Все си мислех, че за тази Коледа ще пропусна сладкоправенето ама не. Просто ми писна от фабрични сладки, бисквитки и вафли и вчера се сдобих с три вида сладки :) Едните естествено трюфел-бисквитките, без които у нас от години Коледа не би била Коледа Тези са от любимите за правене - бъркане за 5 мин и поставяне с лъжицата в тавата за печене. И съвсем близки по продукти и вкус на тези ми маслени бисквитки с извара и шоколад - определено изварата, или сиренето крема ги правят сочни, а кокоса - пухкави. За другите, захаросаните и кръгли, рецептата малко по-късно. Страхотни са и те, въоръжете се с 250г масло, сушени червени боровинки и брашно - това са основните съставки за тях.
Продукти за ок. 60бр.
180г меко масло
200г крема сирене
1 яйце
1 ч.ч. захар (чашата е от 240 мл)
2 ч.ч. брашно (чашата е от 240 мл)
2 кутийки нарязани захаросани плодове - общо 200 г (ползвам готови от Лидъл)
1 пак бакпулвер (10г)
фино настъргана кора от 1 лимон
60г кокосови стърготини
60 г натурално царевично нишесте
Приготвяне:
* Маслото и крема-сиренето се разбиват до хомогенна смес - около 2-3 мин. ( с миксер започваме)
* Прибавят се захарта и настърганата кора от лимон; отново разбива до пухкава маса - около 2мин.
* Прибавя се и яйцето и разбива, докато сместа го поеме.
С миксера приключваме до тук
* Брашното се смесва с бакпулвера, кокосовите стърготини и нишестето и прибавя на 2-3 пъти към сместа. Разбърква се добре с лъжицата.
* Прибавят се захаросаните плодове и отново разбърква добре (те са нарязани, ако Вашите са цели - нарежете ги предварително).
* Купата се покрива с фолио за свежо съхранение /или полиетиленов плик/ и прибира в хладилника за 50-60 мин.
* Фурната се загрява на 180*.
* Застилат се две тави с хартия за печене (или намасляват)
* С чаена лъжица се къса от тестото и поставя върху хартията, на разстояние 3-4 см едно от друго, тъй като при печене се разливат. Може с мокри ръце да се оформят и правилни топчета, но според мен е излишно. Бисквитките са си хубави и така
* Пекат се в загрятата фурна за около 15 мин - до леко зачервяване по краищата.
* Изважда се тавата, оставя се да изстинат 5-6 мин, след което се прехвърлят на решетка и оставят така до пълното им изстиване. След което могат да се приберат в кутия
Пепи,
ОтговорИзтриванеи аз правя малко сладки и сладкиши за празници - само 2 - 3 вида.А тези година почти пропуснахме сладкоправенето.Но тези сладки ми допаднаха и ще ги изпробвам и за други празнични поводи.
Поздрави !