Малко преди Бъдни вечер - рецептата за единствената содена питка, която правя Рядко - на Бъдни вечер и понякога, ако остана без мая за хляб Не се разбирам много с тестото със сода - и по-скоро със солените печива. Колкото и да угасям содата, все си мисля, че я надушвам, за разлика от останалите около мен. Виж, на сладките не усещам този мирис. И все си напомням, че ароматите са пряко свързани с мозъка
Ако се абстрахирам от горните ми предубеждения към соденото тесто - питката си е чудесна. Мекичка вътре, с хрупкава коричка. Е, не колкото питката смая, Приготвяна мързеливо от мен - т.е. замесвана в машината за хляб. За Бъдни вечер я правя по-плоска, за да се разчупва по-лесно и поставям вътре паричка, завита в лист хартия за печене, а понякога - нарязани сушени домати, накиснати в зехтин. С тях става много и ароматна.
Содена питка с газирана вода
Продукти:
300 мл топла газирана вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода за хляб , угасена в 1 с.л. оцет
1 с.л. бакпулвер
4 с.л. олио
~520 г брашно
още 1-2 лъжици олио и 1 лъжица брашно.
Приготвяне:
Замесването е много лесно - всички продукти се поставят в хлебопекарната на програма "месене", или замесват в голяма купа, докато се получи гладка топка тесто, което не лепне.
Оформя се на гладка топка и поставя в намаслен плик (с онези допълнителни 2 лъжици олио) и прибира в хладилника за час. За мен соденото тесто се пече по-добре, ако е предварително добре охладено.
Ако ще се поставят сушени домати - слагат се, когато тестото е почти добре измесено. Доматите са добре отцедени от зехтина и нарязани на дребни кубчета, а зехтинът се ползва при месенето вместо олио.
Фурната се загрява на 230*, а на дъното и се поставя метална купичка с вода.
Тестото се оформя на гладка топка и сплесква до желания диаметър - в този случай е по-дебела и с d 22см, а когато ще е по-тънка - до d 28 - 30 см.
Тавата за печене се застила с лист хартия и поръсва съвсем леко с брашно.
На топката тесто се прави разрез на кръст с много остър нож (във всяка кухня трябва да има по едно макетно ножче ) с дълбочина ок 3-5мм.
Поръсва се съвсем леко с брашно. Лист алуминиево фолио се поставя свободно върху тестото и краищата му притискат към ръбовете на тавата - не трябва да се затваря плътно, както при печенето на месо - достатъчно е тестото да бъде покрито добре от горната страна в началото на печенето.
Поставя се в загрятата фурна и пече на тези градуси 10 мин., след които градусите се намаляват на 200.
Пече се ок. 30 мин. , развива фолиото и пече още ) 10-15 мин - до зачервяването на хляба.
С дървено шишче се пробва дали е изпечен, но обикновено това време е достатъчно за по-дебелата питка. Ако е по-тънка, печенето с фолиото е 20 мин.
Изважда се, напръсква съвсем леко с вода ( много е удобно с пулвелизатор) и покрива с кърпа за около 10 мин.
Любимата ми питка! Даже я предпочитам пред тези с мая :)
ОтговорИзтриваневесели празници!
Щастливка си ти :) Може би защото содени ми бяха първите питки, които правех :) та са в немилост /като онези добруджанки, мързеливки....много рядко ги правя и само с много сирене :)
ИзтриванеВесели празници и на теб, Албенка!
Страхотна е, Пепи! Изглежда чудесно,
ОтговорИзтриванеа и технологията ти на приготвяне е интересна!
Благодаря, поздрави за теб и весели празнични дни!
Пробвахме я снощи Много вкусна се получи,изяде се цялата Даже човек, който не обича усещането от содата, много я хареса. Благодаря за чудесната рецепта
ОтговорИзтриванеЕха, много се радвам! Все отлагах тази рецепта, а от вчера виждам доста хора сте направили и доволни. И моята снощи се изяде :) до троха.
ИзтриванеЧестито Рождество!
Пепи,
ОтговорИзтриванемайка ми прави подобна питка със сода и бакпулвер.Аз правя с лимонада или с газирана вода също подобна.Когато няколко пъти се премеси тестото и остава да почива питката става много хубава и много вкусна.Чудесна за Бъдни вечер.
Поздрави !
Не знаех за неколкократното премесване, Ели, със сигурност ще пробвам следващия път така.-
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Аз пък ще опитам твоята технология. И аз имам проблем с тестото със сода, не че усещам мирис, а не ми бухва достатъчно. По принцип то не бухва, като тестото с мая, но мама като прави содена питка си и става по-бухнала и пухкава, моята става по-често леко глетава и сбита.
ОтговорИзтриванеЧувала съм, че не трябва дълго да се меси, а само колкото да се събере на топка.
Пробвай, Веси. Няколко дали споделиха скоро във ФБ групата, че са правили питката и са доволни от резултата. Моята си е доста месена - нали в машината я меся. Не знам защо не се меси много пък.... Виж и Ели горе казва ,че се премесва няколко пъти.
ИзтриванеПолучи се отлична питка. Благодаря за споделената рецепта!
ОтговорИзтриванеМоля :) Пак заповядайте!
ИзтриванеПитката стана невероятна, а с доматите е превъзходна!
ОтговорИзтриванеРадвам се :)
Изтриване