Продукти:
2 пак шоколадов пудинг (тук е на д-р Йоткер, но може и друг, или просто 100г натурално нишесте с 2 лъжици какао)
30г какао
800мл прясно мляко
125г масло
200г черен шоколад
100г крем от кестени
1 пак обикновени бисквити (Житен Дар, 120г)
филирани бадеми, настърган шоколад, или други дребни фигурки за декорация
форма за терин/правоъгълна за кекс с размери ~30/10 см.
Приготвяне:
* 700мл от млякото се кипват на котлона в малка тенджера.
* Пудингът (нишестето) и какаото се разбъркват в останалите 100мл хладко мляко.
* Прибавят се към заврялото мляко и се бърка, докато се сгъсти.
* Отмества се от котлона и се прибавят маслото и начупения шоколад. Отново се бърка, докато и те се разтопят в крема.
* Оставя се леко да се охлади, като се разбърква през 2-3 мин, да не хваща коричка.
* Прибавя се кремът от кестени и обърква много добре.
* Формата за терин се покрива със стреч фолио/или поставя голяма торбичка така, че да има на дъното и страниците.
* На дъното се разпределя малко от крема - около 1см., да го покрие цялото добре.
* Следва отново крем, отново бисквити, докато свърши крема - с него трябва да приключим, най-отгоре да е с дебелина ок 2см.
* Покрива се със страниците на свежото фолио и прибира в хладилника за поне 2часа.
* Обръща се в подходяща правоъгълна чиния - фолиото се отлепва съвсем лесно.
* Реже се на парчета поне 2см., а за да не залепва кремът по ножа, последния се полива с гореща вода ,преди всяко отрязване на парче.
* Дребните парченца бадеми, или шоколад могат да се поръсят на цялото парче, а могат и върху отрязаните парчета.
* Шоколадовият терин се съхранява покрит с капак, или фолио за свежо съхранение в хладилник.