.
ИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица на теб!
Пепчо,
ОтговорИзтриванепоздравления! Както винаги с дивеча сте неотразими:-)
А за стареца- гледай какво нещо е рекламата:-)
Мъхче, аз долу на Роси писах .... Малко останаха хората, които така интересно си предлагат стоката напоследък. Пащърнака е рядка стока все още по пазара, хубаво е да привлича внимание.
ИзтриванеОх, Пепчо, ще взема да си намеря един глиган и да си го сготвя, накрая! Такива вкусотии публикуваш с това месо, че едва устоявам вече! А това с пащърнака много ме развесели:):):). Ще ти отмъкна първата чинийка и ще си лягам вече сита и доволна:)
ОтговорИзтриванеКате, вземи си :) Следващия месец ще минем на постно, че да се подготвим за зеленото :))
ИзтриванеЛека нощ да е, щом ще спиш сита и доволна :)
"Купете си пащърнак и няма да ви трябва агнешко за яхнията".
ОтговорИзтриванеИ на тази агитация точно ти не вярвам да се върза :).
Страхотно вкусно ястие,много обичам такива манджички!
Но до колкото се познавам,ще си бодна повечко от зарзавата :).
Хубава вечер,Пеп!
Роси, ама аз вече две години си купувам от него пащърнак :)
ИзтриванеПросто друг път е наесен, заминава в подправката, а сега минавам зимата през пазара - той още има и продава. Е как да го подмина пак :) Бодни си, той и зарзавата е вкусен .... покрай глигана :))
Лека нощ!
Пепи, наистина голяма вкусотия!
ОтговорИзтриванеИ майка ми навремето птиготвяше такива ястия,когато татко ходеше на лов.
Сипвам си винце и сядам на трапезта ти с удоволствие!
Прегръдки и пожелания за хубав ден!
Да ти е сладко, Кате!
ИзтриванеУау, само при вида на това, което сте поставили на снимката и унемях. Изглежда толкова вкусно, а като знам, че в момента и да искам не мога да се пробвам да го приготвя... Ще изпратя мъжа ми в гората на лов... :))) Благодаря много за рецептата.
ОтговорИзтриванеДеси, пращай го :)
ИзтриванеНай-малкото ще си почине от града поне :)
няма да си боцкам, цялата чиния искам, че и за втора ще питам от тази вкусотия, Пепи! Майсторка си на месото, а с дивеча, правиш чудеса! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви! На края на серията 10.. с дивеч съм, но чакам тези дни книга да ми пратят и ще се поразгледам за нови вкусове :)
ИзтриванеПрегръдка и хубава вечер на теб!
Страхотно е!
ОтговорИзтриванебеше :)
Изтриванехаха, откъде го намерихте това глиганско момичета... иначе не се съмнявам че е страхотно, ех, хрус
ОтговорИзтриванеот гората, Шарена сол :)
ИзтриванеНо и в Метро има. Замразено. Не всеки път, но чат-пат. И друг дивеч има.