В последните дни кулинарните блогове преливат от баници, баклави и тиквеници Следователно е редно да видите и моята баклава. В повечето случаи я правя навита на рулца, на които в Пловдивско приятели казват "Калмарки" . Но вкусът и си е същия, като тази, наложената, нарязана на ромбоиди. Въпрос на избор за визията и.
800г фини кори за баница/баклава
300-350 г масло
50 мл олио
600-700 г едро счукани орехи, смесени с 1 пак. канела
За сиропа:
около 1,5 кг захар
1.5 л вода
кората на два лимона и сока на един
Приготвяне:
* Маслото се разтапя и смесва с олиото
* Вземат се кори - по (2 или) 3 листа - всеки се намазва тънко с мазнина(с четка)
* Поръсват се навсякъде с орехите и завива на нестегнато руло.
* Набръчква се полученото руло с ръце - да остане на 2/3 от дължина долу-горе
* Нареждат се в тавата. След като са всички наредени, се режат напречно на 2-3 части.
* Изпича се на слаба фурна - на около 140-150* до зачервяването и.
* Оставя се да изстине - един ден.
* В тенджера се налива водата, прибавя захарта, настъргва се кората на лимоните вътре и сока им (може и половината сок) и оставя да поври около 10-15 мин.
* Охлажда се напълно сиропа - трябва да е съвсем студен и тогава се залива отлежалата баклава.
* Отново се оставя да почине и поеме сиропа - едно денонощие.
***По същият начин правя и наложената баклава, но ореховата смес я поръсвам на три места и всяка кора намазвам тънко с масло.
Така баклавата я сиропирам студена, със студен сироп и повече ни харесва резултата отколкото студена баклава, топъл сироп.
***Изпечена и несиропирана баклавата може да се съхрани 2 до 3 седмици.
Посочената доза е за голямата тава на фурната - 44/47 см. :)
А, Пепчо най-накрая се добрах до баклавата, стои ми пост отстрани, а ми дава, че няма такава страница! Стопих се от яд:):):). Чудесна е, повече от апетитна. Гледам с галета я правиш, никога не съм слагала, каква роля играят, че утре ще правя баклава, да взема да сложа:). Ще правя от тази дето я режат нали знаеш едно такова празнично като цвете. Ще стане ли с твоята плънка?
ОтговорИзтриванеОхх Пепи какво е това злато :)). Много изкушаващо!
ОтговорИзтриванеКенди, става нарязана като цвете, да. Разпределяш ореховата част на 3 или 4 места да поръсиш. Галета знам от приятелка, че се слага, да я държи по-пухкава; не знам така ли е и колко, но слагам. А галетата от сиропа си набъбва.
ОтговорИзтриванеДиде, като сладко злато е, да :))
Ох,къде е онзи облещеният емотикон дето припада ,че като прочета в нещо 2 кг захар и той ми идва много подходящ :)).
ОтговорИзтриванеМного е съблазнителна баклавата ти,но ще си я представя по-семпло сиропирана за мен !Или поне с 3 лимона в сиропа :).
Пепко,хубава вечер и спорна подготовка на софрата в празничната нощ!И да се забавлявате с авджи!
Роси, на мен ми липсва също емотикона :))
ОтговорИзтриванеАма виж сега... баклавата е много, пък и нека да поеме :)) Пък и истина е, че ядем много сладко.
Но пък се успокоявам, че в последните 2-3 години съм заместила захарта с подсладител на много места, а тук - "разредила" до 50/50 захар/подсладител.
Благодаря за пожеланието :)) МНого ми е лично :)
Хубава вечер на теб!
Мерси, много утре ще я правя по твоята рецепта!!!
ОтговорИзтриванеОх..... ъъъъъ.... думи нямам....
ОтговорИзтриванеАма тя изглежда уникално.
Ей, Пепчо!!!
ОтговорИзтриванеМного обичам баклава, ама вече не мога да понеса нито зрънце захар:-))) Поне до Нова година:-))))
Обаче после....
Пожелавам ти весело посрещане на Нова Година и нека бъде здраве цялата година за теб и близките ти:-)
Прекрасно изглежда баклавата, Пепи!
ОтговорИзтриванеОбичам я златиста, обемна и сочна, и с канела, и с повече орехи - твоята е неустоимо изкушаваща.
Сърдечни поздрави и усмихнати празнични дни, Диана
Eх,с много орехи-Обичам!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мъхче! Весело посрещане на Новата година и на теб и твоето семейство!
ОтговорИзтриванеЗначи казваш през старата да не ядем повече захар, а :))
Илианка :*
Candy, чакам отзиви :)
Много обичам баклава , а твоята изглежда страхотно и мнооооого вкусно Пепи !
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави от мен :) и весело посрещане на Новата Година :))))
Пепи страхотна баклава показваш :)
ОтговорИзтриванеВесело посрещане на Новата 2012 Година
Много сочна и апетитна, като й дойде реда ще я направя по тази рецепта.
ОтговорИзтриванеВесели празници!
Ох Пепи, отказвам се да коментирам баклавата, че ми прилошава като я гледам, а ако знаеш как я искам, просто не е истина!!!
ОтговорИзтриванеЖелая ти весело посрещане на Новата година, Пепи и да попитам на ухо: "Как мислите, ти и авджи, да изгорите всичките тези калории от толкова много сладко???" ;)))).
Сабина, Вики, Зорница,
ОтговорИзтриванеВесело посрещане на Новата година на вас!
Вени, нали се сещаш, че от баклавата до мен и авджи най-малко стига :) Не се притеснявам. Не са много; най-малкото точно тази баклава я ядем не повече от 3-4 пъти годишно. Ама добре, че аз налагам ограничение, други биха я хапвали всяка седмица.
Весело посрещане на Новата година, Вени!
mmmm
ОтговорИзтриванеЛЕСНО, БЪРЗО, ЕФТИНО - ПАКЕТ БУТЕР-ТЕСТО "ТРАКИЯ", РАЗМРАЗЯВА СЕ, РАЗГЪВА СЕ, ЛИСТА НАРЯЗВАТЕ НА 3 ЕДНАКВИ ПАРЧЕТА, НА ВСЯКО ПЛЪНКАТА КАТО ПО-ГОРЕ, ЗАВИВАТЕ ПАРЧЕТО НА ДЪЛГО РУЛО КРАЯ ОТДОЛУ, НАРЯЗВАТЕ НА ПАРЧЕНЦА И ПЕЧЕТЕ В ТАВАТА...КОГАТО ИЗСТИНЕ ЗАЛИВАТЕ СИРОПА КАТО ПО-ГОРЕ, НО ГОРЕЩ...ПРЕСТОЯВА ЕДНА НОЩ...ПЛЮСКАТЕ И МЕ БЛАГОСЛАВЯТЕ ЗА ТАЗИ ЛЕСНА И ЧУДЕСНА БАКЛАВА!!!... НЯМА МАЗАНЕ НА МАСЛО, НЯМА ДЕСЕТКИ КОРИ ОБИКНОВЕНО СЛЕПЕНИ И РАЗПАРЦАЛОСАНИ, НЯМА РЯЗАНЕ НА РОМБОВЕ И РОЗЕТКИ... НО 10 ПЪТИ ПО-ДОБРА БАКЛАВА!!! ...БУТЕР БАКЛАВА!!!
ОтговорИзтриванехей Оли, ама тази бутербаклава си я ядем като тригуни :) и са много вкусни, но друго си е с тия кори - по хрупкави са. Беше времето на слепените и скъсани кори в пакетите, сега са добри. Или поне тези, които купувам.
ИзтриванеТази доза за тава с какъв размер е ? /Диаметър/.
ОтговорИзтриванеголямата тава на фурната - размера е 44/47 см :)
ИзтриванеЩе запиша горе. Голяма е дозата, но може да си направите или половината, или да залеете половината, а другата издържа 2-3 седмици (повече не съм пробвала) суха, незалята.
Може ли да попитам какви са корите за баклавата?
ОтговорИзтриванеФамилия ползвам. Или на Лидъл марката, когато са пресни.
ИзтриванеБлагодаря!
Изтриване