23 декември 2018 г.

Маслени бисквитки със сушени боровинки

       Последни бисквитки за тази година :) но откакто ги показа едва дама си мисля за тях - какво ли разкошество ще са с толкова масло и сушени боровинки.
Тези дни и на тях им дойде реда.  24 часа по-късно, престояли в кутията,  са още по-вкусни и топящи се в устата - като всички маслени бисквити. Ето и рецептата им, със съвсееем лека промяна от мен. 
Продукти за ок. 50бр. 
225г  студено масло 
350г брашно 
50 г натурално  царевично нишесте 
160г кафява захар  (може и бяла, но за сладки харесвам  кафява и такава ползвах)
70 г сушени червени боровинки
1 малко яйце (М)
1 ч.л. бадемова есенция 
фино настъргана кора от 1 лимон 

и още 3-4  лъжици бяла кристална захар за овалване 

Приготвяне
* Сушените боровинки се смилат едро с половината захар в блендер (или нарязват дребно на ръка, ако нямате блендер)
* В голяма купа се смесват брашното,  нишестето,  захарта, есенцията и настърганата лимонова кора. 
* Студеното масло се нарязва на кубчета и прибавя   в купата. 
* Прибавя се и яйцето и смлените със захар боровинки.
* Всичко  се  размесва добре с ръце, докато  маслото се смеси хубаво  с останалите продукти и получи ронливо тесто. 
* Разделя се на две и оформя рула с дебелина 5-6 см.. 
* Завиват се стегнато във фолио за свежо съхранение и прибират в хладилник за поне 3-4 часа. 
* Като всяко маслено тесто може да издържа в хладилника  и повече време преди печене - може да се замеси единия ден и пекат на следващия. 
* Фурната се загрява на 180*. 
* Две тави (правоъгълните големи на фурната) се застилат с хартия за печене.  
* Охладеното тесто се нарязва веднага след изваждане от хладилника на шайби с дебелина 5-6-7 мм - без значение колко точно, но е много важно за печенето да бъдат с еднаква дебелина. 
* Режат се широк, остър нож и ако в долната част при рязането се отчупват дребни парченца - те се прилепват с ръка към големите.  
* Всяка шайба се овалва от двете страни в кристалната захар  и нареждат върху хартията за печене на разстояние ) 2см. едни от други. 
* Пекат се в загрятата фурна за ок 12 мин - печенето на маслените сладки винаги е бързо и трябва да се "пазят" - когато се зачервят съвсееем леко по краищата - са готови. 
* Изваждат се от фурната и оставят да изстинат напълно, преди да се приберат в кутии. 



10 коментара:

  1. Изглеждат много апетитни, Пепчо!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти, Габи!
      Поздрави и весели празници на теб!

      Изтриване
  2. Страхотни коледни изкушения, и сладките, и питката...
    А на днешния специален ден:
    Честита да си, Пепи! Честит да бъде рожденият ти ден!
    Голяма прегръдка за теб и най-сърдечни благопожелания!
    Светлина, много радост и вълшебства в празничните дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди!
      Здраве и благоденствие и за твоето семейство!
      Хубави и светли празнични дни!

      Изтриване
  3. Пепчо, благодаря за рецептата. Направих ги и са страхотни. Много ги харесахме.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотно! И аз замесих още една доза днес, утре ще пека :)

      Изтриване
  4. Пепи,
    страхотни бисквити, ще изпробвам рецептата.Здраве и благоденствие за цялото ти семейство през настъпилата Нова година !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели!
      Бисквитките са страхотни и носят на повече портокалов аромат :) Следващите така ще ги правя.
      Поздрави и хубави почивни дни на теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...