Последни бисквитки за тази година :) но откакто ги показа едва дама си мисля за тях - какво ли разкошество ще са с толкова масло и сушени боровинки.
Тези дни и на тях им дойде реда. 24 часа по-късно, престояли в кутията, са още по-вкусни и топящи се в устата - като всички маслени бисквити. Ето и рецептата им, със съвсееем лека промяна от мен.
Тези дни и на тях им дойде реда. 24 часа по-късно, престояли в кутията, са още по-вкусни и топящи се в устата - като всички маслени бисквити. Ето и рецептата им, със съвсееем лека промяна от мен.
Продукти за ок. 50бр.
225г студено масло
350г брашно
50 г натурално царевично нишесте
160г кафява захар (може и бяла, но за сладки харесвам кафява и такава ползвах)
70 г сушени червени боровинки
1 малко яйце (М)
1 ч.л. бадемова есенция
фино настъргана кора от 1 лимон
и още 3-4 лъжици бяла кристална захар за овалване
Приготвяне:
* Сушените боровинки се смилат едро с половината захар в блендер (или нарязват дребно на ръка, ако нямате блендер)
* В голяма купа се смесват брашното, нишестето, захарта, есенцията и настърганата лимонова кора.
* Студеното масло се нарязва на кубчета и прибавя в купата.
* Прибавя се и яйцето и смлените със захар боровинки.
* Всичко се размесва добре с ръце, докато маслото се смеси хубаво с останалите продукти и получи ронливо тесто.
* Разделя се на две и оформя рула с дебелина 5-6 см..
* Завиват се стегнато във фолио за свежо съхранение и прибират в хладилник за поне 3-4 часа.
* Като всяко маслено тесто може да издържа в хладилника и повече време преди печене - може да се замеси единия ден и пекат на следващия.
* Фурната се загрява на 180*.
* Две тави (правоъгълните големи на фурната) се застилат с хартия за печене.
* Охладеното тесто се нарязва веднага след изваждане от хладилника на шайби с дебелина 5-6-7 мм - без значение колко точно, но е много важно за печенето да бъдат с еднаква дебелина.
* Режат се широк, остър нож и ако в долната част при рязането се отчупват дребни парченца - те се прилепват с ръка към големите.
* Всяка шайба се овалва от двете страни в кристалната захар и нареждат върху хартията за печене на разстояние ) 2см. едни от други.
* Пекат се в загрятата фурна за ок 12 мин - печенето на маслените сладки винаги е бързо и трябва да се "пазят" - когато се зачервят съвсееем леко по краищата - са готови.
* Изваждат се от фурната и оставят да изстинат напълно, преди да се приберат в кутии.
Изглеждат много апетитни, Пепчо!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
благодаря ти, Габи!
ИзтриванеПоздрави и весели празници на теб!
Страхотни коледни изкушения, и сладките, и питката...
ОтговорИзтриванеА на днешния специален ден:
Честита да си, Пепи! Честит да бъде рожденият ти ден!
Голяма прегръдка за теб и най-сърдечни благопожелания!
Светлина, много радост и вълшебства в празничните дни!
Благодаря ти, Диди!
ИзтриванеЗдраве и благоденствие и за твоето семейство!
Хубави и светли празнични дни!
Пепчо, благодаря за рецептата. Направих ги и са страхотни. Много ги харесахме.
ОтговорИзтриванеСтрахотно! И аз замесих още една доза днес, утре ще пека :)
ИзтриванеПепи,
ОтговорИзтриванестрахотни бисквити, ще изпробвам рецептата.Здраве и благоденствие за цялото ти семейство през настъпилата Нова година !
Поздрави !
Благодаря ти, Ели!
ИзтриванеБисквитките са страхотни и носят на повече портокалов аромат :) Следващите така ще ги правя.
Поздрави и хубави почивни дни на теб!
Чудесни са!
ОтговорИзтриванеМерси, Веси!
Изтриване