В последните часове на изминаващата година, едни дробчета.
Не уточнявам какви, защото точно тук са пилешки и заешки, но и двата вида са достатъчно крехки и сочни. Не като свински или телешки дроб, който е малко по-сух и му трябва по-специално отношене при приготвянето :)) А пилешките и заешките дробчета освен панирани, най-често приготвям задушени някак, като преди готвенето им обикновено ги потапям за 2 мин. във вряла вода с 1 лъж. оцет - така след като са готови ги няма онези ситни като паяжини остатъци от наситения с кръв дроб.
Рецептата е много подходяща да се изпълни в глинен гювеч или slowcooker - а (където направих точно тези), но може да се приготви и в обикновена тава с капак, или добре завита с фолио.
Продукти:
~ 1.5 кг. дробчета
150 г. домати от консерва, добре отцедени*
100 мл бяло вино*
2 с.л. чили сос (или лютивка някаква) - по желание
сол на вкус
200 гр. гъби
50-60 мл. олио
1 с.л. универсална подправка или друга такава.........
сол, ако няма универсална подправка
сол, ако няма универсална подправка
6-7 глави лук
~100мл червено вино
1-2 с.л. масло и 1-2 с.л. олио
сол на вкус и 2 с.л. захар или мед, щипка риган
Приготвяне:
* Дробчетата се почистват и срязват на две части
* Заливат се с вряла вода с 1 с.л. оцет и оставят да постоят 2-3 мин. Отцеждат се в гевгир.
* Приготвя се карамелизирания лук (аз ползвах предварително готов такъв, писала съм, че почти винаги имам бурканче с готов в хладилника през зимните месеци)
* Когато е почти останал на мазнина се прибавят почистените и нарязани на филийки гъби; задушава се още 4-5 мин.; колкота да се объркат с лука.
* На дъното на съда за готвене - гювеч, тава или Croc-pot-а се поставят доматите, чили-соса, универсалната подправка; налива се виното и олиото.
* Поставят се отцедените дробчета и плътно завиват с готовите карамелизирани лук и гъби.
* Ако се приготвят в тава - поставя се в загрята фурна на 200* и пекат около 30 мин.
* Ако е глинен гювеч - по същия начин, както с тавата, но се поставя в студена фурна, включва се на 200* и пекат около час.
.
.
* За Крок-пот-а: включва се на І степен за 5-6 часа.
* Ако се приготвят в Крок-пот - количеството домати трябва да е много добре отцедено (или пресни домати), а виното - наполовина.
ВЕСЕЛО ПОСРЕЩАНЕ НА НОВАТА ГОДИНА И МНОГО ЗДРАВА И ДОБРА ДА Е!
Изглеждат супер! Весели празници!
ОтговорИзтриванеЕ, чудесни са, Пеп :)
ОтговорИзтриванеИ тази хитрост с потапянето...
Весело посрещане и на вас!
Ох, как обичам....
ОтговорИзтриванеМммм!!! Изглеждат толкова апетитно!
Весела Нова Година, Пеп! Здрава, мирна и щастлива!
Весела празнична вечер, Траяна!
ОтговорИзтриванеВесело посрещане на Новата година, Дани, Илианка!
Здрава да е! Другото само ще си дойде :)
Вкусна, мирна и пълна с успехи да е новата година за теб, Пепи! Наздраве, дробчетата са достойни за моята празнична трапеза! :)
ОтговорИзтриванеЧестита Нова Година, Пепчо!!!
ОтговорИзтриванеНека бъде здрава, красива и усмихната;-)
Пепчо, Честита Нова година!Да е много щастлива! Много успешна и много вкусна! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЧестита Нова 2012 година,Пепи!
ОтговорИзтриванеПожелавам на теб и семейството ти най-вече здраве,защото когато го има,тогава има и радост,и обич,и сполука, и надежди,и сбъднати мечти!
Дробчетата са още едно мънисто в богатата ти огърлица от чудесни и много вкусни рецепти!
Пепи, честита нова година! Желая ти много споделени вкусотии и здраве през новата година!
ОтговорИзтриванещaстлива и весела нова година...
ОтговорИзтриванеМного вкусни дробчета, Пепчо:) Това със сигурност е едно от ястията, които обичам, ама вкъщи май не си падат много по дробчета и затова рядко ги правя:)
ОтговорИзтриване