И последния да затвори вратата ......
Една идея, която видях преди два месеца в "Полуостровът на съкровищата" на майстор-готвача Валери Нешов в епизод за българското зелено сирене. (ако някой знае къде тук продават, моля да ми подшушне).
И която идея мира не ми даде, докато не я осъществих миналата неделя. Пък и не е за изпускане, щом е с месо, нали? (Еликсирче, пиши +1) Дори с два вида месо. Но пилешкото бонфиле е крехко... малко... в съчетание със сиренето..... богата белтъчинна плънка :))
Това тук са 2 бутчета, продуктите за плънката са за тях. За повече бройки съответно се увеличават, но моля, да се има предвид, че така напълнено, бутчето от два килограмов (чисто тегло) заек е напълно достатъчно за 2 порции.
Това тук са 2 бутчета, продуктите за плънката са за тях. За повече бройки съответно се увеличават, но моля, да се има предвид, че така напълнено, бутчето от два килограмов (чисто тегло) заек е напълно достатъчно за 2 порции.
Продукти:
2 бр. цели задни заешки бутчета
2 бр. пилешки бонфилета
50 гр. синьо сирене
30-40 мл готварска сметана
1 белтък
около 20 ленти прошуто
~ 150 мл бира
~ 50 мл соев сос
~ 150 мл вода
1 лимон
2-3 глави чесън
3-4 с.л. олио
сол, салвия, мащерка
1 ч.л. царевично нишесте или препечено брашно
Приготвяне:
Приготвяне:
* Горната част (по-дебелата) на бутчето се цепва по средата и внимателно се обезкостява само тя - тънката част остава с костта.Премахнатата кост се поставя в тавата с печенето на бутчетата по-късно; придава по-наситен вкус на соса.
* Разтваря се на работна повърхност, посолява (само по щипка сол отвън и отвътре) и обезкостената част покрива с ленти прошуто.
* Пилешкото бонфиле се нарязва на едро и заедно с начупеното сирене се пуска на 2-3 пулса в блендер.
* Прибавя се сметаната, отново 1-2 пулса, прибавя белтъка и последни 2 пулса с блендера. Сместа я оставих едросмляна, но в предаването cfef Валери Нешов направи всичко на мус.
* Плънката се разпределя върху прошутото (по ок. 3 лъжици смес е) и завива плътно. Завива се и месото на бутчето.
* С ленти прошуто се обвива и външната, напълнената част на бутчетата. Тук моите ленти не стигнаха за пълна обиколка, заради големината на бутчетата, затова ги припокрих, но трябваше и да ги защипя с клечки или обвия с конец, че на места след печенето прошутото се беше поотворило, вместо да е плътно залепнало по месото. Нищо фатално, но можеше и по-добър вид да имат.
* Загрява се олиото и бутчетата запържват за по 2 мин. от двете страни.
* Прехвърлят се в тава за печене (ако не са запържени направо в нея), наливат се бирата, водата, соевия сос, сока на половината лимон, слагат се 3-4 листа салвия и 3-4 стръка мащерка, почистените цели глави чесън със срязани опашки, поставят се кръгчета лимон около и по- бутчетата; завива се плътно с фолио и пече в загрята фурна на 220* - за 15 мин., след това намалява на 170* и пече още час.
* Развива се фолиото, размива се нишестето/брашното с малко вода и сипва при соса.
* Запича се още 10 мин. на 200*, изважда от фурната и покрива с фолиото, да почине за 10-на мин..
В този момент соса трябва да е останал наполовина - един пръст в тавата. А виното трябва да е охладено
* Прехвърлят се в тава за печене (ако не са запържени направо в нея), наливат се бирата, водата, соевия сос, сока на половината лимон, слагат се 3-4 листа салвия и 3-4 стръка мащерка, почистените цели глави чесън със срязани опашки, поставят се кръгчета лимон около и по- бутчетата; завива се плътно с фолио и пече в загрята фурна на 220* - за 15 мин., след това намалява на 170* и пече още час.
* Развива се фолиото, размива се нишестето/брашното с малко вода и сипва при соса.
* Запича се още 10 мин. на 200*, изважда от фурната и покрива с фолиото, да почине за 10-на мин..
В този момент соса трябва да е останал наполовина - един пръст в тавата. А виното трябва да е охладено
Дали да не пратиш една пържолка???
ОтговорИзтриванеОоох,отивам да обядвам....:-))
Някой ден се пробвай за пълнено агне с пуйка и .... Пепчо, тези бутчета са страшно секси :)) Пълнени, апетитни, че и загар имат :) Ще ги сънувам :)
ОтговорИзтриванеИзлишно е да казвам, че рецептата е нечовешка(в смисъл размазващо добра)! И понеже моето момче не е нито ловец, нито рибар, ми остава тайната надежда, че все някога ще ме поканиш на гости и ще сложиш на трапезата ей такава благинка! Големи мечти ми образува тази рецепта, Пеп!:))
ОтговорИзтриванеПП: ЗАЕКА Е ДОМАШЕН :)
ОтговорИзтриванеГуинет, авджи няма нищо общо с него, освен в изяждането. Но с удоволствие ще те поканя на гости на дивеч.
Приятни сънища, Кате! Бих се пробвала с агне... но нямам толкова голяма фурна :)))
Краси, закъсняла съм явно за обяда. Утре?
ОХ, залепям се до Гуинет, ама плътно :)
ОтговорИзтриванеТова напълно ме срази !
Перфектно представяне и снимки, но вкуса е със сигурност убийствен!
Прегръдки, Пепи!
И от мен, Дани :)
ОтговорИзтриваневкуса... беше... Няма да скромнича.
И чудесно празнично предложение за основно, та да си поиграе човек. Всъщност не е много връткаво де...
Обстреля ме без милост, Пепи! Много вкусна и примамлива рецепта при все факта, че едно цяло зайче се охлажда в камерата. Грабвам си обаче едно от твоите бутчета, че друго е майстор да го приготви! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеЕеее, Пепи :) това е като агнето :) почти :) залепнаха ми очичките за монитора :)
ОтговорИзтриванеОтивам да се утешавам с нещо в кухнята :)
Определено давам заето :))
ОтговорИзтриванеИ да не бях гладна, пак щях да огладнея при тази гледка! Залепените очички станаха два чифта вече :)
Рецептата за мен е трудна за изпълнение, но не ми пречи да се разяждам със снимките ти :))
Пепи, разбиваща рецепта, скоро гледах заек в месарския магазин, няма да му се чудя!
ОтговорИзтриванеПоздрави, много апетитни снимки!
Пепчо,
ОтговорИзтриванес месцето нямаш равна май:-)
А това със зеленото сирене и аз го гледах, но май е доста наситено на аромат, на мен би ми дощло в повече, но виж със синьото- веднага отмъквам едното бутче;-)
Да ти е сладко, Мъх. Но ако видиш зеленко - свиркай :) С удоволствие ще пробвам.
ОтговорИзтриванеМарияна, с остатъка от заека - винен кебап :) Забравих да спомена горе.
Инче, в заблуда си. Аз ги отлагах над месец тези бутчета по същата причина, че ми се виждаше трудна работа.. Ама не би. За 30 мин. са приготвени и във фурната.
Еви, заради теб всеки път като видя тези снимки се сещам за пълнено агне с..... Дано скоро да забравя.
Благодаря ти, Евка. Прегръдка и на теб! Трябваше ми разнообразяване на заешкото и мисля, че с тази рецепта ударих джакпота :)
Лека нощ, дами!
Е,направо ми се взе акъла ... Кажи на Мишо,че сменям гълъбите със зайци.И за това ти си виновна!!!!
ОтговорИзтриванеПиша аз,пиша.....ама само с молЮва в ръка ще си остана....и с облещени очички!
ОтговорИзтриванеКаквото и да кажа все ще съм се повторила май,ама нищо-превъзходно ястие,Пепи,изпипано до съвършенство!Не дири косур на бекончето,така чорлавичко ми е още по-харно!
И какъв тен има самоооооооооооо,леле леле!
Да видим тази неделя каква чудесия пак ще извъртиш,чакам!
Толумбички съм решила да правя :) Не чакай нищо ново. И еклери, шоколадови, нали се сещаш... Такава е заявката.
ОтговорИзтриванеЙоли, казваш да изхвърлям гаргите от фризера ли :) Само едно "да" чакам ....
Пепи, и цяло и в разрез е убиец! То как и да бъде другояче при теб :)
ОтговорИзтриванеПепи, знаеш че съм фен на маслините и пастата ти е чудесна, но това предложение е впечатляващо, дори и за мен...
ОтговорИзтриванеВеликолепна идея и красиво изпълнение, а разрезите са страхотни!
Сърдечни поздрави и хубави празнични дни, Диана
Пепи, за мен плънката моля и прошутото :))) Зайо Байо оставям на теб :))))
ОтговорИзтриванеМного вкусно изглежда:)
Готово, Даре, имаме сделка :))
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и на теб, Дианка и много ти благодаря. Комплимент от естет като теб си е двоен за мен:) Хубава съботна вечер!
Диди, така... ама защото заешкото месо е хубаво всякак.