И опит за бърза, но вкусна публикация, с участието на свинско месо..
Дни преди Коледа, в сезона на щолени, АКК и различни линцери, кантучини, амарети и сие, които не са типични не само за мен, но и за БГ традиции, ще споделя как приготвям пърженото свинско месо. Пък и му е сезон за прясното свинско месо и студеното винено време.
Не, че не правя от гореспоменатите сладости (дори довечера ще навъртя едни любими Шоколадови трюфел бисквити по Юлка ), но сладките у нас се хапват непрекъснато и не се свързват с определен празник. Освен Великденските курабии. А това, че след 10-ти декември приготвям повече от нормалното количество сладки пък е свързано с друг мой личен празник, и обикновено залагам на бисквити, които са изпитани и харесвани - шоколадови, портокалови, ореховки, масленки и локумки.
Продуктите, както винаги са ориентировъчни. Пък и винаги слагам лук, колкото ми се бели (че ако са малки главите се получава едно сълзоотделяне....) В общи линии за 4 порции:
~ 1.3 кг свинско месо *
~ 150-180 мл червено вино
~ 30 мл соев сос
1-2 с.л. олио (ако месото е по-сухо - 3-4 лъжици)
сол на вкус
за карамелизирания лук:
~ 600-700 г лук
~80 мл вино (каквото имам слагам, само да не е някое черно)
2 с.л. оцет
2 с.л. оцет
2-3 с.л. масло и 1-2 с.л. олио
сол на вкус
3 равни с.л. захар или мед
щипка риган
черен/шарен пипер и кимион
Приготвяне:
* Месото се нарязва на хапки (кубчета ~ 4/4/4 см. Мили Н., това за теб )
* Залива се със соевия сос, виното и посолява. Оставя се да постои час.
* През това време се приготвя карамелизираният лук: нарязва се на полумесци, посолява и претрива с ръка.
* Слага се заедно с маслото и олиото в тиган или тенджера (с капак) на котлона, и се задушава на слаб котлон, под капак, докато се изпари водата, която си е пуснал лука при осоляването.
* Когато остане на мазнина се прибавя оцета; малко по малко се прибавя от виното (на 2-3 пъти), докато го поеме всичкото и остане пак на мазнина. Поръсва се захарта и ригана и когато лукът е вече карамелизиран - съвсем леко покафенял, освободен от собствените си захари и с помощта на вложената захар :)) с решетъчна лъжица се изважда, отцеждайки по възможност мазнината, която трябва да остане в тенджерата/тигана.
* В същия съд се поставят отцедените от марината хапки месо и олиото и задушават, пак под капак, докато се изпари течността. Пак както при лука се прибавя малко по малко от виното и соевия сос и всеки път се изчаква да се изпарят (целта е да не се допусне месото да се вари, а да се задушава)
* На последното прибавяне в тенджерата, върху месото се разпределя лука, затваря се отново с капак и оставя да се задуши така за 5-6 мин.
* Маха се капака и се запържва се, докато се зачерви. Поръсва се с подправките и отстранява от котлона.
Да споделя: зимата много често имам готов карамелизиран лук в бурканче и в хладилника, тъй като поне веднъж седмично правя нещо с него.
Затова пълня една тенджера (около 1.5-2кг. лук) , приготвям го, разделям в две бурканчета по 400-500 г. и прибирам в хладилник. Много е лесно после, когато потрябва :))
и тук с балсамов оцет (по 80мл и при месото, и при лука), вместо с червено вино- доста по-тъмно на цвят, но и вкусно
Да споделя: зимата много често имам готов карамелизиран лук в бурканче и в хладилника, тъй като поне веднъж седмично правя нещо с него.
Затова пълня една тенджера (около 1.5-2кг. лук) , приготвям го, разделям в две бурканчета по 400-500 г. и прибирам в хладилник. Много е лесно после, когато потрябва :))
и тук с балсамов оцет (по 80мл и при месото, и при лука), вместо с червено вино- доста по-тъмно на цвят, но и вкусно
Това е едно от любимите ми ястия, което да си призная аз не съм правила досега. Започнах да следя този блог именно защото е източник на рецепти за вкусна "храна". И определено от тук човек няма да си тръгне гладен:). Пеп4о, благодаря за рецептата, крайно време е да взема да си сготвя сама това ястие. Между другото мисля, че в рецептата, по която съм го яла не присъства вино, предполагам, че с виното вкуса ще е още по-добър! Приятна вечер/я/.
ОтговорИзтриванеПепчо, много изкушаваща снимка!
ОтговорИзтриванеМного любима рецепта,която приготвям честичко,но по друг начин.
За мен ще е удоволствие да пробвам твоята!
Прегръдки и хубава и уютна вечер:)
Candy, преди години мама или баба доста често правеха пържено месо, когато е съвсем прясно. Без вино е. Но се и запържва доста по-бързо и остава жилаво. Затова когато аз правя, прибавям по малко вино, за да може да се позадуши добре. То разбирасе може да се замени с вода, но виното си му придава по-друг вкус :))
ОтговорИзтриванеПробвай, съвсем лесно е.
Хубава вечер и на теб!
А за мен ще е удоволствие да покажеш твоята :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Кате и хубава вечер!
Ох, както не съм вечеряла още! Направо ми причини внезапен глад!:-) Съвсем скоро ще го приготвя точно по твоята технология:-)
ОтговорИзтриванеМ-ного обичам!
ОтговорИзтриванеОх, Пеп, много е апетитно при теб :)
ОтговорИзтриванеАз гледам само рецепти за Коледни сладки, времето си върви и нещо ми минава мерака, но такова свинско ще хапа с удоволствие!
Поздрави и хубава вечер!
Мария, в кулинарен блог се влиза "на сито" :) Кажи после дали ти е харесало.
ОтговорИзтриванеНели :) И аз го оообичам!
Дани, ами аз писах... Коледни, есенни... сладки се ядат всеки ден.
Поздрави и хубава вечер!
Любима манджица. Хубава рецепта, хубава снимка.
ОтговорИзтриванеПепи, мисля, че си сбъркала количеството вино. Според мен трябва да е поне 300 мл - 100 мл за ястието и 200 мл за готвача.
Пепи,при теб месния репертоар е като бездна,края му не се види с километри :)!
ОтговорИзтриванеМного вкусно е в чинийката ти отново,ще си я дръпна и заделя за обяд,супер е!
И пак шоколадови бисквити си планувала,ах тиииии!
Честит петък тогава!
Роси, Росиииии, три пъти четох за какъв местен репортер пишеш :-) Честит петък!
ОтговорИзтриванеКакво да се прави, правим си разнообразие. Това пържено става най-вкусно с прясно месо. Вземи чинийка :)
Ели, нека не налагаме ограничение на готвача. Да поеме колкото му е вкусно :))
Вкусно, вкусно, вкусно! Познай какво ще вечеряме днес :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат петък!
Няма празнична трапеза, на която да не присъства месо под различна форма и обработка. Класическа рецепта, пресъздадена от майстор и поднесена с много любов. Веднага бих се хапнала 2 (две) порции. Прегръдки с пожелания за хубав уикенд, Пепи! :)
ОтговорИзтриванеПепчо, както винаги перфектна рецепта! У дома половинката е голям почитател на свинското с лук и следващия път ще го приготвя по твоята рецепта :) Прегръдки и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеЯна, надявам се да ви е харесало :-)
ОтговорИзтриванеВярно е, Еви, голяма част от хората залагаме на месото на всяка празнична трапеза. Някои - в повече :-)
Прегръдка и хубаво утре на теб!
Габи, ще чакам отзиви :)
Поздрави и хубав неделен ден!
Това за лукчето си е трик, а манджата много любима:) Обичам пържено месо с лук:) И с гъби не отказвам:)
ОтговорИзтриванеАааа, с гъби мога да направя на младия мъж, мерси за идеята!
ОтговорИзтриванеПепчо, това ни беше изборът за вечеря! Супер стана! Благодаря от името на половинката :)
ОтговорИзтриванеМоже ли да се приготви с бяло вино?
ОтговорИзтриванеМоже, разбира се. Червеното придава цвят и малко повече пикантност :)
ИзтриванеМоже ли да се консервира
ОтговорИзтриванеМоже, но лука съвсем ще омекне. А кога консервирате трябва да варите буркана един час.
ИзтриванеКакъв тип месо е добре да се ползва за тази рецепта? С бон филе дали ще стане сухо? Благодаря!
ОтговорИзтриванеС бон филе не, хубаво е да е шарено като врат, или плешка. С бут и контра филе ще е сухо.
Изтриване