Редно е в Проект 10 - Ястия с дивеч да има и едно пернато предложение.
А какво по-добро оползотворяване на едни пъдпъдъци, които чакаха да им се разминат ядове, с които ме дариха; да стихне благословията към цялата им перната рода, докато се опитвах да ги оскубя. Защото трябваше с най-добри чувства да ги готвя, че то ако човек не подходи мило и с обич към тенджерата - не може да очаква добри резултати.
А какво по-добро оползотворяване на едни пъдпъдъци, които чакаха да им се разминат ядове, с които ме дариха; да стихне благословията към цялата им перната рода, докато се опитвах да ги оскубя. Защото трябваше с най-добри чувства да ги готвя, че то ако човек не подходи мило и с обич към тенджерата - не може да очаква добри резултати.
Ето, съвсем нескромно ще се изтъкна, че може би затова ми се получават манджите, защото винаги ги готвя с мерак. Е, как да започна да правя макарони (френски разбира се, не макарони на фурна), като ще съм кълбо от нерви и стрес и ще им го предам и на тях пак си намерих оправдание за макароните.
Преди време, търсейки рецепта за дивеч, попаднах на интересното име Пъдпъдъци "ала Ришельо", за което нямаше никакво обяснение. Не, че ми е нужно - звучаха добре, не изискваха много работа (то след скубането им кое ли може да се нарече "работа" и вчера им дойде реда.
Тъй като напоследък много активно използвам и slowcooker-а, или иначе казано бавно готвещата тенджера, приготвих ги и направих в нея . Т.е. те се изпекоха в нея.
Другия вариант на приготвянето им е в глинения гювеч, който е аналог на задушаването и материала на самия Crock-pot , или както е в самата рецепта - в дълбока тава, добре покрита с фолио или капак.
Другия вариант на приготвянето им е в глинения гювеч, който е аналог на задушаването и материала на самия Crock-pot , или както е в самата рецепта - в дълбока тава, добре покрита с фолио или капак.
Продукти за 5 порции:
10 пъдпъдъка
10 хубави, широки, но тънки ленти . пушен бекон*, (в големите магазини го режат както искате) + 2 резевни
10 бр. средни гъби
2 с.л. ориз**
50-60 мл олио
150 мл пилешки бульон
50 мл гъсто червено вино (тук аз разбирам таниново и сложих таниново Мерло)
1 ч.л. захар
4 средни глави воден лук (може и обикновен, но да се изкисне във вода, че е по-жилав)
1 каф. л. сол
сока на половин лимон, 1 ч.л. черен пипер, 1 каф.л. канела, 1/2 пак. масло (60гр.), сол
Приготвяне:
* Лука се нарязва на полумесци, поставя се в съд за печене (керамичен ползвах) посолява се и претрива с ръце, оставя се, докато се приготвят птичетата, за да си пусне сока.
* Смесват се размекнатото масло, солта, черния пипер, канелата и сока на лимона.
* Почистените пъдпъдъци се намазват отвътре с тази смес (по 1 ч.л.) Отвън леееко се посоляват.
* Гъбите се почистват, нарязват на ситно и задушават в олиото, заедно с дреболиите на пернатите. Прибавя се измития ориз и отмества от котлона.
* В коремите на всяко се поставя по 1 с.л. от сместа.
* Всеки пъдпъдък се увива плътно в парче бекон, като се има предвид, че края на лентата трябва да остане под гръбчето му. Ако трябва - ползваме помощ от кутията с клечки за зъби.
* Тук трябва да се запържат завитите птичета от двете страни и тогава пекат във фурната, но аз предпочетох да не ги запържвам и ги наредих "на гръб" върху лука.
* Налива се виното, с разтопената захар вътре, бульона ( или вода) и - печене в двата вида съдове:
10 пъдпъдъка
10 хубави, широки, но тънки ленти . пушен бекон*, (в големите магазини го режат както искате) + 2 резевни
10 бр. средни гъби
2 с.л. ориз**
50-60 мл олио
150 мл пилешки бульон
50 мл гъсто червено вино (тук аз разбирам таниново и сложих таниново Мерло)
1 ч.л. захар
4 средни глави воден лук (може и обикновен, но да се изкисне във вода, че е по-жилав)
1 каф. л. сол
сока на половин лимон, 1 ч.л. черен пипер, 1 каф.л. канела, 1/2 пак. масло (60гр.), сол
Приготвяне:
* Лука се нарязва на полумесци, поставя се в съд за печене (керамичен ползвах) посолява се и претрива с ръце, оставя се, докато се приготвят птичетата, за да си пусне сока.
* Смесват се размекнатото масло, солта, черния пипер, канелата и сока на лимона.
* Почистените пъдпъдъци се намазват отвътре с тази смес (по 1 ч.л.) Отвън леееко се посоляват.
* Гъбите се почистват, нарязват на ситно и задушават в олиото, заедно с дреболиите на пернатите. Прибавя се измития ориз и отмества от котлона.
* В коремите на всяко се поставя по 1 с.л. от сместа.
* Всеки пъдпъдък се увива плътно в парче бекон, като се има предвид, че края на лентата трябва да остане под гръбчето му. Ако трябва - ползваме помощ от кутията с клечки за зъби.
* Тук трябва да се запържат завитите птичета от двете страни и тогава пекат във фурната, но аз предпочетох да не ги запържвам и ги наредих "на гръб" върху лука.
* Налива се виното, с разтопената захар вътре, бульона ( или вода) и - печене в двата вида съдове:
***затваря се плътно капака на съда (2 листа фолио под капака са идеални за целта), включва се на 220* фурната за около 30 мин. и щом се чуе къкрене отвътре - намалява се на 170*. И така около 1,5 часа. Изключва се фурната и оставя вътре за още един час. По същия начин се процедира - с тавата - завива се със фолио и пече на слаба фурна.
***затваря се капака на Crock-pot- уреда, включва се на режим І за 8 часа. За този начин на готвене пилешкия бульон е 70-80 мл, а виното - 30-40 мл.
* Поднасят се с пържени картофи, задушен ориз или конфитюр от сливи - по препоръка на авторката, но аз предпочетох да ги поднеса върху канапета (в случая запечени, не запържени филийки) с лука и малко сос.
*тъй като не беше уточнен вида на бекон, купих и суров и пушен. С пушения станаха по-вкусни, но въпрос на избор.
**ориз няма в рецептата, сложих толкова, че като набъбне да спои плънката.
ПП: Йоли, добро утро
Пепи, направо ме срази с тези пъдпъдъци! Само мога да си представям невероятния им вкус! Страшна майсторица си!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и пожелание за прекрасна нова седмица!
Пепи, тези пиленца така си ги приготвила :)))))
ОтговорИзтриванеИ лука около тях е с чудесен цвят!
Поздрави и хубава седмица!
Пепи, ястието е страхотно! Преди време и аз съм скубала тези малки птички с тоооолкова много пера! Запичала съм ги само с подправки и вино - няма такава вкусотия! Сега ги продават в метро и с удоволствие бих пробвала твоето предложение!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Пеп, ама бива ли за закуска да ми поднасяш такава красота! Никога не съм опитвала тези пернати, а и толкова елегантно са се сгушили и такъв златист загар имат, че не бих им устояла...
ОтговорИзтриванеОстанаха ми очите в тях, ще им се любувам още дълго. Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)
Облизах си пръстите...
ОтговорИзтриванеПепи, Кардинал Ришельо, ссигурно с удоволствие си е похапвал тези пъдпъдъци,само че не от Crock-pot
хихихи...
Хубава нова седмица:)
Ооф,голямо изкушение си ти.... :-))
ОтговорИзтриванеПепчо нямаш милост! Просто прелестни са тези пъдпъдъчета! Да имаше как да телепортираш една порцийка до мен :) Прегръдки и хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеаз ?? ъ-ъ.. пъдпъдъците са :)
ОтговорИзтриванеКате, предполагам, че на жар ги е хапвал... виж, за такива, бих се жертвала още веднъж да скубя :) Хубава нова седмица и на теб!
Еви, заменям гледка на златисти пъдпъдъци с гледка на шоколадови сладки :-) Прегръдки и спорна седмица да ти е!
Марианче, ще се радвам, ако ги пробваш и споделиш. Тъкмо убеждавах Ели, че ги има в Метро :) Хубава ден и на теб!
Дани, лука е много добре овкусен от гаргите :))Спорна и хубава седмица да ти е !
Лети, птиче с кост като на по-голяма риба :) и червено месо. Обясних го :) Прегръдка и за теб!
Ех, Пепи, знаеш, не съм по местото,
ОтговорИзтриванено не мога да не се впечатля от вещината и майсторството, с което го приготвяш. Чудесен проект, а и си мисля, че идеята 10х е малка по обем...
Сърдечни поздрави и усмихната нова седмица, Диана
Ришельо,а? Ришельо!!! Ще ти дам аз на теб едно Ришельо!!! Просто едва те издържам вече. Защо ме дразниш така,бе жена? А ми се пишеш приятелка!
ОтговорИзтриванеНе е честно!!! Искам и аз едно пъдпъдъче :))
ОтговорИзтриванеАдски вкусно изглежда, Пепи :)
Аххх пъдпъдък ... какъж ли вкус има, много съм любопитна, а и с тези бажно готвещи тенджери ми бъдите любопитството :) Изглежда много вкусно Пепи :)
ОтговорИзтриванеУсмихната седмица!
Дръпни си едното, Инче :)
ОтговорИзтриванеЙоли, знаеш, че не съм аз виновна. Оня, дето ти се пише приятел е. Като мъкне разни работи няма да ги хвърлям, я :-)
Диди, как малка :) 10 ястия с.. са си доста напрягащи, особено ако трябва да се готвят последователно :) Ама всъщност защо пък последователно ги правя - и аз не знам. Май трябва да си преразгледам идеята :)Благодаря ти много, спорна и хубава седмица на теб!
Пепи, от сутринта преглъщам :) ще се ходи в Метро май :) че половинът на лов не ходи :)
ОтговорИзтриванеМного обичам пътпъдъци, че и яйчицата им! Вземам си с удовослтвие от твоето предложение! Аз обикновено правя пълнени патладжани с пътпъдъци, или в тенджера под налягане с гъби и бяло вино, както майка правеше гълъбчетата едно време... Ех, че ми възобнови спомените!Поздрави и хубава седмица!
ОтговорИзтриванеЗори, вземи за проба. И при Мария-пепеляшка има много хубава рецепта за пъдпъдъци.
ОтговорИзтриванеСветле, много ми се искаше да ги напълня в патладжани. От как ги показа една девойка в мама-та, все с патладжани асоциирам, като чуя пъдпъдъци. Но половинът отказа, няма да бъде вкусен.... патладжана. Все едно пък ще го яде.
Поздрави и хубава седмица и на теб!
Пепи, ние също си мислехме,че много постни ще излязат първия път като ги правих;))))затова ползвах сурова наденица за пълнеж, барабар с изрязаното от патладжаните, лук, чесън, подправки....опитай така;))))
ОтговорИзтриванеУмопомрачително е! Никога не съм яла пъдпъдъци, но ще го пробвам с удоволствие това ястия. Супер си Пепи!
ОтговорИзтриванеЛека вечер!
Привет и от мен! У дома имаме един ловец,който бе възхитен от вкусната рецепта и обеща да ни зарадва с нея! Поздрави:)
ОтговорИзтриванеДано поне да ги оскубе, приготвянето в гювеча е лесно :) Поздрави и на теб :)
ОтговорИзтриванеПробвай, Дианка! Или поне убеди Ели да купи от нашето Метро и да те покани на гости :))
Светле, ако има следващ път с пъдпъдъците няма начин да не ги пробвам след такова убеждение :) Пък и щом наденица има вътре, няма как да не са вкусни.
Пепи, да си призная, едно време като младо момиче ;)))) ядох гургулици. Много вкусни бяха. Не знам дали са близки по вкус до пъдпъдъците, но сега като ги гледам твоите в чинията и като прочетох рецептата, много ми се иска да прибера чинията, но като гледам колко народ е писал преди мен, явно ми остава само да гледам и преглъщам. Сигурно вече няма помен и от перушината им даже. :)))))
ОтговорИзтриванеПепи, ястието ти изглежда много вкусно приготвено!Известни са ми всички перипетии по обработването,така да се каже на тези миниатюрни пернати....Чудесно си представила всичко!
ИзтриванеПоздрави
Благодаря, Бети, поздрави и на теб!
ИзтриванеВъведението ме разсмя,Пеп!
ОтговорИзтриванеНе съм скубала таквози чудо,но от теб съм чела и друг път,че е УжасТ :)!
Но съм яла веднъж,страхотно е вкусно пъдпъдъчото!И сега като гледам твоите направоооо.... как ми се приискаха,мммм!
Че и си играла да ги пълни,ама страшна си ,ей!За месенце ли е веднага ти се намества настроението за готвене!Само не разбрах защо макароните ще са придружени с нерви?
Хубав петък!
Пепи,
ОтговорИзтриванезнам два начина от баща ми, той е ловец и много лесно знае как се скубят пъдпъдъци.Пъдпъдъците не се попарват с вряла вода.Поставят се във фризера за да замръзнат леко и тогава много лесно се оскубва перушината.Друг начин е пъдпъдъка след улова когато ще се оскубва да се остави в хладилник, да се охлади максимално и да се оскубе съвсем внимателно.След това пъдпъдъка се завива във вестник.Вестникът се запалва и пъдпъдъкът се опърля много лесно.Когато вестникът изгори пъдпъдъкът е готов.След това пъдпъдъкът се почиства както се почиства пернат дивеч.
Поздрави !
Начина с фризера го пробвах, Ели, но пак не ми се отдава :) одраха се, вместо да се оскубят. Племениците ми-също ловци, ги скубят на място, веднага след лова и казват, че така е най-лесно. Ако половинЪт се прежали следващия ловен сезон да иде за пъдпъдъци - ще пробвам. Те без друго прибират всичко в хладилника, защото стоят там двата почивни дни.
ИзтриванеБлагодаря ти!
Пепи,
Изтриванеда, и ние ги скубем след лова, така ги скубе татко.Но понякога особено есента пъдпъдъците са много мазни и мазнината им е много нежна.Тогава ги охлаждаме максимално за няколко часа и тогава внимателно се оскубват.
Пробвай и ще видиш как ще се получи.
Поздрави !